Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Her møtes Eirik Jensen og Gjermund Cappelen for første gang på tre år. Nektet å hilse

Iskaldt mellom de to tiltale i Oslo tingrett.

I RETTEN: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For over tre år siden, 19. desember 2013, ble hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) pågrepet i sitt eget hjem i Bærum.

Det Cappelen begynte å forklare seg om i avhør, førte til at den tidligere politilederen Eirik Jensen (59) ble pågrepet 24. februar 2014. Klokka 09.00 i settes retten i Oslo tingrett i årets største rettssak.

Der møttes de mennene som har kjent hverandre siden 1993 for første gang siden Jensen fikk en hvit konvolutt med 30 000 kroner av Cappelen i Grønlandsleiret i Oslo 19. desember 2013.

RETTSSAKEN: Gjermund Cappelen under rettssaken mot ham og Eirik Jensen som startet i dag, 9. januar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Eirik Jensen ankom Oslo tingrett like før 08.50 mandag morgen omkranset av forsvarerne Arild Holden og John Christian Elden. Jensen kom i svart olabukse, en brun lærjakke og med brune støvler. Like etter han ankom hilste Jensen på Cappelens forsvarerteam Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling. To minutter etterpå ankom Gjermund Cappelen salen. Jensen kastet flere blikk på Cappelen, som hilse på Jensens forsvarerteam.

De to medtiltalte hilste imidlertid ikke i Oslo tingrett.

HILSTE: Eirik Jensen hilste på Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe (i midten). Jensens forsvarer John Christian Elden til høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HILSTE: Eirik Jensen hilste på Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe (i midten). Jensens forsvarer John Christian Elden til høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg kommer ikke til å svare på noen spørsmål, sier Jensen til pressen når han setter seg i tingretten.

Cappelen virket langt mer avslappet i rettssalen. Den narkodømte bærumsmannen smilte og lo da da pressen stilte ham spørsmål.

Erklærte seg ikke skyldig

Statsadvokat Lars Erik Alfheim leste opp tiltalen mot Cappelen. Dommer Kim Heger spurte i etterkant Cappelen om han erkjente seg skyldig.

- Ja, svarte Cappelen, som forventet. Bærumsmannen er allerede dømt for narkovirksomheten.

Jensen erklærte seg ikke skyldig til post én og to av tiltalen, som går på grov korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling.

- Jensen, erkjenner du deg skyldig eller ikke skyldig etter denne posten?

- Ikke skyldig, svarte Jensen.

Sittet lengst mulig fra hverandre

- Hvorfor tok ikke Jensen og Cappelen hverandre i hånda?

- -Det har ikke jeg sett ofte i retten. Det er ikke vanlig eller uvanlig, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Nærmest publikum og presse i sal 250 i tingretten sitter den tidligere politilederen Eirik Jensen tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013, og for å ha tatt imot verdier for 2,1 millioner kroner.

Nærmest dommerne sitter den dømte narkobaronen Cappelen. I avhør etter avhør forklarte seg om det påståtte, hemmelige samarbeidet han hadde med polititoppen Eirik Jensen. Jensen nekter straffskyld og begrunner den tette kontakten med at Cappelen var en viktig politikilde.

Kikket rett ned i bordet
Cappelen var førstemann ut i rettssalen i dag. Der ba tingrettsdommer Kim Heger de to tiltalte om personalia.

Gjermund Erik Cappelen opplyste at han nå sitter varetektsfengslet i Ila fengsel.

- Det er noe som heter yrke vi pleier å spørre om, sier Heger.

- Jeg har ikke noe yrke nå, svarer Cappelen.

- Kan vi rett og slett si at du er arbeidsledig?

- Ja.

Han opplyste at han verken har inntekt eller formue, men at politiet har tatt beslag i en rekke gjenstander.

Eirik Jensen kikket rett ned i sakspapirene sine mens Cappelen forklarte seg, og kastet ikke et blikk bort på medtiltalte Cappelen.

Da Jensen skulle oppgi sin personalia, kikket Cappelen bort på den tidligere politilederen.

Jensen opplyste at han nå er pensjonist, og tidligere hadde stillingen politioverbetjent.

- Hadde våpenet

- Tiltalebeslutningen er lagt fram i en mappe som er veldig vanskelig å åpne, det er veldig hemmelig dette her, sier dommer Heger før tiltalene ble lest opp i retten.

Assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Guro Glærum Kleppe, leste så opp tiltalen mot Jensen.

På spørsmål om tiltalen om å ha hatt våpen uten tillatelse, svarte Jensen følgende:

- Jeg hadde det våpenet ja. Men ikke skyldig.

Kom med krav

I avhør med Spesialenheten har Cappelen stilt konkrete krav for å fortelle alt han vet. Ett av dem var at han ikke ville møte Eirik Jensen i retten. Det kravet ble ikke innfridd, men forsvarerne har sørget for at de to sitter lengst mulig fra hverandre i rettssalen.

I et intervju med Dagbladet i dag, svarer Eirik Jensen følgende på hvordan det blir å møte Cappelen igjen

- Som en vanlig dag på jobben. Et møte med en narkoman, kynisk kjeltring, sier Jensen.

- Han ser ikke fram til møtet med Eirik Jensen, det gjør han ikke. Men han ser frem til at saken kommer i gang og at den blir ferdig, sier Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, til Dagbladet.

Seks måneders rettssak

Det er satt av seks måneder til rettssaken, og opp mot 200 vitner er kalt inn. Etter planen skal Eirik Jensen begynne sin forklaring på onsdag. Før det skal både Statsadvokaten og Spesialenheten for Politisaker holde sine innledningsforedrag.

Det sentrale spørsmålet retten må besvare er om Jensen eller Cappelen snakker sant.

Hvor tett kontakten mellom Jensen og Cappelen har vært, og hvilken type relasjon de har hatt i løpet av de 20 åra vil bli sentrale tema. Det blir ord mot ord.

- Jeg kommer ikke til å spare noen, har Jensen sagt, som hevder systemet visste om hvilken kontakt han hadde med Cappelen og at ledelsen har gitt ham rammevilkårene for informantvirksomheten de siste 25 åra.

Jensen forklarer den tette kontakten med Cappelen med at bærumsmannen ble del av et informantnettverk, som Oslo-politiet begynte å bruke fra 1990-tallet og utover, for å ha oversikt over ulike kriminelle miljøer.

Omsorgsforhold

Jensen har også sagt at han utviklet et slags omsorgsforhold til Cappelen, som tidligere gikk under navnet Gjermund Thorud. Blant annet skal Jensen ha fulgt ham på avrusning i London. Cappelen skal også ha bodd hjemme hos ham og ekssamboeren på Nesodden.

Cappelen sier på sin side at Jensen hjalp ham med hasjinnførselen, ved å blant annet varsle når kysten var klar, og at han sendte tollere ut på andre oppdrag når enkelte parti skulle tas over grensa. Jensen avviser alle beskyldningene, og tollvesenet mener han ikke hadde slike fullmakter.

Omkring 1500 tekstmeldinger som ble sendt mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, vil også bli sentrale i rettssaken.

Spesialenheten mener meldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» var beskjeder til Cappelen om at «kysten var klar», og at det da ville være mulig å smugle hasj over grensa nærmest risikofritt.

Jensen har forklart at han brukte en egen telefon til informantkontakt, og at det var denne han brukte til å kommunisere med Cappelen med. Slike meldinger ble også sendt fra politilederens tjenestetelefon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!