PROVOSERER: Ti krigsskip, deriblant en 3000 tonn destroyer og tre patruljebåter, deltok i dagens øvelse. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY/SCANPIX
PROVOSERER: Ti krigsskip, deriblant en 3000 tonn destroyer og tre patruljebåter, deltok i dagens øvelse. Foto: EPA/YONHAP NEWS AGENCY/SCANPIXVis mer

Her øver Sør-Korea på krig mot Nord-Korea

- Det er reell fare for at det blir krig, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Sør-Korea har i dag gjennomført en strategisk marineøvelse utenfor Taean, 150 kilometer sør for Seoul.

Minst ti krigsskip, deriblant en 3500 tonn tung destroyer og tre patruljebåter, deltok i øvelsen, der det ble avfyrt artilleri og anti-ubåtskyts, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Som ventet reagerer Nord-Korea negativt på det de omtaler som «psykologisk krigføring» og «fabrikering av bevis» fra Sør-Koreas side.

Trappes opp Det kommunistiske regimet har derfor varslet at de skrinlegger en sikkerhetspakt, som skal forhindre et militært sammenstøt mellom de to landene som følge av uhell.

- Fysiske angrep vil øyeblikkelig bli satt inn mot sørkoreanske skip, som beveger seg i nordkoreansk farvann, heter det i en uttalelse fra landets militære.

Dermed er konflikten mellom de to erkefiendene trappet ytterligere et hakk opp.

Situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea er nå så anspent at en storkrig i Asia ikke kan utelukkes, mener Geir Helgesen, leder for Nordisk institutt for Asia-studier på Københavns universitet.

Reell krigsfare - Når Japan, USA, Nord-Korea og Sør-Korea sier til sine tropper: Dere skal være i høyeste alarmberedskap, så vurderer jeg det dit hen at det er en eskalering av en situasjon, som gjør at det er blitt farligere. Så jeg vil si at det er en reell fare for at det blir krig, sier Helgesen til den danske avisa Politiken.

Det var i forrige uke at Sør-Korea la fram en rapport, utarbeidet av militære og sivile eksperter fra flere land, som konkluderte med at en nordkoreansk torpedo senket det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan 26. mars i år.

Nord-Korea nekter for at de står bak, men etterretning fra flere land, deriblant USA, peker på at landets leder, Kim Jong-il etter all sannsynlighet var direkte involvert i angrepet.

I helga siterte avisa The New York Times kilder som sa at den sykelige og aldrende Kim trolig beordret angrepet for å gjenoppbygge sin autoritet og dermed sikre at yngstesønnen tar over makta etter ham.

Mens Kina, som Nord-Koreas sterkeste støttespiller, hittil ikke har fordømt torpederingen av Cheonan, håper USAs utenriksminister Hillary Clinton å overtale kineserne til å støtte opp om isoleringen av regimet i Pyongyang.

For Obama-administrasjonen er det imidlertid en vanskelig balansegang. Siden Obama ble president har Nord-Korea prøveskutt langdistanseraketter, gjennomført en ny atomprøvesprengning, fengslet to amerikanske journalister og senket det sørkoreanske skipet og drept 46 av mannskapet om bord.

«Strategisk tålmodighet» er det USA håper skal til for å få Nord-Korea til å endre oppførsel. Ifølge avisa The Washington Post er målet å få Nord-Korea til å ta det første steget i retning av tilnærming.

Imens jobber USA hardt med å koordinere politikken med Sør-Korea og Japan, for dermed å legge ytterligere press på Kina.

Risikabelt Frykten er imidlertid at USA, gjennom å vise tålmodighet, gir Nord-Korea muligheten til å sette betingelsene. Dessuten kan det også vise seg det blir vanskelig å forutse hva som vil bli Kim Jong-ils neste trekk, påpeker eksperter.

- Strategisk tålmodighet er en solid strategi. Men hva om Nord-Korea ikke er tålmodig? spør Korea-ekspert L. Gordon Flake ved tankesmia Mansfield Foundation i Washington.

Som svar på den nordkoreanske torpederingen planlegger USA og Sør-Korea en felles marineøvelse om noen uker. Det er ventet at det vil føre til ytterligere reaksjoner fra Nord-Korea.