Blind vold mot kvinne i rullestol

Her møter Wineke (69) gjernings­mannen

Ville ikke møte den voldstiltalte 23-åringen.

OVERFALT: Wineke ble overfalt av en 23-åring i januar i år. I dag skulle hun vitne mot mannen, og etter at hun var ferdig kom han for å si unnskyld. Video: Nicolai Delebekk / Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL: Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl (69) er helt avhengig av rullestolen sin. For noen år siden måtte hun amputere et bein. Hun har også fått diagnosen ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom og lider av benskjørhet.

20. januar i år opplevde hun marerittet. Etter en tur på bluesklubben på Årnes i Nes kommune ble hun angrepet av en 23 år gammel mann som kastet henne ut av rullestolen og ned på den snøkledde bakken.

SIKTET FOR VOLD: Her blir kvinnen, som satt i rullestol, angrepet av en 22 år gammel mann i Årnes sentrum natt til søndag 20. januar. Mannen er tiltalt for vold mot kvinnen, tre andre menn og mot to politibetjenter. Foto: Privat
SIKTET FOR VOLD: Her blir kvinnen, som satt i rullestol, angrepet av en 22 år gammel mann i Årnes sentrum natt til søndag 20. januar. Mannen er tiltalt for vold mot kvinnen, tre andre menn og mot to politibetjenter. Foto: Privat Vis mer

- Han klikka helt. Det siste jeg husker klart fra den kvelden, er at jeg svevde før jeg traff bakken med hodet først. Da jeg våknet etter angrepet var jeg redd for hvordan det ville gå med meg. Jeg hadde smerter i hodet, nakke og armer, sier Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl.

Ifølge tiltalen skal angriperen ha sparket henne i hodet eller skuldra.

Gruet seg

Tirsdag begynte rettssaken i Øvre Romerike tingrett, men Wineke var ikke sikker på om hun orket å møte gjerningsmannen. Dagbladet møtte 69-åringen på Jessheim og fikk følge henne på veien fram til dommeren satte retten i tingretten i Eidsvoll.

- Jeg gruer meg til å se han. Jeg kan ikke huske hvordan han så ut i det hele tatt. Jeg er redd jeg ikke skal få fortalt historien riktig, sier Wineke, som bare klarte å sove noen få timer natta før.

- Det å vitne i retten skjønner jeg er veldig viktig, sier Wineke, som fikk hjelp av sine to gode venner, Wenche Steen Jensen og Rune Storsve, til å forberede seg.

Retten

Den lave høstsola lyste opp rettslokalet idet Wineke åpnet døra og trillet inn for å avgi sitt vitnemål. På høyre side av den panelbelagte salen satt den tiltalte 23-åringen og hans advokat.

Under hele Wineke sitt vitnemål, holdt 23-åringen hodet bøyd og blikket i bordflata. Wineke var tydelig nervøs, men til tross for vanskelige spørsmål om hendelsesforløpet fra forsvarsadvokaten, Jørund Lægland, svarte Wineke så godt hun kunne.

FORSVARER: Jørund Lægland forsvarer den voldstiltalte 23-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSVARER: Jørund Lægland forsvarer den voldstiltalte 23-åringen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

På utsida av rettslokalet igjen ble Wineke møtt av en mann som forsøkte å avbryte angrepet fra 23-åringen, men som, ifølge hans forklaring, ble slått ned da han forsøkte å hjelpe.

- Takk for hjelpen, sier Wineke til mannen, som skulle inn for å vitne etter henne.

Unnskyldningen

Wineke ville egentlig ikke møte gjerningsmannen, men da han spurte om han kunne gi henne en unnskyldning, svarte hun nølende ja.

23-åringen bøyde seg over rullestolen, hvisket unnskyld til Wineke, før han ga henne en klem.

- God bedring, sa 23-åringen, før han forsvant inn i rettslokalet igjen.

Tilbake satt Wineke med en tåre i øyekroken.

- Når det blir så nært så blir det litt tøft. Jeg ville egentlig ikke møte han, men jeg er glad for at han kunne få lov til å si unnskyld. Det viser at han bryr seg, sier Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl.

Det er satt av to dager til rettssaken. I tillegg til å være tiltalt for det grove overfallet på Wineke, er han tiltalt for vold mot to polititjenestemenn og for å ha slått ned tre andre personer samme kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer