Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftambulansekrisa:

Her mener opposisjonen at helse­toppen førte dem bak lyset

Øyvind Juell avviser påstandene og sier gårsdagens frigjorte dokumenter viser at Luftambulansen har sitt på det rene.

AVVISER KRITIKKEN: Øyvind Juell i Luftambulansen mener gårsdagens frigjorte dokumenter viser at Luftambulansen har sitt på det rene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
AVVISER KRITIKKEN: Øyvind Juell i Luftambulansen mener gårsdagens frigjorte dokumenter viser at Luftambulansen har sitt på det rene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspert Robert Myhre kalte notatene «et bestillingsverk» fra myndighetene. Kjersti Toppe (Sp) sier Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten har ført Stortinget bak lyset:

I går ble to notater i skandalen rundt anbudet i luftambulansen frigjort og det bidro ikke til mer ro i saken. Offentliggjøringen kom kort tid etter Dagbladet skrev at både opposisjonen på Stortinget og juridisk ekspertise krevde innsyn i dokumentene.

Både datostempling og innhold vekker stor oppsikt, og sakens kjerne er igjen virksomhetsoverdragelse. Ledelsen i Luftambulansetjenesten har flere ganger hevdet en «juridisk vurdering» viste at virksomhetsoverdragelse kunne være i strid med lovverket.

Blant annet ble denne informasjonen gitt til Stortinget.

Datoen

I går ble det kjent at denne juridiske vurderingen var muntlig helt fram til mai i år.

Den skriftlige vurderingen av lovverket, som myndighetene har hentet inn, ble levert 14. mai 2018. Nesten et år etter anbudsprosessen ble fullført. Altså kan ikke myndighetene vise til en skikkelig juridisk gjennomgang av jusen før lenge etter anbudet var ferdig og kontrakten var gitt til Babcock.

Dette var noe juridisk ekspertise reagerte på umiddelbart i går. Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten er ikke enig.

- Hadde vi visst hvor stor interesse dette spørsmålet ville få ville vi i større grad dokumentere våre valg skriftlig. Men vi hadde nok landet på samme konklusjon og anskaffelsen hadde blitt gjennomført på samme måte, sier Øyvind Juell til Dagbladet.

Han er administrerende direktør i Luftambulansetjenesten og møter nå knallhard kritikk fra Stortinget.

- På bakgrunn av kritikken innhentet vi en ny og uttømmende vurdering av den juridiske risikoen knyttet til virksomhetsoverdragelse. Utredningen bekrefter våre tidligere vurderinger og om at et slikt krav i konkurransen ville utsatt anskaffelsen for en ikke ubetydelig risiko. Svarene jeg ga i høringen til Stortingets helse- og omsorgskomité ville blitt de samme uten denne siste vurderingen. Men det er alltid greit å ta en ekstra gjennomgang når man møter sterk kritikk for de valg som er gjort, sier Juell videre.

Skreddersydd

Også det andre frigjorte notatet, datert 2015, setter sinnene i kok.

Både SV og Senterpartiet mener dokumentet viser hvordan myndighetene har forsøkt å skreddersy anbudsprosessen så man unngikk en virksomhetsoverdragelse. På denne måten ville staten spare penger ved at pilotene gikk ned i lønn dersom en ny aktør overtok, hevdes det.

- Helsemyndighetene ble altså i 2015 varslet om hva som måtte skje for å unngå virksomhetsoverdragelse, det står i skarp motsetning til hva Juell og Bent Høie fortalte Stortinget, sier Per Olav Lundteigen (Sp) til Dagbladet.

I dette frigjorte notatet heter det at «betydelig risiko» for at overdragelsen av luftambulansetjenesten «innebærer en arbeidsrettslig virksomhetsoverdragelse dersom resultatet av prosessen er en viss overføring av transportutstyr og/eller ansettelse av et visst antall ansatte».

- En helt utrolig utvikling

Dette notatet er en vurdering av arbeidsmiljølovens bestemmelser og ikke EØS-reglene. Per Olav Lundteigen mener at Luftambulansetjenesten altså har fått råd om det motsatte av det Øyvind Juell fortalte Stortinget: Man har fått råd om hvordan man skal unngå virksomhetsoverdragelse, hevder Lundteigen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er enig:

- Vi ser jo nå hvorfor Høie ikke offentliggjorde dette med en gang. Dokumentene viser at i 2015, så har helsemyndighetene kontaktet juridisk kompetanse for å høre hva som må i anbudet for å unngå virksomhetsoverdragelse, sier Torgeir Knag Fylkesnes i SV til Dagbladet.

Han beskriver de frigjorte dokumentene som «en helt utrolig utvikling i saken».

Juell uenig

Fredag kveld sto 7 av 10 ambulansefly i Norge på bakken, uten mannskap. Krisa kan, som Dagbladet har fortalt tidligere, bli langt verre til høsten. Årsaken er at pilotene tar andre jobber heller enn å gå ned i lønn for å bli med videre til den nye operatøren, Babcock.

Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten avviser også påstander fra Senterpartiet og SV om at anbudsprosessen ble skreddersydd fra myndighetenes side for å unngå virksomhetsoverdragelse.

- Det er et faktum at den juridiske vurderingen fra 2015 konkluderer med at det på tidspunkt for anbudsutlysningen ikke kan tas stilling til hvorvidt anskaffelsen vil medføre en arbeidsrettslig virksomhetsoverdragelse. Dette har Luftambulansetjenesten tatt høyde for i utlysningen, ved å innta formuleringen i konkurransegrunnlagets punkt 3.5, sier Juell til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media