- Her møtte Taimour (28) ekstrem islam

Stockholm-bomberen skal ha søkt seg mot islamistisk terrormiljø i Luton.

STUDERTE HER: Stockholm-terroristen bodde i London fra 2001 til omkring 2004. Han studerte fysioterapi på dette universitetet, og skal ha kommet i kontakt med radikale muslimske grupper. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
STUDERTE HER: Stockholm-terroristen bodde i London fra 2001 til omkring 2004. Han studerte fysioterapi på dette universitetet, og skal ha kommet i kontakt med radikale muslimske grupper. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britisk politi ransaket natt til i dag en eiendom nord for London i forbindelse med bombeeksplosjonene i Stockholm. Det bekrefter London-politiet.

Ransakingen fant sted i Bedfordshire omkring ti mil nord for London like før midnatt natt til mandag. Ingen er ifølge NTB pågrepet i aksjonen.

Bekrefter - Vi bekrefter at dette skjer i forbindelse med hendelsene i Stockholm lørdag, sier talsmannen.

Britiske etterretningskilder sier til The Guardian i dag at Taimour Abdulwahab, som sprengte seg og bilen sin i lufta i 17-tida lørdag, trolig opererte på egen hånd.

Nå etterforsker politiet om hvorvidt mannen ble radikalisert mens han studerte i Luton.

28-åringen er født i Bagdad, og flyttet til Sverige kort tid etter Kuwait-krigen, i 1992.

Frammarsj Han gikk fra 1997 til 2001 på skole i Sverige, før han i 2001 flyttet til Storbritannia — der han tok en bachelorgrad i fysioterapi fra 2001 til 2004. I England møtte han kvinnen han i 2004 giftet seg med. De har to døtre sammen.

I Luton, der Abdulwahab bodde under sin tid som student i England, var ekstrem islam på kraftig frammarsj.  

Det som av britisk politi omtales som Luton-terrorcella materialiserte seg seint 2003 — og ble raidet av politiet i 2004. I 2007 ble sju medlemmer av terrorcella dømt i britisk rett, for terrorkonspirasjoner både på britisk og amerikansk jord.

«Svært religiøs» Den britiske etterretningstjenesten MI5 kartlegger hvilken kontakt 28-åringen hadde med terrormiljøet i byen.

Skolekamerater av ham fra videregående forteller til Aftonbladet at 28-åringen var glad i å spille basket og å ta seg en øl. Alle elektroniske spor fra tida i Luton sier noe annet.  

På sjekkestedet skriver han at han verken røyket eller drakk, og betegner som «svært religiøs».  

Da søkte han også etter ei kone til — for å få mange barn, og senere flytte til et arabisk land. Kona blir opplyst å være enig i beslutningen.

al-Qaida På nett hyller 28-åringen både flere religiøse ledere som knyttes til al-Qaida, og organisasjonen selv.

I Facebook-gruppene han var med i finnes det videoer av Osama bin Laden, og en lang rekke bilder av al-Qaida-tilhengere som marsjerer. I videoene han har lagt ut vises både drap, ekstremislamistisk propaganda og krigsforbrytelser fra makter han mislikte.

Profilen hans er nå slettet. Profilbildet hans viste al-Qaidas flagg.

Raidet Søndag skrev den jemenittiske nettsiden Shumukh al-Islam at det er deres bror og en hellig kriger «som utførte martyroperasjonen i Stockholm». Säpo vil ifølge NTB ikke kommentere disse opplysningene.

Natt til i går raidet politiet en leilighet i Hässelby, der slektninger av mannen bodde.

Aftonbladet skriver at politiet håpet å finne sprengstoff. Det ble gjort beslag, blant annet i datamaskiner. Ingen ble arrestert.

SPRENGTE SEG SELV: Taimour Abdulwahab skal ha søkt mot radikale miljøer i England rundt 2003-2004. Foto: Privat
SPRENGTE SEG SELV: Taimour Abdulwahab skal ha søkt mot radikale miljøer i England rundt 2003-2004. Foto: Privat Vis mer

Politiet aksjonerte mannsterke og med bevæpning.

BILBRANN: Først eksploderte Abdulwahabs hvite Audi. Så sprengte han seg selv. Foto: REUTERS/Reuters TV/Scanpix
BILBRANN: Først eksploderte Abdulwahabs hvite Audi. Så sprengte han seg selv. Foto: REUTERS/Reuters TV/Scanpix Vis mer