Her padler de i døden

TV-filmet kanostunt endte i tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 13 personer antas døde etter at et TV-filmet kanostunt gikk veldig galt i sørøstlige Slovenia i går; allerede er sju omkomne dratt opp fra elva Sava, én døde på sykehus, mens ytterligere fem er savnet, melder AP.

Til sammen fire kanoer med lokale padlere deltok i den TV-filmede seansen «Den siste turen nedover» og skulle forsere en ennå ikke ferdigbygd dam som etter hvert vil demme opp elva til fordel for et vannkraftverk - et scenario ikke ulikt handlingen i filmen «Piknik med døden» («Deliverance»).

To av kanoene, med blant andre TV-teamet, padlet til land før de nådde demningen, mens de to andre skulle forsere demningsmunningen.

Men det var da det gikk galt; noen hadde åpenbart feilberegnet kreftene i den trange åpningen, og kanoene ble revet i stykker av de frådende vannmassene sekunder etter at de forsvant ut av TV-bildet - på opptaket hører man bare forskrekkede rop og skrik, så blir det stille.

Mannskapene ble deretter sugd inn i undervannstunnelene som leder til kraftverkets turbiner, og nesten alle antas nå altså omkommet - blant dem den lokale borgermesteren og parlamentsmedlemmet Kristijan Janc, som var med på å arrangere turen, skriver BBC News.

To av padlerne klarte å svømme til land, men den ene døde seinere.

De sterke strømmene i elva gjør redningsarbeidet vanskelig for de mange dykkerne og brannmannskapene som deltar i letearbeidet, støttet av et politihelikopter.

Dette er uansett Slovenias mest alvorlige elveulykke noensinne, og statsminister Janez Jansa kaller hendelsen «en stor tragedie».

Her padler de i døden
LETER ETTER OMKOMNE: Det er lite håp om å finne overlevende etter kanotragedien, som utspilte seg ved det ikke ferdigstilte Blanca-kraftverket ca. 100 km sørøst for Slovenias hovedstad Ljubljana.
SISTE ETAPPE: Padlerne legger ut på siste etappe på turen ned Savaelva, der de skal forsere demningen i Blanca-kraftverket.