Her må en gammel grav lukkes igjen på grunn av likrester

Men hadde graven tilhørt en familie, ville den blitt brukt på nytt denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er tidlig morgen på en av hovedstadens gravlunder. Graveren drar i sine spaker og senker grabben ned i jorda. Graven som åpnes tilhører en familie, en såkalt festet grav som de i årevis har betalt avgift for. I morgen skal de gravlegge et familiemedlem.

Gravferdsetaten har lovet dem at graven er klar til bruk etter at de svarte positivt på brev fra etaten med spørsmål om kalking.

Graverens mekaniske spadetak avslører noe som slett ikke er uvanlig, men som svært få utenfor etatens lukkede fora vet om: Personen som ble gravlagt på 80-tallet er ennå ikke gått i oppløsning.

Graveren legger likrestene på bunnen av graven og gjør klar til begravelse neste dag.

- Selv om liket ikke er tilstrekkelig omdannet, tar vi graven i bruk dersom det er en festet grav. Vi har bestemt at festede graver som er kalket skal tas i bruk uansett, sier fungerende direktør Wenche Eriksson i Gravferdsetaten i Oslo kommune.

Liktabbe For etaten har problemer. Det er trangt om saligheten på hovedstadens gravlunder og utvidelsesmulighetene er begrensede. Og de sliter med den store liktabben. I september 2010 skrev Dagbladet at det ligger 30000 plastsvøpte lik begravet på Oslos gravlunder fordi kirkevergen på 50-tallet bestemte at det skulle være slik. Disse gravene har vært evig fredet fordi innholdet ikke går i oppløsning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer