Her, mens krigen raste over dem, skrev 1821 menn navnet sitt

«Alt de ville, var å bli husket.»

1821 KRIGSSIGNATURER: Den amerikanske legen og fotografen Jeffrey Gusky (t.v.) har dokumentert 1821 signaturer på veggene av dette kalkbruddet i Den underjordiske byen - Cite Souterraine - i Naours nord for Paris. Foto: AP/Remy de la Mauviniere
1821 KRIGSSIGNATURER: Den amerikanske legen og fotografen Jeffrey Gusky (t.v.) har dokumentert 1821 signaturer på veggene av dette kalkbruddet i Den underjordiske byen - Cite Souterraine - i Naours nord for Paris. Foto: AP/Remy de la Mauviniere Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Når du er under bakken på disse stedene, og det er fullstendig mørkt, skinner hodelykta di på en spesiell del av veggen, og der lyser noens signatur, som ser ut til å være fra i går, mot deg fra hundre år tilbake.

Slik forklarer legen og fotografen Jeff Gusky hvordan han opplever å utforske kalkbruddet i Den underjordiske byen - Cite Souterraine - i Naours omtrent 15 mil nord for Paris.

«Jeg eksisterte» Det gjør et sterkt inntrykk på ham å vite at signaturene ble skrevet mens første verdenskrig raste, og at millioner av mennesker mistet livet på slagmarken i Somme like ved.

- Det er noe veldig gripende, fordi du føler det som at noen ville si: «Jeg eksisterte, jeg betydde noe, jeg var i live», sier han til New York Times.

Til nå har Gusky talt opp 1821 navn her. Han har dokumentert signaturene og det underjordiske kalkbruddet hvor de er skriblet inn ved å fotografere dem.

Gusky tror disse soldatenes signatur kan få første verdenskrig til å oppleves som virkelig og til å bety noe for det store flertallet som ikke har noe forhold til den store krigen som sluttet for snart hundre år siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.