Her omringer demonstrantene statsministerens bil

Men Islands statsminister nekter å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hissige demonstranter omringet i går bilen til Islands statsminister Geir H. Haarde.

TV-bilder av hendelsen viser statsministeren som akkurat klarer å komme seg i sikkerhet i bilen før demonstrantene når bort til ham. Egg og snøballer hagler over bilen før politi og sikkerhetsvakter får fjernet dem slik at statsministeren unnslipper.

Over 2000 mennesker deltok i dag i demonstrasjonene, som starte da de folkevalgte i går møttes for første gang etter juleferien.

Demonstrantene mener regjeringen er ansvarlig for den økonomiske krisen som har rammet Island hardt, og krever at regjeringens og styret i sentralbanken går av. 

Statsministeren nekter
- Det har begynt å tynne seg ut. Nå er det bare den harde kjernen som er igjen, sier en av demonstranten Magnus J. Cornette til Dagbladet.no ca klokken 23 i går kveld.

Han forteller at de nå har flyttet seg til Nasjonalmuseet hvor Sosialdemokratene, ett av de to regjeringspartiene, nå er samlet.

- Noen har til og med tatt seg inn i bygningen. De bruker en ropert og roper «dere har sparken», sier han.

- REGJERINGEN STÅR FAST:  Regjeringen fortsetter, sier statsminister Geir H. Haarde. Arkivfoto: AP Photo/Arni Torfason
- REGJERINGEN STÅR FAST: Regjeringen fortsetter, sier statsminister Geir H. Haarde. Arkivfoto: AP Photo/Arni Torfason Vis mer

Protestene de to siste dagene blir beskrevet som de verste på Island siden 1949, da landet ble med i Nato.

Tidligere i går kveld knuste sinte islendinger ruter i regjeringsbygget, satt fyr på søppelbøtter og kastet maling på parlamentsbygningen.

Mens noen, som The Guardians kommentator Eirikur Bergmann mener den islandske regjeringen er i ferd med å kollapse, sier statsministeren selv at den står fast.

- Regjeringen er fortsatt fullt fungerende og koallisjonspartiene forsetter samarbeidet. Senest i dag fikk jeg dette bekreftet av Ingibjorg Gisladottir, sier han om partilederen til sosialdemokraten som er partilederen i det andre koallisjonspartiet, skriver Reuters.

Tror regjeringen går

Bakgrunnen for demonstrasjonene er kollapsen i den islandske økonomien i oktober. Island ble spesielt rammet av finanskrisen og flere av landets banker måtte reddes av staten.


— Folk synes det er vanvittig at ikke én eneste person har trukket seg eller tatt ansvar for krisen som rammet landet i fjor, sier Gunnar Helgi Kristinsson, samfunnsviter ved universitetet på Island.


Han tviler på at regjeringen vil bli sittende særlig lenger enn et par uker.


— Det mer sannsynlig at regjeringen må gå enn at den overlever. det kan skje i dag, i morgen eller i slutten av måneden, sier Kristinsson.

TENNER BÅL:  Demonstrantene tente bål utenfor parlamentet i dag.  Foto: Magnus J. Cornette
TENNER BÅL: Demonstrantene tente bål utenfor parlamentet i dag. Foto: Magnus J. Cornette Vis mer


Han nevner blant annet at det kan bli rabalder på Uavhengighetspartiets landsmøte neste helg.


KASTER MALING: Opprørspolitiet har tatt oppstilling foran parlamentsbygningen Althingi. Demonstrantene har blant annet kastet rosa og grønn maling på bygningen. Foto: Magnus J. Cornette
KASTER MALING: Opprørspolitiet har tatt oppstilling foran parlamentsbygningen Althingi. Demonstrantene har blant annet kastet rosa og grønn maling på bygningen. Foto: Magnus J. Cornette Vis mer