TIL JERNBANESTASJONEN: Marsjen gjennom Frederikshavn i Nord-Jylland til jernbanestasjonen, hvor reisen sørover startet.  Foto: Fra boka «De glemte blokadebryterne.»
TIL JERNBANESTASJONEN: Marsjen gjennom Frederikshavn i Nord-Jylland til jernbanestasjonen, hvor reisen sørover startet. Foto: Fra boka «De glemte blokadebryterne.»Vis mer

Glemte krigshelter

Her marsjerer 178 nordmenn i tysk fangenskap. De vet ikke at konsentrasjonsleir venter og at 43 ikke overlever nazi-helvete

Bare ei lita jente og noen få kvinner skulle få komme hjem før krigen var omme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Bildene av nordmennene står i den svenske journalisten Anders Johanssons bok «De glemte blokadebryterne. Krigen i Skagerak 1939-45», som i disse dager kommer ut på Cappelen Damm.

Ved krigens start lå drøyt 40 norskregistrerte fartøyer i svenske havner. Tyske okkupasjonsmyndigheter i Norge forsøkte å beordre dem til å søke norsk havn, men ble ikke hørt.

Mens svenske domstoler behandlet spørsmålet om den norske regjeringen i London kunne bestemme over båtene, ble det i nattens mulm og mørke planlagt topp hemmelige aksjoner for å få dem over til England.

Triumf

«Operation Rubble» skulle bli en diger suksess – da «MS Elisabeth Bakke», «MS John Bakke», «MT Ranja», «MS Tai Shan» og «MS Taurus» i begynnelsen av januar 1941 ubemerket greide å forlate Gøteborg, for senere å samle seg i Brofjorden ved Lysekil. Den britiske diplomaten George Binney var sjef for det dristige foretaket – offisielt var mannen assisterende handelsattache i Stockholm, men få tvilte på at han utførte en mye større og viktigere oppgave for Special Operations Executive (SOE).

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn