Her mobber de den «feite gutten» med sjokolade i filmavisa fra 30-tallet

Men behandles overvektige særlig mye bedre i dag? - Vi er litt som dama på sirkus med skjegg, sier Pitbull-Terje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video som har gått sin seiersgang på nettet den siste tida er et klipp fra en britisk filmavis i 1935. Ifølge distributøren British Pathe er det en av de første videoene som dokumenterer overvekt i verden.

I videoen møter vi lille Lesie Bowles (3) som skal ha veid over 60 kilo. Med lystig stemme forteller kommentatoren om hvordan Leslie er «som alle andre mennesker».

- Nå for tida nekter han å la seg veie, så vi vet ikke om han er hul eller solid, sier kommentatoren.

- På alle andre måter enn størrelsen er han normal. Han kan tenke, snakke og ta seg av seg selv like bra som alle andre 3-åringer. Han har perfekt helse også, fortsetter kommentatoren.

- Mobbes for andres underholdning I slutten av videoen fortsetter håningen av den overvektige ungen. En mann holder opp en sjokolade over ham, slik at treåringen må slite og strekke seg for å få tak i den. Alt mens de voksne rundt ler og storkoser seg.

- Dette er antakeligvis ett av de tidligste klippene av en overvektig unge. Det er et av mange klipp i vårt arkiv som er ganske kontroversielt, her fordi et svært overvektig barn blir mobbet for andres underholdning, sier en talsperson for Pathe.

Videoen fra 1935 viser altså at overvekt ikke er et nytt problem. Men Jørgen Foss (22), kjent som Pitbull-Terje i ungdomsfilmen med samme navn og leder av Landsforeningen for overvektige, sier til Dagbladet at overvektige også i dag føler seg dårlig behandlet av samfunnet.

- Jeg føler ofte at vi blir sett på som de nye damene med skjegg på sirkus. Det virker nesten som om det er litt lov til å peke og le, for det er jo dems skyld at de er overvektige, sier Foss.

- Så du synes ikke det er blitt så mye bedre i forhold til hvordan det var i denne videoen?

- Kan peke og le av overvektige  Nei, absolutt ikke. Man kan si at man behandler mennesker på en annen måte generelt i samfunnet i dag, men det virker som om det å peke og le av en overvektig sitter ganske løst, løsere enn å gjøre det samme mot en i rullestol for eksempel, sier Foss.

Han understreker at samfunnet også må jobbe for å forebygge overvekt, og at den jobben bør gjøres fra barnehage- og skolealder.

REAGERER: Jørgen Foss fra filmen «Pittbull-Terje» er leder i Landsforeningen for overvektige og reagerer på måten overvektige blir behandlet på i dagens samfunn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REAGERER: Jørgen Foss fra filmen «Pittbull-Terje» er leder i Landsforeningen for overvektige og reagerer på måten overvektige blir behandlet på i dagens samfunn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Men det er viktig å få fram at overvektige ikke er farlige mennesker, og de skal respekteres. Det å diskriminere overvektige er diskriminering på lik linje med alt annet. Det å kalle noen feit er det samme som å kalle noen neger, hvis man gjør det for å mobbe, sier Foss.

Foss har tidligere stått fram i Dagbladet og fortalt at den høye vekten var en fare for livet hans. Han understreker at det viktigste er å ha en god helse og har sett seg lei på fordommene mot de overvektige.

- Å, så flink du er - Folk tror at overvektige er veldig late mennesker. De blir sett på som mennesker som ligger på sofaen og drikker Cola og spiser potetgull hele dagen. Jeg ser det for eksempel når jeg går tur ved Sognsvann. Da sier folk «Å, så flink du er». Man blir sett på som annerledes, og jeg føler at man opplever en del ren mobbing, sier Foss.

- Vi jobber mye med forebygging, men også for et diskrimineringsvern for å sikre at overvektige ikke blir diskriminert. Det gjelder alt fra at man har større flyseter til at man kan komme inn på utesteder. At man rett og slett sørger for at overvektige får det samme vernet som andre i samfunnet, sier Foss.

Lederen i Landsforeningen for overvektige kommer også med en oppfordring til politikerne:

- De tar for lite grep. De må tørre å gjøre ting som å sette opp prisen på usunne varer, og få mer fysisk aktivitet inn i skolen. Man må gjøre ganske grep hvis man faktisk mener at man vil forebygge overvekt. Hvis ingen tør å ta tak i dette så vil det koste samfunnet så ekstreme summer at man ikke kan tenke seg det. Vi skal ikke slanke samfunnet, men vi må forebygge overvekt, sier han.

SMILER FORNØYD: Treåringen smiler fornøyd i filmavis-innslaget, og er tydeligvis uvitende om at det ble laget humor på hans bekostning. Foto: British Pathe.
SMILER FORNØYD: Treåringen smiler fornøyd i filmavis-innslaget, og er tydeligvis uvitende om at det ble laget humor på hans bekostning. Foto: British Pathe. Vis mer