Her må over hundre barn sove på betonggulvet i natt

En endeløs tragedie utspiller seg på togstasjonen i Budapest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KELETI, BUDAPEST (Dagbladet): Ti centimeter fra der travle reisende går forbi med sine kofferter, ligger en liten guttunge fra Aleppo i Syria og sover på bakken. Det er langt over hundre stykker som ham spredt rundt på betonggulvet her, i bilettområdet utenfor togstasjonen. Flyktninger har slått opp telt og ligger på pledd på gulvet, ut over et område på størrelse som fire fotballbaner. Barn løper rundt mellom pleddene. En guttunge gnir såpe inn i håret og stikker hodet under en offentlig vannkran.

Slik ser det ut i Ungarns hovedstad Budapest i dag.

Guttungens mor snakker om Tyskland, for det er dit alle vil dra.

- Vi vil til Tyskland Over bakken står rundt 1000 fedre og brødre og roper mot politiet.

- Vi nekter å dra fra stasjonen. Vi skal stå her og protestere til vi får reise til Berlin, sier en syrer fra Homs til Dagbladet.

Siden midten av august har ungarske myndigheter nektet flyktninger og migranter å gå om bord på internasjonale tog i Budapest. Mandag var politiet borte fra stasjonen, og da tok over 3600 mennesker tog til Østterrike. Men i går ble togdørene igjen stengt.

Politiet evakuerte stasjonen og kastet ut alle. Foran togstasjonen viftet syriske flyktninger med pass og betalte togbilletter.

- Hvis Tyskland sier kom hit, hva er da problemet? Hvorfor får vi ikke dra? spør syriske Taher (27).

- Hvilket som helst annet land Problemet er det europeiske asylsystemet. Det sier at en person bare kan søke asyl én gang innenfor Schengen, og politiet har begynt å registrere alle flyktninger som kommer til Ungarn. Da kan de i teorien ikke dra til Norge, Sverige eller Tyskland.

 - Dette er ikke menneskerettigheter. Jeg vil dra til et annet land, hvilket som helst annet land, bare ikke Ungarn. Jeg vil vekk herfra, sa syriske Ahmed til Dagbladet i går, etter å ha sittet fire timer i sola i en ungarsk interneringsleir.  

Tyskland kunngjorde i august at landet vil gi syriske flyktninger en spesiell status. Derfor er det så mange syrere nå vil til Tyskland, og ikke det de kaller «landet som prøvde å stenge dem ute». Men Tyskland sier Dublin-avtalen fortsatt gjelder.

Så hva skal skje med disse flyktningene?

I morgen skal europeiske toppledere ha et krisemøte i Brussel. I natt sover barna på gulvet i Budapest.