Her melder NRK været for bare halve Norge

Meteorologer i streik.

HEMMELIG VÆR: Bare folk i Nord-Norge og halve Sør-Norge får i dag NRK-værmeldernes hjelp. Faksimile: NRK
HEMMELIG VÆR: Bare folk i Nord-Norge og halve Sør-Norge får i dag NRK-værmeldernes hjelp. Faksimile: NRKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både bergensere og trøndere er nok ytterst klar over det strålende sommerværet i begge regioner i dag, men noen værmelding for de neste dagene får de ikke gjennom NRK.

Flere statsmeteorologer er nemlig blant de 25 000 arbeidstakerne i stat og kommune  som ble tatt ut i streik i morges.

Det berører foreløpig Metereologisk institutts avdelinger på Vestlandet og i Trøndelag, noe som gjør at det ikke blir produsert værmeldinger som normalt fra disse områdene.

Aldri opplevd lignende Den mest synlige konsekvensen er at NRK rett og slett må droppe halve landet når værutsiktene presenteres, både på tv og radio. Selv om informasjonen er lett tilgjengelig for NRK, er symbolene for de ulike værtypene borte og værmelderne vil ikke formidle meldingene på lufta.

- Nei, det ville vært streikebryteri, sier værmelder Bente Marie Wahl til NRK.

Hun måtte ta «hullene» på kartet med et smil da hun på tv i dag elegant hoppet over trøndelagsfylkene og alle kystfylkene helt til Vest-Agder.

- Det var litt uvant. Det har vært lignende streiker før, men jeg kan ikke huske at det har berørt værmeldingen, sier Wahl til NRK.no.

Varsler ikke skogbrann- eller snøskredfare Ifølge Meteorologisk institutt rammer deres del av streiken slik per i dag:

• Daglige værvarsler for Vestlandet og Trøndelag faller ut både på TV og i radio.

• Tekstværvarslene for disse områdene blir ikke lagt ut på Yr.no, og meteorologene vil ikke bearbeide de automatiske varslene manuelt.

• Statsmeteorologene på Vestlandet og i Trøndelag gir ikke intervjuer.

• Værvarsler for fiskebankene i Nordsjøen og havområdene i vest utstedes ikke. • Spesialvarsler for høy vannstand, skogbrannfare, snøskredfare, ising på fartøy utstedes ikke. • Værvarsler til sivil luftfart og helikoptertransport offshore utstedes ikke. • Spesialvarsler for farlige kyststrekninger, med unntak av spesialvarselet for Trondheimsleia vil ikke bli utstedt. Meteorologene lover å gjøre unntak for varsling av ekstremvær som truer liv, helse og nasjonal infrastruktur.
Hvis også Meteoroligisk institutt i Tromsø og Oslo blir tatt ut i streiken, kan det ramme værmeldingene for resten av landet.