Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ødelegger H&M fullt brukbare klær

Reklamerer med at klærne gis til veldedige formål. Skandale i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Klær som ikke møter H&Ms kvalitetskrav, doneres til organisasjoner som UNHCR, Røde Kors, og Caritas.»
Slik reklamerer klesgiganten Hennes og Maritz på sine egne hjemmesider.

Den svenske avisa Expressen avslører i dag at dette ikke alltid skjer. De har intervjuet ansatte i et titalls H&M-butikker over hele Sverige.

Nesten samtlige svarer at klær som leveres inn til reklamasjon rutinemessig ødelegges, selv om de er fullt brukbare. De ansatte har i tillegg fått beskjed om å lyve til kundene om noen skulle spørre.

Filmet i smug Mobiltelefonvideoen over er tatt opp i smug av en kunde. Her vises en H&M-ansatt som klipper og river i stykker et klesplagg før hun kaster restene i en søppelpose, tydelig rutinert. Mens hun ødelegger klærne snakker hun avslappet med en kunde.

Å ødelegge klær som bare har små mangler, er rutine, ifølge de ansatte Expressen snakker med.

- Vi klipper i stykker opp til 20 reklamerte plagg om dagen. De fleste klærne er fullt brukbare, sier en.

Det er ikke første gang H&M ferskes med å lyve om veldedighet. Forrige vinter ble det store oppslag, da New York Times avslørte at en H&M-butikk på Manhattan klipte i stykker og kastet reklamerte klær, i stedet for å sende dem til trengende.

- Vi skal 100 prosent sikkert se til at dette ikke skjer igjen, noe annet sted, sa  talskvinne for H&M Nicole Christie da.

Likevel ser det ut til at praksisen har fortsatt.

- Det er sykt at de sier en ting og gjør en annen. Jeg har ikke hørt noe om veldedighet, sier en ansatt til Expressen.

- Ikke i Norge I norske butikker er det en annen praktisk, ifølge pressekontakt for H&M Norge, Vibeke Holann. Her ødelegges ikke brukbare klær.

- Vi har et samarbeid med PYM, som er Pinsemenighetens ytremisjon. De tar i mot våre returvarer og klær som ikke blir solgt. Det eneste som blir destruert er ødelagte klær og klær som ikke holder standardkravene, for eksempel kan det være en jumper som viser seg å farge av. Dette er klær vi ikke gir videre, sier hun til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!