Her peker Kim Jong-un nese til Europa

Klarte å skaffe seg seg skiheis. Til slutt.

SE HVA JEG HAR:  Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un ble en frelst alpinist da han gikk på boardingskole i Sveits. Det siste året har han febrilsk forsøkt å kjøpe skiheiser fra Europa for å lage et enormt ski-eldorado i Masik Pass. Både Sveits, Østerrike og Frankrike sa nei på grunn av straffetiltakene mot Nord-Korea som er vedtatt i Sikkerhetsrådet i FN. Men nå er skiheisen på plass, og bilder av lederen og heisene hans sendes nå verden rundt. Foto: Reuters/Scanpix
SE HVA JEG HAR: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un ble en frelst alpinist da han gikk på boardingskole i Sveits. Det siste året har han febrilsk forsøkt å kjøpe skiheiser fra Europa for å lage et enormt ski-eldorado i Masik Pass. Både Sveits, Østerrike og Frankrike sa nei på grunn av straffetiltakene mot Nord-Korea som er vedtatt i Sikkerhetsrådet i FN. Men nå er skiheisen på plass, og bilder av lederen og heisene hans sendes nå verden rundt. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, lærte seg å stå på ski da han gikk på den videregående skolen i Sveits' hovedstad Bern (under falskt navn). Ingen skulle vite at han var sønnen til Kim Jong-il, Nord-Koreas forrige hersker og barnebarnet av Kim Il-sung, Nord-Koreas «evige leder».

Etter at Kim Jong-un ble utnevnt til hersker i landet, har han brukt mye tid på å bygge ut et gigantisk skianlegg i fjellene i det nørdøstlige Nord-Korea. Kim Jong-uns mål var å bygge et ski-feriested i verdensklasse. Her ville han ha 110 kilometer med løyer i ulik vanskelighetsgrad, hotell, helikopter-landingsplass - og skiheiser. Det siste året har Kim Jong-un arbeidet med å få kjøpt inn skiheiser.  Det siste skulle vise seg å være en hard nøtt.

Propaganda-nei Først fikk Jong-un nei fra både Østerrike og Frankrike. I august i fjor var et sveitsisk selskap nær ved å inngå en avtale med Pyongyang, men så stoppet sveitsiske myndigheter salget på grunn av utvidede sanksjoner mot Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd, men også fordi de mente at Masik Pass-anlegget var et «propaganda-prosjekt».

- Dette er åpenbart et prestisjefylt propagandaprosjekt for regimet, skrev SECOs talskvinne Marie Avet i en epost til nyhetsbyrået AFP i august i fjor. Hun fortsatte:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer