Her øver norske soldater i Putins nabolag

Telemark bataljon deltar i Nato-øvelse i Latvia.

KALIBRERING: Utstyr kalibreres dagen før Nato-øvelsen «Silver Arrow» starter for alvor på Adazi militærbase i Latvia. De 190 norske soldatene er Mekanisert infanterikompani 3 (Mek 3), og utgjør én av fem avdelinger i Telemark bataljon. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KALIBRERING: Utstyr kalibreres dagen før Nato-øvelsen «Silver Arrow» starter for alvor på Adazi militærbase i Latvia. De 190 norske soldatene er Mekanisert infanterikompani 3 (Mek 3), og utgjør én av fem avdelinger i Telemark bataljon. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ADAZI (Dagbladet): Samme dag som Jens Stoltenberg innsettes som generalsekretær, ruller norske panservogner over latvisk jord. Bare 25 mil fra Russlands grense.

190 soldater fra Telemark bataljon pakker utstyr og kalibrerer våpen dagen før øvelsen starter for alvor. Sammen med amerikanske og latviske styrker, er de innkvartert i en brakke i militærleiren Adazi, noen kilometer nordøst for hovedstaden Riga.

Hele oktober og november skal de være med på Nato-øvelsen «Silver Arrow». Sammen med USA, Storbritannia, Estland og Latvia, skal det norske kompaniet blant annet øve på å slå tilbake en invasjonsstyrke.

Aggresjon
Øvelsen er den siste i en rekke grep Nato-alliansen gjør for å markere motstand mot Russlands aggresjon i Ukraina. De baltiske landene, som alle er medlemmer av alliansen, har bedt om økt støtte fra Nato.

Litauens president Dalia Grybauskaite uttrykte i mars frykt for at Vladimir Putins plan er å skrive om Europas grenser.

- Det er signalet Russland sender, og vi må forstå det raskt og reagere umiddelbart. For etter Ukraina, er det Moldova som står for tur. Så en rekke andre land, sa Grybauskait på EU-toppmøtet i mars ifølge Reuters.

Støtter separatistene
Konflikten i Ukraina pågår for fullt, og det rapporteres jevnlig om at russiske tropper deltar i kamphandlinger på ukrainsk jord. Senest i dag ble fire mennesker drept i et granatangrep på en skole i den østukrainske byen Donetsk. De regionale myndighetene anklager ifølge Reuters prorussiske separatister for å stå bak.

PANSER: Mekanisert infanteri i Telemark bataljon bruker den svenskproduserte stormpanservognen CV90. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
PANSER: Mekanisert infanteri i Telemark bataljon bruker den svenskproduserte stormpanservognen CV90. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

President Putin sier Russland ikke har noe ønske om å delta i en større konflikt, men legger ikke skjul på støtten til prorussiske separatister i østlige Ukraina.

Gjennom sin egen nettside gratulerer han separatistene med suksessen mot Ukrainske militære styrker, ifølge New York Times.

På en ungdomskonferanse i august sa Putin ifølge nyhetsbyrået Itar-TASS:

- Jeg vil gjerne minne dere om at Russland er en av verdens mektigste atommakter. Dette er en realitet, ikke bare ord.

Svar til Russland
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide legger ikke skjul på at Norges deltakelse i øvelsen i Latvia er en konsekvens av konflikten i Ukraina.

- Når man er medlem i Nato, må man stille opp når de allierte ber om det, akkurat som vi ville forventet støtte om det var behov for det. Øvelsen «Silver Arrow» er en del av Natos tiltak for å berolige allierte land som føler seg mest berørt av konflikten mellom Russland og Ukraina, sier Eriksen Søreide.

Økt beredskap
Flere medlemsland, blant dem USA, har vært kritiske til reaksjonstiden til Natos beredskapsavdelinger. I august annonserte Stoltenbergs forløper i Nato, danske Anders Fogh Rasmussen, opprettelsen av en ny beredsskapsstyrke. «Joint Expeditionary Force» skal ha kortere reaksjonstid, og vil bestå av 10000 soldater fra blant annet Danmark, Nederland, Estland, Latvia, Litauen og Norge, ledet av Storbritannia.

PROFESJONELLE: Telemark bataljon er en helprofesjonalisert avdeling, bestående utelukkende av vervede soldater. Ingen vernepliktige. Dette er Benjamin Robberstad og Joakim (liggende, vil ikke ha etternavn publisert). Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
PROFESJONELLE: Telemark bataljon er en helprofesjonalisert avdeling, bestående utelukkende av vervede soldater. Ingen vernepliktige. Dette er Benjamin Robberstad og Joakim (liggende, vil ikke ha etternavn publisert). Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

De 190 soldatene i Latvia er fra helprofesjonelle Telemark bataljon, og utgjør 3. mekaniserte infanterikompani (3. mek). Mange av dem har tjenestegjort i Afghanistan. Dette er noen av Norges mest erfarne soldater, og er sammen med spesialsoldatene i FSK og marinejegerne blant de naturlige bidragene til Natos beredskapsavdelinger.