Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her mener hun det sviktet

Sigrun Vågeng sier Nav «trodde de handlet i god tro», men avslører en todelt systemsvikt. Hun sier mange har ansvar for skandalen.

SE TV: Minst 75 personer er urettmessig dømt i en av de største forvaltningsskandalene i Norge i moderne tid. Vis mer

Nav-sjef Sigrun Vågeng sier i en høring i Stortinget i dag at 172 trygdesaker er helt omgjort i etterkant av Nav-skandalen.

50 personer jobber nå fulltid med skandalen.

7,6 millioner kroner er så langt utbetalt, opplyser Vågeng.

Systemsvikt i to akter

Hun tar på vegne av Nav selvkritikk på særlig to punkter:

- Da trygderetten begynte å bli konsistent i sine avgjørelser burde det ha blitt fanget opp i vår risikostyring. Saken burde havnet på mitt bord. Det hadde sikret større framdrift og oppmerksomhet, sier Vågeng.

- Og, for det andre, da Nav Klageinstans våren 2019 ble varslet om at det kunne bli nødvendig å rette opp i saker tilbake i tid. Da burde dette ha blitt tatt tak i av direktoratet, fortsetter hun.

Vågeng understreker at Nav «trodde de handlet i god tro».

- Vår tolkning fikk medhold i rettssystemet.

Dømt etter at Nav fikk beskjed

Vågeng forteller at hun 28. august ble varslet om at skandalen var et faktum.

Tidligere riksadvokat Tor Aksel Busch fortalte høringen i går at 33 dommer kunne vært unngått hvis han hadde blitt varslet allerede sommeren 2017.

Vågeng mener Riksadvokaten burde vært varslet allerede våren 2018.

- Jeg har vanskelig for å se at vi burde varslet Riksadvokaten etter en kjennelse sommeren 2018, men våren 2018, da vi begynte å se at det her kunne være noe, kunne vi ha gått til riksadvokaten. Hadde denne risikoen kommet opp på mitt risikokart våren 2018, hadde vi hatt mulighet til en bedre framdrift, sier Vågeng.

Gikk til departementet først

Vågeng sier hun valgte å gå til departementet først da skandalen begynte å gjøre seg til kjenne.

- Vi valgte å ta opp ting med departementet umiddelbart og hadde et møte 13. september. Umiddelbart etter det ba vi politiet stoppe anmeldelser i relevante saker, forklarer Vågeng.

Nav-sjefen, som har avvist spørsmål om at hun burde gå av, er opptatt av at mange aktører har ansvaret for Nav-skandalen.

- Nav har tolket loven feil. Dessverre var vi mange som ikke så den feil underveis. Det var en stor kollektiv feiltolkning, sier Vågeng.

Det ble murret i Nav-systemet også tidligere, men fra 2017 kom det flere formelle varsler til arbeids- og velferdsdirektoratet om at regelverket kunne være feiltolket. I noen tilfeller gikk det månedsvis før underliggende etater i det hele tatt fikk svar fra direktoratet, som er ansvarlig for regeltolkningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media