Her opplever vi mest overvåking på jobben

Seks av ti arbeidstakere mener de er overvåket på jobben. Ny forskningsrapport.

Oslo, 20071206: Illustrasjon av konflikter i arbeidslivet. Kvinne, mann. Konflikt, krangel, herketeknikk, dominant holdning, mobbing, 

Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
Oslo, 20071206: Illustrasjon av konflikter i arbeidslivet. Kvinne, mann. Konflikt, krangel, herketeknikk, dominant holdning, mobbing, Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Seks av ti arbeidstakere mener de er overvåket på jobben. Teknologisk kontroll og overvåking er mest utbredt i industrien og i helse- og sosialsektoren.

Det viser en ny rapport forskningsstiftelsen Fafo har utført for LO.

58 prosent av de spurte arbeidstakerne i undersøkelsen svarer at virksomheten bruker ett eller flere teknologibaserte kontroll- og overvåkingssystemer. Det mest vanlige er elektronisk adgangskontroll som registrerer tidspunkt for passering, elektroniske systemer for registrering av tidsbruk eller produktivitet og overvåking av hvilke internettsider de ansatte besøker.

Ifølge rapporten er det i industrien, inklusive offshore, helse og sosial, samferdsel og transport og i varehandelen kontroll og overvåking er mest utbredt.

LO frykter at den teknologiske utviklingen har gått så langt at man ikke ser hvilke muligheter for misbruk som ligger i systemet.

- Nå krever vi at det kommer en offentlig utredning for å styrke personvernet, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes, som torsdag ble overrakt rapporten.

Stressende Undersøkelsen viser at nye teknologibaserte overvåkingssystemer i mange tilfeller vurderes som negativt for arbeidsmiljøet. En vesentlig andel av de ansatte som har svart i undersøkelsen er usikre på om arbeidsplassen deres bruker kontroll- og overvåkingssystemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer