Her oppfordrer han til flere skolemassakrer

Islamistleder støtter angrepet der 46 ble drept, og oppfordrer til flere angrep.

OPPFORDRER TIL SKOLEANGREP: Boko Haram-sjef Abubakar Shekau oppfordrer i en video til flere skolemassakre mot skoler som driver med vestlig utdanning, som han kaller «et komplott mot Islam». Foto: AFP/Boko Haram/NTB Scanpix
OPPFORDRER TIL SKOLEANGREP: Boko Haram-sjef Abubakar Shekau oppfordrer i en video til flere skolemassakre mot skoler som driver med vestlig utdanning, som han kaller «et komplott mot Islam». Foto: AFP/Boko Haram/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boko Haram-sjef Abubakar Shekau oppfordrer i en ny video til flere angrep mot skoler - fordi vestlig utdanning er «et komplott mot Islam».

Videoen kommer bare en drøy uke etter at rundt 46 personer ble brent levende på en kostskole i landsbyen Mamudo nordøst i Nigeria.

- Vi støtter dette angrepet mot denne vestlige skolen i Mamudo fullt og helt, sier han i videoen.

Benekter barnedrap Til tross for at flesteparten av de drepte skal ha vært barn benekter Shekau dette i den ferske videoen.

- Vår religion tillater oss ikke å røre små barn og kvinner. Vi dreper ikke barn, sa lederen av den fryktede islamistgruppa mens han raslet med et Kalasjnikov-gevær.

I det 15 minutter lange videoopptaket sier Shekau at gruppen skal ha skoler som mål «til vårt siste åndedrag».

- Lærere som driver med vestlige undervisning? Vi vil drepe dem! Vi vil drepe dem foran deres elever, og fortelle at elevene hereter må studere Koranen, sa han.

Økt rekruttering I videoen avviser han at det er noen våpenhvile mellom den militante gruppen og myndighetene i Nigeria. I forrige uke ble det hevdet av myndighetene at de hadde inngått en avtale med Shekaus nestkommanderende.

BRENT LEVENDE: Her går barn i ruinene av noen nedbrente bygg i Baga. I forrige uke ble rundt 46 personer drept i et angrep i byen. Foto: AFP/NTB Scanpix
BRENT LEVENDE: Her går barn i ruinene av noen nedbrente bygg i Baga. I forrige uke ble rundt 46 personer drept i et angrep i byen. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Boko Harams nye strategi om å angripe såkalte «soft targets» gjør at organisasjonen føler at de vinner på to fronter, skriver The Guardian. Samtidig som at den spiller på gruppens ekstemistiske ideologi om å angripe vestlige institusjoner, sørger voldsbølgen mot skolene i landet for bedre rekruttering siden flere foreldre trekker barne sine hjem fra skolene.

Barn med lav utdanning og dermed dårlige muligheter for jobb er lettere å rekruttere - noen ganger også med tvang. The Guardian skriver at det ofte er de samme barna som blir rekruttert som, etter å ha blitt dopet ned av det narkotiske stoffet tramadol, blir sendt på grufulle oppdrag mot for eksempel skoler.

I juni ble 16 elever drept i Yobe og Borno, og i april ble 16 drept i to angrep mot et universitet.