Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her nekter Lysglimt Johansen å snakke med Dagbladet

Alliansen-lederen deltar på hvit-makt-samling i Oslo.

«SHITPIECE»: Leder av partiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, nektet å snakke med Dagbladet utenfor arrangementet Scandza Forum lørdag, og uttalte at det ville blitt en «shitpiece». Vis mer

Hans Jørgen Lysglimt Johansen er blant deltakerne på det høyreekstreme arrangementet Scandza Forum i Oslo - der en rekke representanter fra hvit-makt-miljøet i inn- og utland er samlet.

Motdemonstranter anholdt

Et stort politioppbud hindrer større sammenstøt mellom forumdeltakerne og antirasister, men cirka 25 av motdemonstrantene ble tidligere i kveld anholdt.

Lysglimt Johansen snakket med deler av pressen utenfor forsamlingslokalet på Sinsen - men Dagbladet ville han ikke snakke med.

- Det blir en «shitpiece», svarte Lysglimt Johansen Dagbladets reporter på spørsmål om han ville stille til intervju.

Han takket dermed nei, og vinket farvel.

Frodi Midjord, som arrangerer Scandza Forum, sier imidlertid i et innslag på Lørdagsrevyen at de tar avstand fra høyreekstremisme.

ANHOLDT: Politiet i Oslo melder om at rundt 25 personer brøt sperringen i forbindelse med motstandere fra venstresiden som har møtt opp for å demonstrere mot den høyreekstreme organisasjonen Scandza Forum sitt arrangement på Sinsen. Video: Tipser Vis mer

- Det dreier seg om spørsmål som ikke helt debatteres i mainstream media, som vi gjerne vil løfte opp, som har med nasjonal identitet, antiglobalisme, å gjøre. Vi er rett og slett nasjonalister, sier han.

Motsetter seg utvisning

Den amerikanske høyreekstremisten Greg Johnson ble lørdag pågrepet. Han var blant mellom 50 og 100 personer som skulle delta på arrangementet.

ANTIRASISTER: En rekke motdemonstranter forsøkte tidligere i kveld å forhindre forumdeltakere i å komme inn på forsamlingshuset på Sinsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ANTIRASISTER: En rekke motdemonstranter forsøkte tidligere i kveld å forhindre forumdeltakere i å komme inn på forsamlingshuset på Sinsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, sier til Dagbladet at den amerikanske statsborgeren sitter i politiets varetekt i «påvente av effektuering av bortvisningsvedtak».

- Det kan beskrives som at han har hatt en radikaliseringsrolle, sier han.

- Min klient bestrider å være til fare for grunnleggende nasjonale interesser, og trodde han kom på besøk til et demokratisk land der han var invitert til å benytte sin ytringsfrihet, sier amerikanerens forsvarer, John Christian Elden, til Dagbladet.

Vurderer søksmål

Dagens arrangement ble blant annet promotert på nettsidene til den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

Johnson skal tidligere ha uttrykt støtte til Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22-juli-terroren, og kalt terroren for «nødvendig».

Han skriver imidlertid i en erklæring på Scandza Forums Facebook-sider at han nekter for å ha støttet bruk av vold som politisk virkemiddel, og at han mener teksten om 22. juli er tatt ut av sammenheng.

PÅ OPPDRAG FRA PST: Politiet har pågrepet en kjent høyreekstrem amerikaner, på oppdrag fra PST. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Johnson skriver også at han vurderer søksmål mot Filter Nyheter, som i går publiserte et intervju med terrorforsker Thomas Hegghammer der Hegghammer tok til orde for å nekte Johnson innreise.

25 personer anholdt

Konferansen på Sinsen pågikk lenge uforstyrret etter pågripelsen av Johnsen. Utenfor hadde 40 til 50 demonstranter møtt opp.

Men politiet i Oslo meldte ved 16.15-tida at rundt 25 personer hadde brutt sperringene som hadde blitt satt opp, og ble anholdt.

- Flere personer fra motparten brøt sperringene på stedet. Politiet har nå kontroll, og har anholdt rundt 25 personer, skrev politiet på Twitter.

De anholdte ble brakt til arresten for ordensforstyrrelser, og for ikke å etterkomme pålegg gitt av politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media