Her møter du råkjørerne

UP frykter tidenes ulykkessommer. Været har gjort at mange har ferieutfarten til gode. Likevel har UP dratt inn flere førerkort, og skadetallene er høye i sommertrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå frykter Utrykningspolitiet (UP) at ulykkesrekordene ryker når sola setter inn.

- Ja, vi er bekymret, sier plan- og organisasjonssjef Ole Høiby i UP. Den våte sommeren får nemlig ikke folk til å dempe farten.

Så langt i år er rundt 1600 førerkort inndratt på grunn av høy fart. I fjor på samme tid var tallet 1360.

Dødsulykkene ligger rundt fjorårets nivå, melder Høiby. Men det kan endre seg: Ulykkene blir flere, skadene blir flere- og det dårlige ferieværet i Sør-Norge har gjort at mange drøyer med ferieturen- eller tar helgeturer som betyr flere kilometer på veien.

Gir full gass

- Jeg var ute på E6 mot Gardermoen i går, og så selv bilister kjøre forbi i høy fart, med masse vann på veien. Folk har overdreven tillit til veistandard og nye biler, og vannplaning og redusert sikt ser ikke ut til å oppta bilistene, sier UP-Høiby.

I tillegg til E18 mot Sørlandet er E6 i Trøndelag og Nordland plaget av kroniske råkjørere.

- Dette er transportetappen for Nordkapp-farerne. Her skal det spares tid før Lofoten og midnattssola, sier Høiby.

Gir helt blaffen

Så langt i år har politiet reagert mot 28912 råkjørere.

- Folk spekulerer i bøtenivået, og kalkulerer inn ei bot på kjøreturen, mener Høiby.

- Hvor er det verst?

- E6 i hele Østfold er ille, det er også 100-sonene i Akershus. Fjellovergangene blir også betraktet som fartsetapper, sier Høiby.

I nord er E6 rundt Alta spesielt utsatt. I sommer ble en ung mann tatt i 183 km/h i 80-sonen ved Kvenvikmoen.

Fort rundt Bodø

- Vesterålen er ekstremt, vi ser en veldig økning i grisekjøring og kappkjøring, sier UP-tjenestemann Jan Petter Arntsberg i Nordland. Han forklarer den lokale ukulturen med at Lofoten og Vesterålen har en skarve UP-patrulje, men lover intensivert kontrolltrykk på vesterålingene.

Også rundt Bodø går det fort: På E6 har UP i sommer greid å fakke 114 grisekjørere på én dag. På Riksvei 17 ble en gutt nylig tatt i 161 km/t i 60-sonen.

- Mange vet ikke engang om de er i en 50- eller 90-sone. Vi lurer på om disse er i stand til å se barn eller andre trafikanter, sier UP-tjenestemannen.

BEKYMRET: </B> Politioverbetjent Ole Høiby er redd ulykkesrekorden ryker når sola setter inn. Så langt har 18 prosent flere mistet førerkortet.
RØMMER FRA UP: Med full trafikktetthet tar denne sjåføren sjansen på å rømme fra UP. Bilen kjører i mer enn 170 km/t. Med den store farten klarer sjåføren såvidt å stoppe når en buss plutselig står foran i samme felt.
KRYSSER DOBBEL SPERRELINJE: En blå sportsbil suser i ca. 200 km/t i retning Brumunddal, og tar sjansen på å krysse den doble sperrelinja uten å ta hensyn til bilene som kommer i motsatt retning.
LIVSFARLIG FORBIKJØRING: Denne stasjonsvognen råkjører fra Gardermoen til Hamar i rundt 100 km/t med UP meter bak seg. Stasjonsvognen flykter unna med livsfarlig forbikjøring og gir blaffen i bilene i motsatt retning.
I FEIL FELT: I full fart kjører denne bilen i feil felt på riksvei 4 i Nittedal, med biler i motsatt retning sekunder fra.