Her pines hvalen til døde

Dyrebeskyttelsen Norge ønsker å stanse utvidelsen av norsk hvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| — Dette filmklippet viser hvorfor det internasjonale forbudet mot hvalfangst må opprettholdes, og ikke fjernes, sier Carl-Egil Mastad, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge til Dagbladet.

Ville dokumentere — Norske myndigheter hevder at 80 prosent av hvalene dør momentant, men dette opptaket er nok nærmere virkeligheten.

- I 2003 opphørte kravet om å ha inspektører om bord, og det gjør at vi ikke vet hvor lang tid det tar fra hvalen er skutt til den faktisk er død. At 80 prosent av hvalene dør momentant baserer seg på tall fra inspektørene, slik at disse tallene er sju år gamle. Vi reiste opp for å få dokumentert hvor lang tid det faktisk tar, forklarer Mastad.

Fulgte fartøyet Dyrebeskyttelsen Norge reiste i mai i år sammen med organisasjonen World Society for the Protection of Animals (WSPA) opp til Lofoten for å dokumentere det de kaller «inhuman» jakt på hval.

Fra land fulgte de hvalfartøyet «Rowenta»:

Som videoen viser treffer det første harpunskuddet en vågehval. Dyrebeskyttelsen Norge følger hvalfangerne i 22 minutter før de mister dem av syne.

58 minutter etterpå får de øye på fartøyet igjen.

Men det skal først gå to timer før Dyrebeskyttelsen Norge observerer at fartøyet fyrer av et nytt harpunskudd, som denne gang tar livet av hvalen.

— Vi var vitner til at «Rowenta» avfyrte en annen harpun mer enn to timer seinere. Det er derfor mulig at denne hvalen led av grusomme skader fra harpuneringen i mer enn to timer før den til slutt døde. Vi forventer ikke at et moderne og sivilisert samfunn som Norge vil behandle dyr slik. Dette er absolutt ikke noe den internasjonale hvalfangstkommisjonen bør vurdere å legitimere, sier Joanna Toole, sjøpattedyr programkoordinator for WSPA i en pressemelding.

Fritt fram Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) skal neste mandag stemme over et forslag om å oppheve på forbudet på kommersiell hvalfangst. Det betyr at det kan kunne åpnes opp for flere hval kan bli drept i Norge.

Ifølge det nye forslaget skal Norge kunne ta livet av 6000 hval i løpet av en ti års periode.

Dyrebeskyttelsen ønsker nå å mobilisere for å stanse den kommersielle hvalfangst, og har satt i gang en underskriftskampanje på nett.

— Vi vil at regjeringen skal revurdere sin hvalfangstpolitikk. Dette er ikke i tråd med den nye dyrevelferdsloven som sier at dyrenes egenverdi skal anerkjennes, sier Mastad.

Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge er Norge et av tre land som i 1986 trosset det internasjonale forbudet mot kommersiell hvalfangst. Norge gjenopptok hvalfangst i 1993, og siden dengang har over 8.500 hval har blitt drept.

I fjor ble 484 hvaler drept, og i år har norske hvalfangere fått tillatelse til å drepe så mange som 1286 hval.

Hvalsafari Istedenfor kommersiell hvalfangst, ønsker Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH og WSPA at norske myndigheter heller bør satse på hvalsafari som en bærekraftig bruk av hval:

— Det er et alternativ som vil tiltrekke mange turister. Det er heller ikke ideelt, men det er langt bedre enn den uetiske slaktingen som foregår i dag, forklarer Mastad.