INSPIRERT AV DANMARK: Danmark tar imot null kvoteflyktninger og vil framover sende hjem nesten alle flyktninger og asylsøkere. Det inspirerer Sylvi Listhaug. Reporter/video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet. Vis mer Vis mer

Her møter Listhaug sitt politiske idol: - En bauta

Danmark tar imot null kvoteflyktninger og vil framover sende hjem nesten alle flyktninger og asylsøkere. Det inspirerer Sylvi Listhaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KØBENHAVN (Dagbladet): - Hun er utrolig viktig, og en bauta i politikken i Danmark gjennom mange år. Jeg hadde et tett og nært samarbeid med henne som statsråd og har fortsatt kontakt med henne. Hun er en av de mest framtredende politikerne i Europa på dette området, sier Sylvi Listhaug (Frp) om det som må kunne sies å være hennes politiske idol, Danmarks innvandrings- og integreringsminister Inger Støjberg (V).

Listhaug er i Danmark sammen med Jon Engen-Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i (Frp), for å lære og bli inspirert. Danmark har nettopp gjennomført sitt «paradigmeskifte» i innvandringspolitikken.

Paradigmeskiftet innebærer at Danmark skal gå bort fra å gi varig opphold til asylsøkere. Kvoteflyktninger tar de ikke imot noen av, der har tallet vært null lenge, mens det i Norge er vedtatt å ta imot 3000 kvoteflyktninger.

Når det bare gis midlertidig opphold, kan asylsøkerne sendes tilbake når det er trygt i hjemlandet. Regjeringspartiene og Dansk Folkeparti står bak paradigmeskiftet, men Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokratiet stemte også for.

Sylvi Listhaug (Frp) og Jon Engen-Helgheim (Frp) på innvandringsministerens kontor i København.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sylvi Listhaug (Frp) og Jon Engen-Helgheim (Frp) på innvandringsministerens kontor i København. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det som er nytt i Danmark er at de i veldig liten grad kommer til å gi permanent opphold, og da kan du også seinere trekke tilbake denne tillatelsen. Dette er noe vi skal vurdere, og som til sjuende og sist Frp's landsmøte skal ta stilling til, sier Listhaug, som leder Fremskrittspartiets innvandringspolitiske utvalg.

- Utgangspunkt: Midlertidig opphold

I første omgang skal utvalget komme med integreringstiltak inn mot landsmøte i mai, siden det er kommunevalg i år og integreringsansvaret ligger i kommunene. Men det større bildet er innvandringspolitikken som Frp skal spikre inn mot 2021-valget.

Og da er Danmark et naturlig sted å være for Listhaug for å hente inspirasjon.

- Det er veldig bra at danskene går foran og utvikler politikken videre. Flyktningkonvensjonens utgangspunkt var midlertidig opphold, ikke at man skulle bli boende i et annet land, sier Listhaug.

Engen-Helgheim legger til at dette i seg selv vil føre til at færre mennesker reiser nordover til vår kant av verden.

- Det danskene nå gjennomfører, er noe vi ønsker. Det er også utgangspunktet for hele asylinstituttet, som var muligheten for å søke midlertidig beskyttelse i et land i nærheten. Nå handler asylinstituttet om å flytte store mengder mennesker fra en verdensdel til en annen. Det å gå over til midlertidig beskyttelse vil i seg selv dempe lysten til å søke asyl langt borte fra der du kommer fra, sier Engen-Helgheim.

- Sikkert hyggelig

Masud Gharahkhani, innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, lar seg ikke imponere over Frp's flørt med de danske tilstandene.

- Det hjelper ikke for Frp å mene noe i regjering og noe annet utenfor regjering, sier Gharahkhani om stortingspolitikerne fra Frp's tur til Danmark.

- Det er sikkert hyggelig å besøke Danmark, men Frp har nettopp inngått en regjeringsplattform med felles innvandringspolitikk med Venstre, KrF og Høyre. Så alle utspill fra Frp må sjekkes opp mot følgende: Blir dette fremmet av regjeringen eller er det bare useriøs utspillspolitikk fra Frp? spør Gharahkhani.

Ap-politikeren påpeker også at det er forskjell på Norge og Danmark og Sverige.

- Våre løsninger tar verken utgangspunkt i dansk eller svensk politikk, men hva vi mener er riktig for Norges innvandringspolitikk, sier Gharahkhani.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer