Her pågripes «Volga-galningen» for 26 drap

Seriemorderen sto bak brutal en drapsbølge for nesten ti år siden. Nå er en 38 år gammel mann pågrepet og innrømmer drapene, men husker ikke hvor mange han har begått.

PÅGREPET: Her blir seriemorderen «Volga-galningen» pågrepet og blir ført til arresten av russisk politi. 38-åringen er siktet for 26 drap. Foto: Russlands føderale etterforskningskomité
PÅGREPET: Her blir seriemorderen «Volga-galningen» pågrepet og blir ført til arresten av russisk politi. 38-åringen er siktet for 26 drap. Foto: Russlands føderale etterforskningskomité Vis mer
Publisert

Mellom 2011 og 2012 ble de russiske distriktene Tsentralnyj, Ural og Volga rystet av en drapsbølge. Fellestrekkene førte til at lokale politimyndigheter slo alarm om at en seriemorder kunne være på ferde.

Alle ofrene var enslige eldre kvinner. De var blitt kvalt og drept i sine egne hjem, og ofte var kvelningen utført med gjenstander, som for eksempel ledninger.

Det var ingen tegn til at seriemorderen hadde tatt seg inn med makt. I noen av tilfellene var kvinnenes personlige eiendeler og verdier tatt fra åstedene. I andre tilfeller ikke. Det politiet oftest fant, var den døde kvinnen og en rotete leilighet.

BLIR SLÅTT: Video av en russisk fange som blir torturert i fengsel har vekket sterke reaksjoner i Russland. Video: Novaya Gazeta Vis mer

Hoppet ut av vindu

Men drapsmannen la igjen spor, og langt fra alle drapene gikk etter planen, skriver den uavhengige russiske nettavisa Meduza.

Seriemorderen ble fanget på overvåkningskameraer, han la igjen DNA og et av ofrene han forsøkte å drepe, overlevde, og kunne gi en beskrivelse av mannen til politiet.

Seriemorderen skal også ha vært nære ved å bli tatt ved minst en anledningen tidligere.

Etter å ha drept et av de kvinnelige ofrene, kom plutselig offerets sønn inn i leiligheten hvor hans drepte mor og seriemorderen befant seg. Sønnen forsøkte å få fatt i mannen, men seriemorderen skal da ha hoppet ut gjennom et av leilighetens vinduer og deretter stukket av fra stedet.

Så ble det stille.

FLERE DREPT: Politiet mener de står ovenfor en drapsgjeng som har drept flere personer over kort tid. Video: San Bernardino PD Vis mer

Undersøkte 10 000 DNA-prøver

Andre liknende drap fant sted i regionen, og pressen spekulerte på om det kunne være «Volga-galningen», men drapene passet ikke helt inn i mønstret.

Saken ble etter hvert overtatt av Russlands føderale etterforskningskomité, en russisk organisasjonen tilsvarende FBI i USA.

Siden da har etterforskerne sjekket ut flere enn 10 000 DNA-prøver fra saken. Blant dem fant etterforskerne etter nesten ti år bare ett treff: en 38 år gammel mann, hjemmehørende i Kazan, hovedstaden i den russiske republikken Tatarstan i Volga-distriktet.

Tirsdag 1. desember gikk politiet til pågripelse av mannen, og i sladdete videoer fra de innledende avhørene, innrømmer 38-åringen etter hvert ugjerningene.

Husker ikke antall drap

Innledningsvis i videoen, som er sluppet av Russlands føderale etterforskningskomité, blir 38-åringen spurt om han har begått drap.

Den pågrepne sitter i en sofa, med hendene i håndjern bak ryggen og nakken bøyd framover da han svarer at han har begått drap.

- Flere drap, ikke ett drap?

- Flere drap.

- Flere drap?

- Ja.

- Av hvem?

- Bestemødre.

HUSKER IKKE: Den mistenkte 38-åringen erkjenner å ha begått flere drap, men husker ikke hvor mange, fortalte han i avhør. Foto: Russlands føderale etterforskningskomité
HUSKER IKKE: Den mistenkte 38-åringen erkjenner å ha begått flere drap, men husker ikke hvor mange, fortalte han i avhør. Foto: Russlands føderale etterforskningskomité Vis mer

Videre forteller drapsmannen at han begikk det første drapet, ikke av ondsinnethet, men av nød. Han forteller at han var hjemløs, og at han begikk drapet etter å ha kommet seg inn i leiligheten og stjålet verdisakene til sitt første offer.

- Alt skjedde spontant. Jeg ville spise. Jeg bodde på gata. Jeg benyttet muligheten til å tjene kjappe penger, sier han til etterforskeren.

Han ble deretter konfrontert med at han kunne ha nøyd seg med å stjele og rane, ikke også begå drap.

- Av en eller annen grunn gjorde jeg ikke det. Jeg kan ikke forklare det, sa 38-åringen da.

Han er siktet for å ha begått 26 drap, men kunne i avhør ikke huske hvor mange han hadde drept, fortalte han.

Lurte seg inn

Det etterforskerne hele tida har antatt, var at 38-åringen lurte seg inn hos sine ofre. Det innrømte han også selv under avhørene.

38-åringen skal overfor ofrene ha utgitt seg for å være både elektriker, låsesmed og offentlig ansatt og på den måten sluppet inn i kvinnenes leiligheter.

Han skal selv ha vært utdannet mekaniker, og ifølge noen russiske medier og nyhetsbyrået AFP, skal han ha bakgrunn som låsesmed. Dermed skal han ha klart å låse døra igjen etter seg uten nøklene, etter å ha begått drapene.

Og selv om 38-åringen er siktet for 26 drap, kan ikke etterforskerne utelukke at han står bak flere drap.

Den regionale nettavisa Kazan First melder at 38-åringen kan stå bak så mange som 32 uløste drap.

SERIEMORDER: Nikos Mataxas skal ha drept opptil syv personer på Kypros. Tre av likene er funnet og politiet leter fortsatt etter de andre ofrene. Kilde: NTB/Scanpix. Video: Christian Wehus. Vis mer

Naboene i sjokk

Nyheten har rystet Kazan, hvor 38-åringen bodde med kone og barn. Han bodde lenge hjemme hos foreldrene sine, og naboene til 38-åringens foreldre forteller til Kazan First at de er i sjokk.

- Jeg har bodd her i 44 år, og kjenner dem utelukkende som en positiv familie. Det var en veldig god familie. Jeg kan ikke si noe stygt om dem, sier naboen.

En annen nabo er av samme oppfatning.

- Vi er alle i sjokk. Jeg vil ikke tenke på at folk man kjenner er i stand til å drepe.

De forteller at 38-åringen nylig skal ha giftet seg med sin ungdomskjæreste og at paret skal ha fått barn.

- Han var en helt normal person. Hva som skjedde med ham, vet jeg ikke, sier atter an annen nabo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer