Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her overvåker politiet de norske aktivistene

Rafto-stiftelsen kastet ut av Vest-Sahara.

FØLGER MED: To aktivister fra Raftostiftelsen ble i går kastet ut av Vest-Sahara og fraktet til Marokko. På hotellet i Marokkos eget overvåkningssystem kunne de to selv følge med på at politiet fulgte etter dem. Gruppa med politifolk ankom i følge, og hang rundt hotellet også utover natta. Foto: Raftostiftelsen
FØLGER MED: To aktivister fra Raftostiftelsen ble i går kastet ut av Vest-Sahara og fraktet til Marokko. På hotellet i Marokkos eget overvåkningssystem kunne de to selv følge med på at politiet fulgte etter dem. Gruppa med politifolk ankom i følge, og hang rundt hotellet også utover natta. Foto: Raftostiftelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En delegasjon fra Raftostiftelsen ble onsdag kastet ut av Vest-Sahara, melder stiftelsen selv.

Delegasjonen består av Bjørnar Østerhus Dahle og Kristina Vågen Fiskum, og de ble mot sin vilje fraktet i bil ut av Vest-Sahara til Marokko i går. I går var de i Marrakech.

De to hevder de ble fotfulgt av politi fra idet de ankom hotellet i den populære feriebyen. Bildet øverst i denne saken ble tatt midnatt i går norsk tid. På hotellets eget overvåkningssystem kunne den norske Raftostiftelsen følge med på at politiet fulgte etter dem. Gruppa med politifolk ankom i følge, og hang rundt hotellet også utover natta, ifølge stiftelsen.

- Kort etter at vi hadde gått fra taxien til hotellet, banket våre forfølgere på døra i resepsjonen. Vi vet ikke hva politiet sa til verten, men vi ble plutselig fortalt at hotellet vi skulle sjekke inn på var fullt. Deretter ble vi fulgt av hostellverten til et nytt hotell, sier Dahle.

- Det er et på det andre hotellet at fotografiet ovenfor ble tatt. Politiet måtte tydeligvis ha en lang samtale med hotellansatte der også.

Vekket om morgenen Dagbladet var i kontakt med Fiskum onsdag ettermiddag. Da var hun og Dahle blitt tvunget inn i en drosje, og de to var mot sin vilje på vei til Marokko.

- Vi ble vekket av at det banket på døra til hotellrommet. Der sto det to-tre sivilkledte menn, trolig politifolk. De ba om å få passene våre. Da svarte vi at de skulle legitimere seg - da ble de hissige, sier Fiskum.

- Vi måtte pakke med oss tingene våre og gå ned i resepsjonen. Da ble vi satt i en taxi og kjørt ut til en grensestasjon. Der ble vi avhørt. De spurte om hva vi hadde gjort, men vi fikk overraskende få spørsmål. De ville bare ha oss ut.

Uønsket kontakt Fiskum og Dahle ba om en skriftlig begrunnelse for utkastelsen - men fikk ikke det.

- Vi fikk beskjed om at vi ble kastet ut fordi vi hadde kontakt med mennesker vi ikke skulle ha kontakt med. Det var en ganske utrolig situasjon, sier Fiskum.

image: Her overvåker politiet de norske aktivistene

De to tok seg inn i landet på vanlig, lovlig vis, og passerte igjennom flere grense- og passkontroller.

- Da vi ble spurt om hva vi skulle sa vi som sant er at vi var på reise. Politiet dukket opp da vi fant oss et hotell og tok kontakt med aktivister - blant annet fra CODAPSO, organisasjonen til [raftoprisvinneren] Sidi Mohamed Daddach.

Kontroversielt Et av temaene som skulle tas opp på turen var engasjementet til det norske seismikkselskapet SeaBird, som driver undersøkelser utenfor territoriet i samarbeid med marokkanske myndigheter.

Engasjementet til SeaBird ble dokumentert i Dagbladet denne uka.

SeaBird skal ha satt i gang undersøkelsene på tross av at norsk UD har gjort det klart at «UDs klare råd er at norsk næringsliv ikke bør drive virksomhet i Vest-Sahara. Vi anerkjenner ikke Marokkos anneksjon av dette området.»

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media