ÅSTED: Tirsdag kveld startet en brann på sykehuset Yarmouk i Bagdad.
&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Da flammene hadde lagt seg dagen etter, var 13 spedbarn døde. Foto: Xinhua/Khalil dawood</span>
ÅSTED: Tirsdag kveld startet en brann på sykehuset Yarmouk i Bagdad.  Da flammene hadde lagt seg dagen etter, var 13 spedbarn døde. Foto: Xinhua/Khalil dawoodVis mer

Her omkom 13 babyer. De ansatte klarte ikke å finne nøkkelen da flammene startet

Fatal rutinesvikt på sykehus i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kveld startet en brann på sykehuset Yarmouk i Bagdad.

Da flammene hadde lagt seg dagen etter, var 13 spedbarn døde.

New York Times skriver at de ansatte på sykehuset ikke klarte å finne nøkkelen da de forsøkte å redde barna.

Brannvesenet brukte en time

Samtidig virket ingen av brannslukkerne, mens brannvesenet brukte over en time på å komme til unnsetning.

NEDBRENT: I disse nedbrente kuvøsene lå det spedbarn da brannen på sykehuset Yarmouk i Bagdad startet. Foto: EPA/ALI ABBAS
NEDBRENT: I disse nedbrente kuvøsene lå det spedbarn da brannen på sykehuset Yarmouk i Bagdad startet. Foto: EPA/ALI ABBAS Vis mer

- Vi har satt sammen en komité for å finne ut av dette, og venter nå på resultatene fra etterforskningen, sier Ahmed al-Hadari, talsmann for landets helsedepartement, ifølge New York-avisa.

Blant de døde var Yaman Muaad.

Han ble født samme dag som brannen startet, og var innlagt på avdelingen etter å ha blitt hentet ut med keisersnitt.

Hylte og skrek utenfor sykehuset

Moren hans, Mariam Thijeel, sier at folk hylte og skrek da hun kom til sykehuset onsdag morgen.

- Det var ikke noe strøm, dørene var stengt, det var ingen i resepsjonen og vi kunne ikke redde noen av barna, sier hun til New York Times.

I tillegg til barnet hennes og de 12 andre drepte, ble 37 pasienter flyttet til et annet sykehus for å behandles for brann- og røykskader.

Blant disse var 8 spedbarn.

På tross av amerikansk støtte

Independent skriver at myndighetene tror at brannen kom av en feilkobling.

- Personalet gjorde sitt beste for å redde barna, og lyktes i å redde ut flere barn, sier en talsmann for sykehuset, ifølge den britiske avisa.

New York Times knytter ulykken til landets økonomiske situasjon. USA brukte milliarder av dollar på å gjenreise Iraks sykehus og skoler.

Pengene gikk også til utbedringer av strømnettverkene i landet

- Helt normalt

Likevel har en kombinasjon av stupende oljepriser og krigen mot IS tvunget regjeringen til å kutte stort i offentlige tjenester, noe som igjen har ført til flere alvorlige og uoppklarte hendelser i det irakiske helsevesenet.

Det gjør at Adnan Hussein, redaktør for Bagdad-avisa Al Mada, har liten tro på at Yarmouk-brannen vil bli etterforsket på en ordentlig måte.

- Tragedier som dette har blitt helt normalt. Denne etterforskningen kommer nok ikke til å føre fram, i likhet med alle de andre etterforskningene, sier Hussein til New York Times.