Her omsluttes jorda av en enorm solstorm

- Jeg får frysninger ned ryggen, sier solfysiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En romsonde har for første gang observert at en stor solstorm har omsluttet jorda. Disse massive utblåsningene kaster høyenergiske partikler ut i rommet med en hastighet på opptil 1,6 millioner kilometer i timen, og kan få alvorlige konsekvenser for oss.

Det var NASAs Stereo-A, en av to nesten identiske sonder som observerer sola, som filmet hvordan det såkalte koronamasseutbruddet (CME) rammet - skyer på milliarder av tonn plasma som blir slynget fra sola i enorme eksplosjoner.

Filmen viser hvordan den enorme mengden materie skytes ut, før den smeller inn mot og omslutter den relativt sett mikroskopiske jorda til venstre. En måler nederst i venstre hjørne viser tettheten av partiklene.

- Filmen ga meg frysninger ned ryggen. Det viser en CME som eser opp til en enorm vegg av plasma, og skyller over den lille blå flekken hvor vi bor. Jeg følte meg veldig liten, sier solfysiker Craig DeForest ved Southwest Research Institute i delstaten Colorado i en uttalelse.

Om disse treffer jorda kan de skape vakkert nordlys, men også få alvorlige konsekvenser som skader på satellitter eller strømbrudd, om de er kraftige nok. Og det er ikke et spørsmål om slike enorme utbrudd kan skje, men når.

Forskerne mener at videoen er et stort skritt fram mot bedre prognoser og varsling av det såkalte romværet, noe som bidra til å lindre skadeomfanget ved at for eksempel satellittoperatører iverksetter preventive tiltak før det treffer.

Hittil har forskere bare fått et kort vindu til å observere CME-en straks etter at den har forlatt sola. Etter noen timer er den ute av synsfeltet, noe som bokstavelig talt hensetter forskerne i mørket, ute av stand til å presist varsle når den ankommer jorda og omegn.

- Før i tida kunne våre alle beste prognoser for når en CME rammer ha en usikkerhet på pluss eller minus fire timer. Denne typen filmer kan redusere feilmarginen betydelig, sier Alysha Reinard ved NOAAs romværvarslingssenter.

Den aktuelle solstormen traff jorda i desember 2008, og forskerne har arbeidet helt siden da med å sette sammen denne videoen. Årsaken til at det har tatt så lang tid, er at CME-en blir ekstremt lyssvak etter hvert som den brer seg ut og tettheten av partikler faller. Det gjør den vanskelig å observere mot bakgrunnsstøyen bestående av støv og stjerneskinn.

- Når den når Venus' omløpsbane, er den en milliard ganger mer lyssvak enn en fullmåne, og over tusen ganger mer lyssvak enn Melkeveien. CME-er som treffer jorda er nesten like florlette som vakuum og tilsvarende gjennomsiktig, sier solfysiker DeForest.

NASA legger til at nå som teknologien for å observere dette er ferdigutviklet, kan den brukes regelmessig i framtida uten tilsvarende lange forsinkelser.

TVILLINGER: De nesten identiske sondene Stereo-A og Stereo-B observerer sola samtidig fra hvert sitt synspunkt. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX
TVILLINGER: De nesten identiske sondene Stereo-A og Stereo-B observerer sola samtidig fra hvert sitt synspunkt. Foto: AFP PHOTO/NASA/SCANPIX Vis mer