Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her må Samsung-arvingen avgi en «ydmykende» unnskyldning til hele nasjonen: - Vi klarte ikke stoppe mers-utbruddet

Elektrogiganten får skylda for spredning av sykdom som ikke kan behandles.

- EN YDMYKELSE: Samsung-arving Jay Y. Lee ba det sørkoreanske folk om unnskyldning for mers-epidemien i landet. Foto:  REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix
- EN YDMYKELSE: Samsung-arving Jay Y. Lee ba det sørkoreanske folk om unnskyldning for mers-epidemien i landet. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jay Y. Lee er nestformann i Samsung og en av Sør-Koreas mektigste menn. Det er ventet at 47-åringen skal arve gigantkonsernet fra sin far og ta over lederstolen i selskapet.

Nå er det imidlertid full krise i hjemlandet. Selskapet, mest kjent her i landet for elektronikk, er en av de største forretningsgruppene i verden, og produserer, driver og bygger det meste som kan kalles forretninger i Sør-Korea.

En av deres institusjoner er Samsung Medical Center, et av Sør-Koreas største sykehus som tar imot pasienter fra hele landet. Selskapet og sykehuset blir nå gitt mye av skylden for epidemien av lufveissykdommen Middle East Respiratory Syndrome (mers). Det finnes ingen vaksine eller kur mot sykdommen.

Beklager I dag måtte nemlig Jay Y. Lee med et bøyet hode beklage for hele nasjonen det skremmende utbruddet av sykdommen. Han tok over som leder i Samsung Foundation forrige måned, og dette var hans første offentlige opptreden som sjef.

- Jeg bøyer hodet og beklager inderlig til nasjonen for den forferdelige lidelsen og bekymringen som Samsung Medical Center har forårsaket, sa Lee under en pressekonferanse fra selskapets hovedkvarterer i Seoul, som ble sendt direkte på TV, ifølge Korea Times.

Bakgrunnen for den svært ydmyke unnskyldningen er at av totalt 175 mers-tilfeller i Sør-Korea, er 85 av dem pasienter, ansatte, slektninger eller besøkende ved sykehuset. 27 mennesker er så langt døde siden utbruddet 20. mai i år. Over 13 000 mennesker har vært i karantene, og 2800 mennesker er i isolasjon på grunn av mulig smitte.

En av de smittede var en Samsung-ansatt som ikke ble satt i karantene og fortsatte i jobben på sykehuset. I forrige uke skrev Sør-Koreas største avis Chosun Ilbo at sykehuset ble delvis stengt på grunn av utbruddet. Blant annet måtte de slutte å ta imot dagspasienter, noe som utgjør 8000 mennesker hver dag.

- Sykehuset vårt klarte ikke å stanse spredningen av MERS, som har ført til svært mye smerte og bekymring for folket, sa Lee.

Ifølge Chosun Ilbo er Sør-Korea nå i ferd med å få kontroll over utbruddet.

En ydmykelse Lee lover nå at sykehuset og stiftelsen skal ta sin del av ansvaret for å stanse epidemien. Han opplyste også om at sykehuset skal overhales fullstendig.

Associated Press betegner hele opptrednen som en ydmykelse for Lee. Han er ennå ikke i Samsungs styre. Hans far, Lee Kun-hee har selv vært innlagt på Samsung Medical center siden han fikk et hjerteinfarkt i mai i fjor, og det er ventet at sønnen etter hvert skal ta over selskapet. Han må likevel bevise sine lederegenskaper for resten av ledelsen i selskapet. 

Mers har ført til en dramatisk nedgang for sørkoreansk forretningsliv, og titusenvis av mennesker har avlyst reiser til landet.

Sykdommen mers har ifølge WHO har en dødsrate på omlag en tredel av de som blir smittet. Det skriver amerikanske CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Sykdommen ble også nylig påvist i Thailand.

ARVING: Ifølge AP har Jay Y. Lee mye å bevise for å ta over det som er et av verdens største konserner. Det som nå har skjedd på Samsungs sykehus, er trolig ikke noe som hjelper ham på veien.  Foto: Lee Young-ho/NTB scanpix
ARVING: Ifølge AP har Jay Y. Lee mye å bevise for å ta over det som er et av verdens største konserner. Det som nå har skjedd på Samsungs sykehus, er trolig ikke noe som hjelper ham på veien. Foto: Lee Young-ho/NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!