Her pågripes lederne i dagligvarekjeden

150 tjenestemenn i koordinert razzia på hele Østlandet. Flere butikkledere og forretningsmenn siktet for menneskehandel, svarte millioninntekter og store bedragerier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere enn ti personer tilknyttet dagligvarekjeden Lime Minipris er pågrepet etter at Romerike polidistrikt klokka 08 i dag iverksatte en hemmelig, samordnet aksjon med støtte fra alle politidistrikt på Østlandet, Kripos, Tollvesenet og skatteetaten.

Totalt deltar over 150 tjenestemenn i aksjonen, får Dagbladet opplyst.

Mens de fleste pågripelsene skjedde i koordinerte tilslag mot nærmere 15 boligadresser i 08-tida, pågår det i formiddag ransaking også i flere titalls butikk- og kontorlokaler.

Planlagt i flere måneder Etter det Dagbladet erfarerer er flere av de pågrepne siktet for menneskehandel, etter at utenlandske statsborgere skal ha blitt utsatt for tvangsarbeid. Samtidig knyttes en rekke av de siktede til store skatteunndragelser gjennom flere år og ulike typer bedragerier i millionklassen.

Mens noen av de siktede er direkte involvert i butikkledelsen, regnes andre som potensielle bakmenn som bevisst har gjort seg mindre synlige i selskapspapirene.

Den enorme aksjonen har vært planlagt i flere måneder og skjer etter en langvarig, skjult etterforskning ledet av Romerike politidistrikt. Etterforskerne skal blant annet ha tatt i bruk telefonavlytting, spaning og samarbeid med utenlandsk politi i arbeidet, etter det Dagbladet får opplyst.

Sjefen siktet For tre uker siden ble sjefen for franchiseselskapet, Sajjad Hussain, pågrepet og siktet for grov menneskehandel, men arrestasjonen ble etter alt å dømme framskyndet fordi han var på vei til utlandet. Hussain sitter ennå varetektsfengslet.

Hussain var fra før i søkelyset for store moms- og skatteunndragelser etter razziaer mot butikker han tidligere drev som Joker- og Spar-filialer i 2010, før Lime-profileringen startet.

Dagbladet skrev i april i år at skattekrim-enheten ved Skatt Øst mente å ha avdekket millioner i svart omsetning ved Hussains tidligere butikker og et privatforbruk med luksusbiler og eiendomskjøp som langt fra stemte med innrapporterte inntekter. Ifølge en siktelse fra Romerike politidistrikt tjente Hussain personlig i 2004-2009 rundt 8,1 millioner kroner mer enn han hadde oppgitt i selvangivelsen.

Påtalemyndighetene ba derfor om store heftelser i forretningsmannens leiligheter og kjøretøy i Oslo. Da Dagbladet intervjuet Hussain i vår, uttalte han at hele siktelsen var feil og at nye gjennomganger av bilagene ville oppklare dette.

Storsatsning fra Kripos Dagens razzia er trolig den største i Norge siden Kripos og skattemyndighetene i fjor startet en intensivert innsats mot den svarte økonomien i spesielt utsatte bransjer.

TATT Denne mannen ble hentet ut av politiet fra boligen i 08.30-tida i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
TATT Denne mannen ble hentet ut av politiet fra boligen i 08.30-tida i dag. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer

I tillegg til at Tollvesenet og Skattekrim-avdelingen ved Skatt øst nå finkjemmer butikk- og kontorlokalene i Lime-systemet, er Kripos involvert i etterforskningen. Dagbladet får opplyst at det blir Det nasjonale statsadvokatembetet som får det påtalemessige ansvaret for Lime-saken.

Dagbladet.no kommer med mer. 

RANSAKING: Her ransaker politiet, skattetaten og tollere en av Limes butikker sentralt i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RANSAKING: Her ransaker politiet, skattetaten og tollere en av Limes butikker sentralt i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer