EKSPLOSIV PAKKE: Politiet mener dette bildet beviser at den siktede mannen leverte pakken med den hjemmelagede bomben på et postkontor i Nannestad i slutten av november i fjor. Foto: Politiet.
EKSPLOSIV PAKKE: Politiet mener dette bildet beviser at den siktede mannen leverte pakken med den hjemmelagede bomben på et postkontor i Nannestad i slutten av november i fjor. Foto: Politiet.Vis mer

Skarp bombe sendt til politiet

Her mener politiet at mann (42) leverer bomba som ble sendt til politiet i Ski

Politiet mener video fra posten beviser at de har tatt mannen som sendte en hjemmelaget bombe til politihuset i Ski. De mener også at de har funnet mannens DNA i pakken.

SKI (Dagbladet): Juledekorasjonene lyste vennlig mot mannen som var på vei for å levere en pakke på postkontoret i Nannestad onsdagen før 1. advent i fjor. På pakken var det påsatt frimerker og en adresse: «Politiet, Jonas Lies gate, 2000 Lillestrøm».

Det var ingen julegave. Ifølge politiet var det en hjemmelaget bombe.

HÅNDSKRIFT: Politiet har innhentet en foreløpig konklusjon på at den siktedes håndskrift er den samme som på pakken som inneholdt bomba. Foto: Politiet.
HÅNDSKRIFT: Politiet har innhentet en foreløpig konklusjon på at den siktedes håndskrift er den samme som på pakken som inneholdt bomba. Foto: Politiet. Vis mer

En ukes postgang

I ei uke ble eksplosivene flyttet rundt i postens leveringssystem, før den 5. desember til slutt endte opp hos politiets postmottak ved politihuset i Ski. En kvinnelig ansatt stusset over at esken bare var adressert til politiet og var derfor ekstra forsiktig. Kort tid seinere ble det fastslått at en hjemmelaget bombe var sendt til politiet. Stasjonen ble evakuert og bombegruppa rykket inn.

En etterforskningsgruppe ble satt ned og på kvelden samme dag fyltes et møterom i 3 etasje på politihuset. Moduskandidater ble gjennomgått og teamet hentet inn en foreløpig analyse av skriften på pakka som skjulte bomba. En person pekte seg ut og torsdag kveld hadde politiet nok informasjon til å ta ut en siktelse.

Fredag 30. november ble mannen pågrepet på et kjøpesenter i Skedsmo.

Spor

Nesten to måneder seinere sitter mannen fremdeles i varetekt, siktet for drapsforsøk. Politiet er inne i sluttfasene av etterforskningen og trekker fram tre punkter som gjør dem trygge på at de har tatt rett mann.

Den siktedes navn kom raskt på bordet da etterforskerne gikk gjennom mulige moduskandidater.

KJENNING: Den siktede mannen har en lang historie med politiet. Foto: Privat.
KJENNING: Den siktede mannen har en lang historie med politiet. Foto: Privat. Vis mer

- I 2010 ble han dømt for å ha laget bombeliknende gjenstand og plassert den utenfor Lørenskog lensmannskontor, sier politijurist John Øyvind Skarpeid.

Sammen med etterforskningsleder Morten Skjøld Granerud møter han Dagbladet i det samme møterommet som etterforskningsgruppa samlet seg dagen bomba ble funnet.

I den taktiske delen av etterforskningen har politiet samlet inn en rekke opptak fra overvåkingskameraer og har puslet bitene sammen.

FENGSLINGSMØTE: Politijurist John Øyvind Skarpeid og advokat John Christian Elden møttes i det første fengslingsmøtet i saken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: Politijurist John Øyvind Skarpeid og advokat John Christian Elden møttes i det første fengslingsmøtet i saken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi har sporet mannens bevegelser og har sikre videobevis på at mannen leverte denne pakken på posten, sier Skarpeid.

Mannen nekter straffskyld. Forsvarer John Christian Elden sier han håper det stemmer at politiet har videobevis av en mann som sender pakken via posten.

- Vi har bedt politiet om å sikre videobevis. Min klient sier det ikke er han som har sendt pakken, sier Elden.

- Ikke troverdig

Det er gjort grundige tekniske undersøkelser av bomba og selve pakken som bomba ble sendt i. Det har gjort politiet enda sikrere i sin sak.

- Vi har funnet mannens DNA inne i kassa som bomba ble sendt i, sier Skarpeid.

Elden opplyser at dette stemmer godt med klientens forklaring.

Politiet mener mannen med stor sannsynlighet har stått bak det hele alene. De er ennå ikke sikre på hvor bomba ble laget, men har gjort en rekke tekniske beslag i mannens leilighet som ennå ikke ferdig analysert.

BOMBEGRUPPA: Leiligheten til siktede ble gjennomsøkt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BOMBEGRUPPA: Leiligheten til siktede ble gjennomsøkt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mannen skal ha kommet med flere påstander som politiet ikke tror på.

- Han har sagt at han ikke har laget bomba, men hvis han skulle laget den så ville han ha brukt to tonn krutt. Og at han har to tonn krutt, men vil ikke si hvor han har lagret dette, sier Skarpeid.

Forsvarer John Christian Elden sier at mannen ikke er siktet for oppbevaring eller innehav av krutt.

- Han nevner også en lastebil han skal ha hatt opphold i, men vi tror ikke denne eksisterer, sier Skarpeid.

Gjenskaper bomba

Politiet vet ennå ikke hvor stor sprengkraft bomba faktisk hadde.

- Bomba gikk ikke av, så det er vanskelig å se hva det ville medført hvis den hadde eksplodert. Kripos jobber nå med å gjenskape den faktiske bomba for å se hvilken sprengkraft den ville hatt hvis den hadde gått av, sier etterforskningsleder Granerud.

De tror effekten av den hjemmelagede bomba ville vært eksplosiv brann.

EVAKUERT: Politihuset i Ski ble evakuert og bomegruppa sendt inn for å sikre den dødelige pakka. Foto: Dagbladet.
EVAKUERT: Politihuset i Ski ble evakuert og bomegruppa sendt inn for å sikre den dødelige pakka. Foto: Dagbladet. Vis mer

- Dette er heldigvis ikke dagligdags og det setter en støkk i en. Alle de berørte her på politiet har blitt godt tatt vare på, sier etterforskningslederen.

- Vi har ingen konkret informasjon som tilsier at det er andre involverte. Vi har gjennomført en land og bred etter etterforsking og har avhørt mange mennesker, sier Morten Skjøld Granerud.

- Han nekter straffskyld for siktelsen om drapsforsøk. Det er bare den siktelsen han er spurt om, sier John Christian Elden.

Mannen skal etter planen framstilles for ny varetektsfengsling førstkommende fredag.