SKOLE: På denne parkeringsplassen skal Svein Jemtland ha møtt en bekjent for å låne en bil han skulle bruke til å frakte liket av kona. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
SKOLE: På denne parkeringsplassen skal Svein Jemtland ha møtt en bekjent for å låne en bil han skulle bruke til å frakte liket av kona. Foto: Trym Mogen / DagbladetVis mer

Jemtland-drapet:

Her møttes de: - Nyttårsaften skjønte jeg hva jeg egentlig hadde vært med på

Da Svein Jemtland skulle låne bil av en bekjent, skal han ha møtt opp med både konas lik og våpen.

HAMAR (Dagbladet): Fire personer er kalt inn for å vitne på fjerde dag av rettssaken mot Svein Jemtland. 47-åringen står tiltalt for å ha begått forsettlig drap på sin kone, Janne Jemtland, den 29. desember i fjor. I rettssal ni i Hedmarken tingrett inntok en tidligere straffedømt mann i 40-åra vitneboksen klokka 12.25. Han presenterte seg som en bekjent av tiltalte.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal det i avhør av mannen ha kommet fram at Jemtland tilbød ham en stor pengesum dersom han kunne hjelpe til med å bli kvitt konas lik.

Dagbladet har også omtalt at Jemtland har forklart at han kontaktet en venn og ba om hjelp til å fjerne en død «kropp». Hjelpen skal imidlertid ikke ha blitt noe av.

Tilbudt penger for bil

Svein Jemtland har tidligere forklart at vitnet hjalp ham med å skaffe bilen som skal ha blitt brukt til å frakte liket av Janne Jemtland til Glomma. Under mannens forklaring i dag, kom det fram ytterligere detaljer om hva som skal ha skjedd i forbindelse med at tiltalte kvittet seg med konas lik.

Jemtland skal ifølge vitnet ha vært desperat etter å få låne en bil han kunne bruke til å kvitte seg med liket. Han og mannen i 40-åra avtalte til slutt å møtes ved Kylstad skole. Jemtland skal ha gitt streng beskjed om at han ikke måtte ta med seg telefonen eller barna sine.

- Han sier «du må hjelpe meg. jeg har en body». Jeg sa «hæ, kødder du med meg?». «Nei jeg har en body i bilen og et våpen», svarte Svein, ifølge vitnet.

Jemtland skal videre ha tilbudt flere hundre tusen og en tjeneste for å få hjelp til å bli kvitt liket.

- Det endte med at han spurte om han i det minste kunne få låne bilen. Motvillig sa jeg ja til det. Vi avtalte at jeg skulle levere bilen senere, og etter dette kjørte jeg hjem, forteller mannen.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Reagerte ikke på bilen

Seinere på kvelden skal bilen ha blitt overlevert, og ifølge vitnet snakket han ikke mer med tiltalte den påfølgende dagen.

- Jeg dro tilbake et par dager etter, og det så ut som bilen hadde blitt brukt. Jeg følte bare vemmelse. Det så ut som det var noe brent sølvpapir eller noe på passasjersetet. Ellers reagerte jeg ikke på hvordan bilen så ut, sier han.

Forsto det på nyttårsaften

Ifølge vitnet skal ikke Jemtland ha nevnt at det var konas kropp han trengte hjelp til å bli kvitt. I avhør har han fortalt at tiltalte sa at «det måtte ordnes før gutta fikk vite noe».

- Når ble du kjent med eller fikk tanker om hva du egentlig hadde vært med på?, spør aktor Storås.

- Jeg fant ut at det var Janne da hun ble etterlyst på nyttårsaften. Da forsto jeg det, svarer vitnet.

- Hva gjorde du da?

- Nei, jeg gjorde vel ikke så mye med det.

- Vurderte du å gå til politiet?

- Jeg følte at det ikke var en utvei da. Jeg tenkte kanskje at det var andre folk som var villig til å være med på det. Jeg følte meg som en løs tråd, så jeg ville bare vekk. Jeg hadde heller ikke fått sove etter at jeg traff ham. Jeg var litt paranoid på den tida, sier vitnet.

Usikker i avhør

Jemtlands forsvarer, Ida Andenæs, fortsetter nå utspørringen av mannen i 40-åra. Hun konfronterer blant annet mannen med at han i avhør har forklart at bilen Jemtland kjørte både var sølvfarget og mørk.

- Du møter Jemtland, og han forteller at han har en body i bilen. Falt det deg ikke inn å spørre hva det var?

- Nei, jeg ville ikke vite noe, sier mannen.

- Hvilken farge har bilen da han møter deg?

- Nå husker jeg dårlig. Men den var mørk i hvert fall, svarer vitnet.

- Ja, du sier litt forskjellig?

- Det er mulig, svarer mannen.