Her mener USA at Assad gasset sitt eget folk

Les alt om de oppsiktsvekkende funnene i den amerikanske etterretningsrapporten: * Satellittbilder avslører forberedelser * Brukes av frustrasjon over manglende kontroll * Opposisjonen ikke i stand til å stå bak * Syrisk tjenestemann bekrefter opplysningene

HER BLE DE GASSET: Denne grafikken skal vise hvor det syrsiske regimet skal ha gasset sitt eget folk. Foto: USAs Syria-rapport.
HER BLE DE GASSET: Denne grafikken skal vise hvor det syrsiske regimet skal ha gasset sitt eget folk. Foto: USAs Syria-rapport.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den amerikanske administrasjonen vurderer med høy grad av sikkerhet at den syriske regjeringen utførte et angrep med kjemiske våpen i Damaskus-forsteder 21. august 2013. Vi vurderer videre at regimet har brukt nervegass i angrepet.»

Slik starter rapporten som USAs utenriksminister John Kerry oppfordret alle til å lese i kveld. Rapporten er ifølge amerikanerne basert på en rekke ulike etterretningsmetoder, og hevder at kildene er uavhengige.

I en foreløpig vurdering anslår amerikanske myndigheter at hele 1429 personer, inkludert 426 barn, ble drept i angrepet.

• Her kan du lese rapporten.

- Avslører forberedelser Et oppsiktsvekkende moment i rapporten, er at amerikanerne mener de har flere bekreftelser på at regimets soldater skal ha håndtert kjemiske våpen i forkant av angrepet.

«I de tre dagene før angrepet har menneskebasert-, signalbasert-, og geografisk etterretning avslørt regimets aktiviteter, som vi mener er knyttet til forberedelser for et angrep med kjemiske våpen.»

Amerikanerne mener personellet som håndterte de kjemiske våpnene opererte i forstaden Adra fra søndag 18. august til tidlig på morgenen 21. august, i et område som regimet bruker til å klargjøre kjemiske våpen.

Regimets soldater skal også, ifølge rapporten, ha blitt bedt om å ta på gassmasker og forberede seg på et kjemisk angrep i forkant for angrepet.

- Bruker det av frustrasjon Rapporten slår også fast at Syrias president Bashar al-Assad er den endelige beslutningstakeren når det gjelder landets kjemiske våpenprogram og at medlemmer av dette programmet er nøye utvalgt for å sikre lojalitet og sikkerhet.

- STYRTE ANGREPET: Ifølge den amerikanske rapporten var det Bashar al-Assad som selv sto bak det kjemiske angrepet. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
- STYRTE ANGREPET: Ifølge den amerikanske rapporten var det Bashar al-Assad som selv sto bak det kjemiske angrepet. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

I likhet med den britiske rapporten som ble frigitt i går, skriver amerikanerne at regimet har brukt kjemiske våpen mot opposisjonen flere ganger tidligere det siste året - men i mindre skala enn angrepet 21. august. Denne vurderingen er basert på flere informasjonskilder, blant annet analyser som viser at flere skal ha vært eksponert for sarin.

Amerikanerne mener det syriske regimet har brukt kjemiske våpen først og fremst for å få overtaket i verdifulle og strategisk viktige områder der de har slitt med å få kontroll.

«Vi mener det syriske regimet ser på kjemiske våpen som ett av mange verktøy i sitt arsenal. Det består også av og luft-til-bakke-raketter og ballistiske missiler, som de vilkårlig bruker mot opposisjonen.»

Amerikanerne påpeker i rapporten at regimet har brukt mye energi på å få kontroll på flere forsteder rundt Damaskus, som opposisjonen har brukt til å angripe Assads styrker i hovedstaden. Men regimet har ikke lykkes i dette.

«Vi vurderer det slik at regimets frustrasjon med sin manglende evne til å sikre store deler av Damaskus har bidratt til beslutningen om å bruke kjemiske våpen 21. august.»

Satellittbilder Om selve angrepet skriver amerikanerne at blant annet satellittbilder avslører at angrepet kom fra et regime-kontrollert område. 90 minutter etter at et av bildene avslører at raketter ble avfyrt, skal de første meldingene om et kjemisk angrep ha dukket opp i sosiale medier.

Meldingene i sosiale medier skal ha begynt klokka 2.30 lokal tid, og i løpet av de neste fire timene dukket det opp tusenvis av meldinger fra minst 12 ulike steder i Damasus-området.

I et tidsrom på tre timer skal tre sykehus ha mottatt rundt 3 600 pasienter med symptomer forenelig med eksponering for nervegass, ifølge rapporten. Kilden til denne opplysningen skal være en svært troverdig internasjonal humanitær organisasjon.

Rapporten slår fast at symptomene, samt det «epidemiologiske hendelsesforløpet», samsvarer med masseeksponering av en nervegass.

Amerikanske myndigheter har identifisert 100 videoer om angrepet, mange av dem viser et stort antall mennesker som utviser fysiske tegn forenelig med, men ikke unikt for nervegasseksponering. De påpeker også at videoene viser mange døde uten synlige skader -  noe som er forenelig med dødsfall som følge av angrep fra kjemiske våpen.

Tror ikke på Assad-propaganda I rapporten har de også vurdert påstander fra syriske myndigheter om at angrepet skal ha blitt uført av opposisjonen selv. Det er ifølge amerikanerne «svært usannsynlig».

«Vi vurderer at opposisjonen ikke har brukt kjemiske våpen», konkluderer rapporten.

Rapporten tar også for seg de militære forskjellene på regimet og opposisjonen i landet, og hvilke kapasiteter disse har. De konkluderer med at det syriske regimet har flere lager med kjemiske gasser, inkludert sennepsgass, sarin-gass og VX-gass - i tillegg til raketter og artilleri i stand til å angripe et område med gassen.

«Vi har ikke sett noen indikasjon på at opposisjonen har utført et storskala, koordinert angrep med raketter og artilleri slik det vi så 21. august.»

I forbindelse med alle meldingene og videoene i sosiale medier som rapporterte om angrepet, anser amerikanske myndigheter det som svært usannsynlig at den syriske opposisjonen har kapasitet til å forfalske alle videoene.

- Ledet av regimet I en konklusjon i rapporten står det at amerikanske myndigheter har informasjon gjør at de mener at det var regimet som ledet angrepet 21. august. De mener også kommunikasjon bekrefter dette.

«Vi har fanget opp kommunikasjon fra en høytstående tjenestemann som var godt kjent med offensiven som bekreftet at kjemiske våpen ble brukt 21. august og var bekymret for om FN-inspektørene kunne finne bevis.»

På ettermiddagen 21. august skal regimet ha gitt orde om å avbryte operasjonen. Samtidig intensiverte regimet hyppigheten av artilleriild mot det samme området som hadde blitt utsatt for det kjemiske angrepet.

«I en 24 timersperiode etter angrepet, oppdaget vi indikasjoner på gjenomsnittlig fire ganger så mange artilleri- og rakettangrep enn de ti foregående dagene.»

Amerikanerne understreker at all informasjon tyder på det syriske regimets ansvar for bruk av kjemiske våpen, men understreker at det finnes enda mer etterretning som fremdeles holdes hemmelig.

Den hemmeligstemplede versjonen av rapporten er delt med den amerikanske Kongressen og USAs allierte.