MØTTES IGJEN: For cirka 40 år siden var nåværende president i Kina, Xi Jinping, på besøk i Norge. Da møtte han Ingvil Smines Tybring-Gjedde (lengst til høyre). Under statsbesøket i Folkets store hall i går, møttes de igjen. Foto: Bjørn Langsem
MØTTES IGJEN: For cirka 40 år siden var nåværende president i Kina, Xi Jinping, på besøk i Norge. Da møtte han Ingvil Smines Tybring-Gjedde (lengst til høyre). Under statsbesøket i Folkets store hall i går, møttes de igjen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Her møter Ingvil president Xi Jinping i Beijing. Sist møttes de hjemme hos henne - i 1979

- Det er en veldig snodig sak, sier statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).

NORGES DELEGASJON: Ingvil Smines Tybring-Gjedde sammen med resten av den norske delegasjonen iBeijing. Foto: Bjørn Langesem
NORGES DELEGASJON: Ingvil Smines Tybring-Gjedde sammen med resten av den norske delegasjonen iBeijing. Foto: Bjørn Langesem Vis mer

Den store vide verden kan av og til virke som et ganske lite sted.

For eksempel når det viser seg at Kinas president har vært på besøk hjemme hos deg da du var ei jente på fjorten år.

Den utrolige historien om Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), statssekretær i Olje- og energidepartementet, ble rullet opp ved en tilfeldighet, da den norske delegasjonen med Kong Harald i spissen, i går møtte president Xi Jinping under statsbesøket i Folkets store hus.

- Det er en veldig snodig sak, sier Tybring-Gjedde selv.

Bød på seg selv

Kongeparet er i disse dager på et ni dager langt statsbesøk i Kina. Med i følget er også Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Møtet med presidenten i går var det politiske høydepunktet på turen. Delegasjonen møtte Xi først under et møte, og så til en times middag litt senere.

- Det ble en veldig fin stemning, mye takket være kongeparet. De er veldig avvæpnende, hyggelige og byr på seg selv. Spesielt dronningen imponerte med sin gode innsikt og interesse for kinesisk kunst og kultur. Jeg tror dette bidro til at presidenten følte seg vel. Han bød på seg selv, og skrøt av Norge, forteller Tybring-Gjedde.

Under møtet kom det for en dag at Xi hadde vært på besøk i Norge for 40 år siden. Den gang var han kinesisk embetsmann på delegasjonsbesøk.

- Han fortalte da at de hadde blitt tatt med på besøk til et vanlig arbeiderklassehjem i Oslo. Da skjønte jeg at dette måtte ha vært hjemme hos oss, forteller Tybring-Gjedde.

Besøket fant sted i 1979, da hun var 14 år gammel.

- Jeg husker ikke noe fra det, annet enn at mamma var hysterisk på at vi måtte ha det ryddig på rommet. Jeg og broren min måtte vaske, og så vaske igjen, forteller hun lattermildt.

God stemning. Ifølge Ingvil Tybring-Gjedde ble det god stemning under møtet med den kinesiske presidenten. Foto: Bjørn Langsem
God stemning. Ifølge Ingvil Tybring-Gjedde ble det god stemning under møtet med den kinesiske presidenten. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Morsomt

Da dette kom den kinesiske presidenten for øret, via utenriksministeren og deretter kongen, slik kutymen er, ble hun invitert bort til ham for å hilse på ham igjen. Hun forteller at han skrøt av det norske samfunnet.

- Han var en embetsmann, nå er han president. Jeg var jenta i arbeiderklassehjemmet. Tilfeldigvis møtes vi på denne måten, sier Tybring-Gjedde og beskriver det som hyggelig.

Selv har aldri hun aldri tenkt på hjemmet sitt som et arbeiderklassehjem.

- Jeg vokste opp med en mor, en far og en bror og hadde det bra. Det var litt morsomt for meg å høre nå, at det var slik vi ble oppfattet, sier hun.

- Hva sier dette om verden?

- Det sier vel at en får oppføre seg ordentlig i alle sammenhenger. Dessuten at sosiale bevegelser er viktig, sier statssekretæren som har fortalt om historien også til kinesiske medier i dag.

- Jeg har syntes det var viktig å kunne fortelle at uansett hvor man kommer fra kan man bli det man ønske, og at en også som kvinne kan komme seg opp og fram. Det gjelder for Norge også.