Her passerer Atlantis sola på 0,8 sekunder

Unike bilder tatt fra jorda.

ALDRI FØR AVBILDET: Romferja Atlantis og Hubble passerer sola på 0,8 sekunder, 600 kilometer over havet. Bildet ble planlagt i mange uker, etter at fotografen Legault kalkulerte fartøyenes bane. Foto: AFP PHOTO/NASA/Thierry Legault/SCANPIX
ALDRI FØR AVBILDET: Romferja Atlantis og Hubble passerer sola på 0,8 sekunder, 600 kilometer over havet. Bildet ble planlagt i mange uker, etter at fotografen Legault kalkulerte fartøyenes bane. Foto: AFP PHOTO/NASA/Thierry Legault/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Væpna med et solfilter, teleskop, Canon-kamera og raske reflekser, foreviget den kjente astrofotografen Thierry Legault et unikt øyeblikk på onsdag: Romferja Atlantis og Hubble-teleskopet i tospann foran sola.

Det er første gang lille Hubble, bare 13 meter lang, og ei romferje blir fotografert på denne måten.

Kjappis
Paret, som suser gjennom rommet med en hastighet på 27 000 kilometer i timen, brukte bare 0,8 sekunder på å passere solskiva, sett fra jorda.

- Bildene ble tatt like før ferja strakk ut robotarmen for å gripe tak i Hubble. De var 600 kilometer over jorda, sier Legault ifølge spaceweather.com.

Legault, en ingeniør fra Frankrike, planla blinkskuddet i flere uker. Han måtte reise til Florida for å få med seg det enslige, fotogene sekundet.

Også i 2006 skrev Legault fotohistorie, da han tok bilde av Atlantis og ISS i transitt over sola.

Farefullt oppdrag
Atlantis' oppdrag STS-125 er det femte og siste til romteleskopet Hubble. I en serie svært risikable gåturer i rommet skal astronautene blant annet bytte batterier og installere nytt utstyr.

Astronautene Mike Massimino, som forøvrig twitrer fra rommet på @astro_mike, og Mike Good skal i dag sette inn nye gyroskoper. I går ble et nytt kamera, Wide Field Camera 3 (WFC3), påmontert.

HET POTET: Astrofotografen Thierry Legault foreviget et unikt bilde på onsdag: Romferja Atlantis og teleskopet Hubble i siluett foran sola. På dette bildet er bare Atlantis synlig. Foto: SCANPIX/AP Photo/Thierry Legault, NASA
HET POTET: Astrofotografen Thierry Legault foreviget et unikt bilde på onsdag: Romferja Atlantis og teleskopet Hubble i siluett foran sola. På dette bildet er bare Atlantis synlig. Foto: SCANPIX/AP Photo/Thierry Legault, NASA Vis mer

Kameraet vil øke kvaliteten på bildene dramatisk, og forskere tror det vil føre til en rekke nye og spektakulære syn fra rommet i Hubbles siste skumringsår.

Serviceturen til Hubble er et av Nasas farligste romferjeoppdrag noensinne. For første gang står et redningsfartøy klart på bakken - romferja Endeavour - som på kort varsel kan skytes opp for å redde de sju om bord Atlantis.

Årsaken er at Hubbles bane er svært forurenset av romskrot, som for eksempel kan skade Atlantis' varmeskjold. På grunn av forskjeller i banen så er det ikke mulig å for ferja å søke tilflukt på Den internasjonale romstasjonen ISS dersom uhellet er ute.

FINN FERJA: Som fluelort mot en bordtennisball. Foto: Scanpix/AP Photo/Thierry Legault/NASA
FINN FERJA: Som fluelort mot en bordtennisball. Foto: Scanpix/AP Photo/Thierry Legault/NASA Vis mer