Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens økonomiske forum

Her møtes to sittende norske statsministre

Somalias statsminister ber Fremskrittspartiet ta kontakt om de har problemer med passet hans.

NORSK MØTE: Somalias norsktalende statsminister Hassan Ali Khaire og statsminister Erna Solberg under et bilateralt møte i Davos, Sveits onsdag. Solberg er til stede under Verdens økonomiske Forum, blant annet for å bidra til jenters rett til utdanning og FNs bærekraftmål.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NORSK MØTE: Somalias norsktalende statsminister Hassan Ali Khaire og statsminister Erna Solberg under et bilateralt møte i Davos, Sveits onsdag. Solberg er til stede under Verdens økonomiske Forum, blant annet for å bidra til jenters rett til utdanning og FNs bærekraftmål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): De beskriver seg begge som norske og er begge statsministre, men der slutter også de umiddelbare likhetene mellom Erna Solberg og Hassan Ali Khaire.

Samme år som Erna Solberg ble valgt inn på Stortinget for aller første gang, kom den gang 21 år gamle Khaire som flyktning fra urolighetene i Somalia til fredelige Vestre Slidre i Valdres i 1989.

Khaire, som er født i Somalia, hadde norsk statsborgerskap - i det minste fram til han ble utnevnt som Somalias nye statsminister i februar i fjor.

Onsdag møttes de to for første gang som statsministere for hvert sitt land. Mens Somalia allerede mottar betydelige bistandsmidler fra Norge, er Khaire - etter det Dagbladet erfarer - på jakt etter midler til små og store prosjekter som kan hjelpe til å få opp sysselsettingen i det hardt prøvede landet.

Khaires håp er at to norske statsministere sammen kan finne løsninger som kan bedre tilstanden i Somalia.

- Norge og Somalia har et godt samarbeid som strekker seg mange år tilbake i tid. Min erfaring som statsminister det siste året, er at forholdet mellom oss har vært veldig bra. Jeg er her nå for å diskutere videre med den norske statsministeren, for å bygge videre på det gode forholdet, sier Khaire på spørsmål fra Dagbladet.

- Frp får ta kontakt

Utnevnelsen av Khaire som Somalias nye statsminister i februar i fjor, vekket oppsikt i Norge. Blant annet ønsket Fremskrittspartiet, som reagerte kraftig på at Khaire hadde dobbelt statsborgerskap, å frata ham sitt norske pass.

- Det at han nå er blitt statsminister, viser med all tydelighet behovet for at beskyttelse bør være av midlertidig og ikke av permanent art, sa Mazyar Keshvari, Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, til NRK den gang.

- Når noen har blitt utnevnt til parlamentarikere og sågar statsminister i Somalia, så må vi gå ut fra at de er somaliske borgere. Det kan ikke være slik at et lands statsminister kan ha flere nasjonaliteter. Da oppstår det konflikter om hvor de skal ha sin lojalitet, sa Keshvari videre.

Khaire ønsket ikke å svare på spørsmål om sitt norske statsborgerskap, men kom med en invitasjon til Keshvari og Fremskrittspartiet.

- De får ta kontakt med meg om det er et problem, sier han til Dagbladet i Davos.

- Kunne slitt

I et intervju med Aftenposten i 2011 fortalte Khaire om hvor heldig han hadde vært som fikk en ny sjanse i Norge på slutten av 1980-tallet, før konflikten i Somalia forverret seg.

- Jeg kunne ha vært en av flyktningene som sliter nå, men kom til Norge og fikk trygghet, stabilitet og mulighet til å utdanne meg, sa Khaire.

Somaliskfødte Khaire var før statsministerjobben direktør for selskapet Soma Oil, som er en av få aktører i Somalias gryende oljenæring.

Før det var han landdirektør på Afrikas horn for den norske organisasjonen Flyktninghjelpen.

Nordmannen har også vært omdiskutert i hjemlandet på grunn av anklager som ble rettet mot ham fra FNs overvåkningsorgan i Somalia og Eritrea, men i 2016 ble han plutselig renvasket i et lekket brev.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!