Her pågripes piraten på paradisstranda

Den nye hverdagen på eksotiske Lido beach i Somalia som har vært beleiret av pirater og terrorister.

PÅGREPET: Her pågriper antiterrorpoliti en mistenkt terrorist på Lido beach nord for hovedstaden Mogadishu i Somalia. Stranda var et yndet turistmål før al-Shabaab og pirater beleiret stranda etter at de ble tvunget ut av hovedstaden i fjor. Foto: REUTERS/Feisal Omar/SCANPIX
PÅGREPET: Her pågriper antiterrorpoliti en mistenkt terrorist på Lido beach nord for hovedstaden Mogadishu i Somalia. Stranda var et yndet turistmål før al-Shabaab og pirater beleiret stranda etter at de ble tvunget ut av hovedstaden i fjor. Foto: REUTERS/Feisal Omar/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lido beach nord for hovedstaden Mogadishu i Somalia har vært et yndet mål for bading, kos og glede for mange innbyggere i det herjede landet.

Men stranda har også vært selve frontlinjen for pirater og terrorister, noe som har ført til at den rolige og eksotiske stranda til tider har minnet mer om en slagmark.

Nå er badegjestene tilbake i vannet, men væpnet politi patruljerer den fine sanda på jakt etter terrorister og pirater.

Pågrepet I går ble nyhetsbyrået Reuters vitne til en dramatisk pågripelse av en mistenkt terrorist, et angivelig medlem av den militante islamistiske organisasjonen al-Shabaab, som nylig skal ha blitt en del av al-Qaida.

Midt i solsteika, mens barna lekte på stranda og i sjøen, ble den mistenkte mannen stormet av væpnede antiterrorpoliti.

Lido beach var inntil Somalia endte i kaos et yndet turistmål fra hele verden. Siden har stranda blitt beleiret av den militante islamistiske gruppa al-Shabaab, som i tillegg til å være i kronisk konflikt med  somaliske myndigheter, også skal være aktive i piratvirksomheten på kysten av landet.

Myndighetene har kontroll i Mogadishu, mens store områder i landet fremdeles styres av al-Shabaab.

EU går til angrep på land Torsdag intensiverte EU kampen mot sjørøverne. I et nytt mandat vedtok EUs forsvarsministre at europeiske styrker skal angripe mål på land både fra luft og sjø.

De ønsker å bombe piratbasene og skjulesteder i Somalia, skriver NTB.

STRANDPATRULJE: Væpnet politi patruljerer de idylliske strendene i Somalia. Foto: REUTERS/Omar Faruk/Scanpix
STRANDPATRULJE: Væpnet politi patruljerer de idylliske strendene i Somalia. Foto: REUTERS/Omar Faruk/Scanpix Vis mer

- Det jobbes med å utforme et mer robust mandat. Det betyr at det blir mulighet for å beskyte ikke bare piratene, men også deres baser og materiell som måtte stå på land ved kysten, sier Danmarks forsvarsminister Nick Hækkerup.

Tidligere denne uka ble britiske Judith Tebbutt satt fri av somaliske pirater. Hun ble kidnappet i Kenya i fjor sammen med sin mann. Han ble senere drept.

- Må holde de på flukt I februar ble verdensledere enige om en plan som skal kneble piratvirksomhet, terrorisme og som skal bidra til mer politisk stabilitet i landet.

I planene ligger det å sørge for en sterkere regjering i Somalia innen august, øke bistanden til Afrika Unions fredsbevarende styrker, koordinere den humanitære hjelpa på en bedre måte og øke innsatsen mot piratene ved og blant annet bringe pågrepne pirater til domstoler utenfor Somalia.

Utenriksminister Hillary Clinton i USA sa under konferansen i London at verden må sørge for å holde al-Shabaab på flukt.

SLUPPET FRI: Britiske Judith Tebbutt (56) ble tidligere denne uka sluppet løs fra fangenskap. Hun og mannen hennes ble kidnappet i Kenya i fjor. Mannen ble drept. Foto: REUTERS/SCANPIX
SLUPPET FRI: Britiske Judith Tebbutt (56) ble tidligere denne uka sluppet løs fra fangenskap. Hun og mannen hennes ble kidnappet i Kenya i fjor. Mannen ble drept. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer