OVERGIR SEG: Dette bildet skal angivelig ha blitt tatt onsdag denne uka, da terrorangrepet mot gassproduksjobnsanlegget i In Amenas startet.  Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIX
OVERGIR SEG: Dette bildet skal angivelig ha blitt tatt onsdag denne uka, da terrorangrepet mot gassproduksjobnsanlegget i In Amenas startet. Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Her overgir arbeiderne seg til gisseltakerne

Bildet, som ble frigitt i går, skal ha blitt tatt onsdag da angrepet startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder som er publisert av den algeriske TV-stasjonen Ennahar, skal vise arbeidere som overgir seg til gisseltakerne.

Bildene skal angivelig ha blitt tatt på onsdag da terrorangrepet startet ved gassproduksjonsanlegget i In Amenas i Algerie.

I går bekreftet Utenriksdepartementet at operasjonen er over. Forsatt kan det ikke gjøres rede for fem nordmenn.

Ble på rommet Nordmannen Oddvar Birkedal er den siste av de norske som er bekreftet å være i sikkerhet. Han fortalte til Reuters i går at han har oppholdt seg på rommet sitt åpå anlegget siden alarmen gikk onsdag morgen, norsk tid.

Birkedal skal ha blitt hentet ut av algeriske soldater i løpet av det aller siste militære framstøt.

- Da jeg våknet tidlig onsdag morgen hørte jeg alarmen gå og skuddveksling. I henhold til prosedyrer så holdt vi oss på rommet, og der har vi vært fram til nå, sier Birkedal til Reuters.

FANGET: Bildet, som angivelig er fra onsdag eller torsdag, viser angivelig gisler og en gisseltaker i Tiguantourine-anleggets boligkompleks. Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIX
FANGET: Bildet, som angivelig er fra onsdag eller torsdag, viser angivelig gisler og en gisseltaker i Tiguantourine-anleggets boligkompleks. Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Han framsto lettet og fattet i videointervjuet, til tross for de rystende opplevelsene.

Gir ikke opp håpet - Vi har ingen fysiske skader og vi er blitt tatt godt vare på, sier mannen.

32 gisseltakere og 23 gissel skal ha blitt drept på in Amenas siden onsdag. Samtidig har mange - som Birkedal kommet fra det med livet i behold. 13 av de 17 Statoil-ansatte ved anlegget er bekreftet å være i sikkerhet av norske myndigheter. 13 av de 17 er norske.

- Av 13 nordmenn som var rammet, er åtte ute av marerittet og i live. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem som vi savner, men vi må innse at også norske liv kan ha gått tapt, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i går kveld.

Flere overlevende har de siste dagene fortalt om grusomhetene de opplevde og var vitner til inne på anlegget.

- Lokket gislene til seg - De truet ham til å rope på vennene sine på engelsk. «Kom fram, kom fram! De kommer ikke til å drepe dere - de er ute etter amerikanere!» Noen minutter etterpå skjøt de ham, forteller den algeriske kokken Chabane, som selv klarte å hoppe ut av vinduet og rømme da hæren angrep Tiguentourine-anlegget.

Han beskriver hvordan han ble vitne til hvordan en britisk ingeniør ble behandlet.

PATRULJERTE: Dette bildet skal angivelig vise en mann fra det algeriske militæret som patruljerte rundt gassproduksjonsanlegget. Det er uklart når bildet ble tatt. Det ble frigitt via Ennhar TV i går, lørdag.  Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIX
PATRULJERTE: Dette bildet skal angivelig vise en mann fra det algeriske militæret som patruljerte rundt gassproduksjonsanlegget. Det er uklart når bildet ble tatt. Det ble frigitt via Ennhar TV i går, lørdag. Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

- Med våpen rettet mot seg ble han tvunget til å prøve å lokke fram landsmenn som hadde gjemt seg inne på anlegget. Da han hadde gjort nytten, ble han drept, forteller algerieren til Telegraph.

Beretningen om britens skjebne kommer i tillegg til tidligere skildringer av inhuman behandling av gislene.

Filippinske Ruben Andrada (49) forteller at han ble brukt som menneskelig skjold, og at han fikk et belte med sprengstoff rundt halsen som ville gå av dersom han rømte.

Uklart motiv Etter alt å dømme er de aller fleste, muligens alle, gisseltakerne drept. De militante islamistene, som trolig har sneket seg inn i Algerie fra et naboland, fortalte selv at de kom fra en rekke land, også vestlige; ifølge algeriske myndigheter var bare tre av dem fra Algerie.

Gruppa Den maskerte brigade har tatt på seg ansvaret for angrepet. Lederen, islamistveteranen Mokhtar Belmokhtar, deltok trolig ikke selv under aksjonen, men befinner seg nord i nabolandet Mali.

Motivet for angrepet er uklart, men en utbredt oppfatning er at det er en hevnaksjon mot at Algeries myndigheter tillater franske kampfly å bruke landets luftrom for å bombe militante islamister i Nord-Mali.

TRE DAGER. Terrorangrepet varte i over tre dager. Angrepet startet 06.50 onsdag norsk tid, og ble avsluttet i går lørdag. Norsk UD har bekreftet at operasjonen nå er over.  Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIX
TRE DAGER. Terrorangrepet varte i over tre dager. Angrepet startet 06.50 onsdag norsk tid, og ble avsluttet i går lørdag. Norsk UD har bekreftet at operasjonen nå er over. Foto: ENNAHAR TV / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer