Her mekker barndomsvennen bil med Sigrid-tiltalte (38)

I går vitnet han mot drapstiltalte i retten. - Det er trist at det er blitt som det er blitt, for dette er egentlig gode minner, sier vennen til Dagbladet.

MEKKET BIL SAMMEN: Disse bildene fra 2008 viser en av da aller siste gangene de to vennene mekket bil sammen. - Det er trist at det er blitt som det er blitt, for dette er egentlig gode minner, sier vennen.  Foto: Privat
MEKKET BIL SAMMEN: Disse bildene fra 2008 viser en av da aller siste gangene de to vennene mekket bil sammen. - Det er trist at det er blitt som det er blitt, for dette er egentlig gode minner, sier vennen. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg Sigrid-rettssaken i vårt Nyhetsstudio.

(Dagbladet): Da to menn ble pågrepet for drap eller medvirkning til drap på den 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne 3. september i fjor brakte nyhetene et sladdet bilde av den nå drapstiltalte 38-åringen fra Ålesund.

En barndomsvenn kjente igjen mannen med det samme.

- Jeg fikk en stor klump i magen da jeg så bildet, sier mannen til Dagbladet.

Gode minner I går vitnet han mot sin egen kompis gjennom 20 år i Sigrid-rettssaken i Oslo tingrett. 38-åringen nekter for å ha noe med saken å gjøre.

De to delte interessen for å skru på biler og bildene i denne saken viser en av de siste gangene de delte hobbyen sammen. Det var i 2008, hjemme hos vennen, forteller han.

- Det er trist at det er blitt som det er blitt, for dette er egentlig gode minner, sier vennen.

Ringte selv politiet
Fra mandag 6. august 2012, dagen etter at 16-åringen ble borte, og i de to påfølgende ukene hadde han latt 38-åringen fra Ålesund overnatte hjemme hos seg flere ganger.  Han hadde også lånt 38-åringen en bil som hadde tilhørt bestefaren hans, en Volkswagen Passat.

VITNET MOT KAMERATEN: Mannen vitnet i går mot 38-åringen i Oslo tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VITNET MOT KAMERATEN: Mannen vitnet i går mot 38-åringen i Oslo tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Seinere skulle det vise seg at politiet tror 38-åringen brukte bilen å kjøre liket av den drepte 16-åringen ut til tomta i Kolbotn der hun ble funnet død.

- Hva gjorde du da du forsto at det var tiltalte som var pågrepet? spurte aktor Nina Prebe ham i retten i går.

- Jeg ringte politiet, forklarte han.

- Jeg ønsket å gi politiet mer innblikk i hans bevegelser siden han hadde sovet hos meg og jeg hadde lånt ham Passaten, sa han videre.

Politiet mener fiberfunn i bilen stammer fra et telt som skal være brukt i forbindelse med funnet av 16-åringen.
Ransaket leilgheten Politiet kom også på døra og ransaket leiligheten til barndomsvennen. I rundt to uker kunne han ikke bo hjemme fordi politiet hadde beslaglagt leiligheten. Bestefarens bil står fortsatt på politiets bevislager.

I retten i går fortalte han at han opplevde det som skremmende da politiet ransaket leiligheten og at han har pusset opp hele leiligheten for å få avstand til saken.

- Jeg ville få saken på avstand og slette minnene. Derfor pusset jeg opp, sier han til Dagbladet.

Barndomskameraten er et viktig vitne for politiet og er bortsett fra mekkekameraten den personen retten har brukt mest tid på. Han har også vært i seks avhør med politiet.

Sigrid Giskegjerde Schjetne ble borte natt til søndag 5. august i fjor. Allerede på kveldstid dagen etter ringte tiltalte til kameraten for å spørre om han fikk låne bilen hans.

FORSØKTE Å LØFTE MOTOREN:  - Her later han som han løfter motoren, noe som er fysisk umulig, sier barndomsvennen. Foto: Privat
FORSØKTE Å LØFTE MOTOREN: - Her later han som han løfter motoren, noe som er fysisk umulig, sier barndomsvennen. Foto: Privat Vis mer

- Han fortalte at han ville låne bilen for å flytte noe tungt verktøy. Det var visst for tungt for mopeden hans, forklarte vennen.

Ville hjelpe På spørsmål fra aktor om tiltalte endret oppførsel etter at Sigrid forsvant sier vennen at det gjorde han.

- Han er litt mer betenkt og innesluttet, sliten. Vanligvis er han ganske aktiv og prater mye. Det gjorde han ikke nå, sier vitnet om perioden i august i fjor.

Siden de to ble venner på slutten av 90-tallet har de hatt sporadisk kontakt. Tiltalte pleide å dukke opp når han trengte et sted å overnatte. I retten i går forklarte han at han syntes det var vanskelig å si nei til barndomsvennen.

- Jeg forsøkte å hjelpe ham. Men se hvor bra det gikk, sier han til Dagbladet.

Vennen sier til Dagbladet at det var godt å være ferdig med vitnemålet, men at det ikke var vanskelig å forklare seg.

- Vi fikk blikkontakt flere ganger og han så mer ordentlig ut enn han pleide å gjøre, sier han.

VOLKSWAGEN PASSAT: Denne bilen lånte barndomsvennen til tiltalte. Politiet mener bilen ble brukt til å frakte liket av Sigrid fra låven på Bryn til funnstedet på Kolbotn. Foto: Privat
VOLKSWAGEN PASSAT: Denne bilen lånte barndomsvennen til tiltalte. Politiet mener bilen ble brukt til å frakte liket av Sigrid fra låven på Bryn til funnstedet på Kolbotn. Foto: Privat Vis mer