<strong>FREDENS MENN:</strong> Den verdenskjente guruen Sri Sri Ravi Shankar besøkte Oslo og leder for Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik. Den tidligere statsministeren er invitert av Ravi Shankar til å fasilitere fredssamtaler mellom India og Pakistan. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FREDENS MENN: Den verdenskjente guruen Sri Sri Ravi Shankar besøkte Oslo og leder for Oslosenteret, Kjell Magne Bondevik. Den tidligere statsministeren er invitert av Ravi Shankar til å fasilitere fredssamtaler mellom India og Pakistan. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Fredsforhandlinger i Kashmir

Her planlegger de fred mellom India og Pakistan på et hotellrom i Oslo

Kjell Magne Bondevik i hemmelig møte med indisk guru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
<strong>TRAVEL:</strong> Den indiske ambassadøren hadde det travelt og forsvant raskt fra Bristol Hotel i Oslo. T.h. Høyre-politiker og fredsmekler Aamir J. Sheikh, leder av stiftelsen Dialog for fred. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TRAVEL: Den indiske ambassadøren hadde det travelt og forsvant raskt fra Bristol Hotel i Oslo. T.h. Høyre-politiker og fredsmekler Aamir J. Sheikh, leder av stiftelsen Dialog for fred. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Dørene til møterommet på Hotel Bristol slås opp og ut kommer den indiske ambassadøren. Han enser ikke Dagbladets spørsmål og forsvinner ned trappa med en liten hær av assistenter etter seg. Den nylig avgåtte sjefen for FNs miljøprogram, Erik Solheim, kaster på seg jakka og følger samme vei, men svarer på spørsmål om hva han har snakket med den åndelige lederen Sri Sri Ravi Shankar om.

Solheim møtte guruen for første gang da begge var involvert i fredsprosessen Sri Lanka i 2006.

<strong>ARBEIDSLEDIG:</strong> Den nylig avgåtte sjefen for FNs miljøprogram, Erik Solheim, stakk innom for en rask prat med sin gamle venn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
ARBEIDSLEDIG: Den nylig avgåtte sjefen for FNs miljøprogram, Erik Solheim, stakk innom for en rask prat med sin gamle venn. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

– Jeg ble invitert til India i Januar også har jeg fortalt han litt om hvordan man håndterer vanskelige situasjoner i livet, sier Solheim, før han også haster ned trappa.

Fredsmekler

Tilbake i den teppebelagte gangen utenfor møterommet står tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og retter på slipset før møtet med inderen som fant sted torsdag i forrige uke. Bondevik og Ravi Shankar har nylig begynt å samarbeide om å løse Asias eldste konflikt. Krangelen om grenseområdene i Kashmir der Pakistan står mot India.

<strong>INVITERT:</strong> Kjell Magne Bondveik legger siste hånd på verket før møtet med den verdenskjente åndelige lederen som står i spissen for fredsinitiativet i Kashmir. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
INVITERT: Kjell Magne Bondveik legger siste hånd på verket før møtet med den verdenskjente åndelige lederen som står i spissen for fredsinitiativet i Kashmir. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Inne i møterommet sitter en smilende Sri Sri Ravi. Han tar imot Kjell Magne Bondevik som er invitert i sin rolle som leder for Oslosenteret.

Etter at pressen har fått ta sine bilder får Dagbladet 20 minutter med de to fredsarbeiderne.

– Solheim forsvant ut her akkurat nå og i sofaen her sitter Bondevik. Shopper du etter den beste fredsmekleren, Ravi Shankar?

Både guruen og Bondevik bryter ut i latter.

– Nei, Solheim og jeg er gamle venner, sier Sri Sri Ravi Shankar.

Betent konflikt

<strong>FOTOMULIGHET:</strong> Fredens menn stilte opp på bilder for pressen. F.v. Aamir J Sheikh, Kjell Magne Bondevik og Sri Sri Ravi Shankar. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FOTOMULIGHET: Fredens menn stilte opp på bilder for pressen. F.v. Aamir J Sheikh, Kjell Magne Bondevik og Sri Sri Ravi Shankar. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

For en måned siden var Kjell Magne Bondevik på reisefot. I løpet av noen hektiske dager besøkte Kashmir og var i samtaler med innflytelsesrike personer på begge sider av grensa.

Strategisk beliggenhet, kamp om vannressurser og religiøse forskjeller ligger til grunn for den 70 år lange konflikten i Kashmir. India, Pakistan og Kina kontrollerer hver sine deler av fjellandet, mens grupper av befolkningen ønsker at Kashmir skal bli en selvstendig stat. Det er en komplisert konflikt. Ravi Shankar er en av initiativtakerne til å få en løsning på problemet.

– Sri Sri har millioner av følgere i India og har god kontakt med den indiske statsministeren Narendra Modi. De lot meg få reise inn i den indiske delen av Kashmir, noe som er bemerkelsesverdig, fortalte Bondevik på telefon fra Islamabad i slutten av november.

Nå er guruen i Oslo for å ta opp tråden med den norske fredsmekleren.

Lytter

– Vi snakker ikke så mye strategi når vi møtes. Vi lytter til folk for å finne ut hva som er rett og galt, sier Ravi Shankar.

Dagbladet har i den siste tiden snakket med pakistanere og indere og oppfatningen blant vanlige folk er at en fredsprosess er umulig. Pakistanere mener indere ikke vi ha fred og motsatt.

<strong>LYTTER:</strong> Det viktigste de to fredsmeglerne gjør er å lytte til andre, mener de. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
LYTTER: Det viktigste de to fredsmeglerne gjør er å lytte til andre, mener de. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

– Hvordan vil dere endre den oppfatningen hos mannen i gata?

– Det er vanlig i slike konflikter at den ene siden tror den andre parten ikke ønsker fredelige løsninger, sier Bondevik og trekker fram en konflikt i Guatemala der han var involvert og hvor partene sto langt fra hverandre. Ifølge Bondevik klarte de å lande en varig fredsavtale, til tross for motsetningene.

– Det er ikke slik at Pakistan og India ikke vil. Det eneste som kommer imellom er terrorhandlinger. Slik som 26/11, sier Sri Sri Ravi Shankar.

26/11 er datoen for terrorangrepet i Mumbai i 2008 der medlemmer av en organisasjon som kjemper for frigjøringen av indiske muslimer i Kashmir, gjennomførte et angrep i den indiske storbyen som varte i fire dager.

<strong>LOVE, LOVE, LOVE:</strong> Sri Sri Ravi Shankar mener kjærlighet til sine medmennesker er svaret. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
LOVE, LOVE, LOVE: Sri Sri Ravi Shankar mener kjærlighet til sine medmennesker er svaret. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

– Fortida kan være et hinder, men det er et sterkt ønske fra begge parter om fred i regionen, sier Ravi Shankar, som understreker at handel over grensa har økt.

Tillit

– Den største utfordringen for å oppnå fred i Kashmir er mangelen på tillit mellom partene. Det er nødvendig for å partene til å sette seg ned og ha en nyttig dialog, skyter Kjell Magne Bondevik inn. Han mener terrorisme, hvor grensa skal gå og hvordan landene skal håndtere flyktninger er områder der Pakistan og India må komme til enighet.

<strong>HJELPERE:</strong> Inge Andersen (t.v.) er tidligere generalsekretær i Norges idrettsforbund og har bistått Bondevik i prosessen. Christoph Glaser fulgte Sri Sri Ravi Shankar til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
HJELPERE: Inge Andersen (t.v.) er tidligere generalsekretær i Norges idrettsforbund og har bistått Bondevik i prosessen. Christoph Glaser fulgte Sri Sri Ravi Shankar til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Begge fredsmeklerne er enige om at problemene må løses av politikerne, men at det viktigste for dem er å få partene i konflikten til å snakke sammen.

– Det er ikke slik at det ikke er noen kontakt i det hele tatt. En korridor mellom landene er åpnet slik at familier kan møtes og religiøse grupper kan reise til sine helligdommer. Det er også møter på ministerplan mellom de to landene, sier Sri Sri Ravi Shankar.

Guruen mener sterke, stabile og korrupsjonsfrie regjeringer på begge sider er elementer som vil spille inn for å sikre en fredsavtale.

<strong>HÅPER PÅ LØSNING:</strong> Sri Sri Ravi Shankar har jobbet for å få i gang en frerdsprosess mellom India og Pakistan om Kashmir siden 1999. Ifølge hans egen stab kommer indiske politikere til guruen for å søke råd. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
HÅPER PÅ LØSNING: Sri Sri Ravi Shankar har jobbet for å få i gang en frerdsprosess mellom India og Pakistan om Kashmir siden 1999. Ifølge hans egen stab kommer indiske politikere til guruen for å søke råd. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Sri Sri Ravi Shankar har vært involvert i flere fredsprosesser og han mener selv at han bare har et budskap.

– Ha en bred horisont og lag en bedre verden for neste generasjon. Fred handler om å bringe folk sammen, sier den verdenskjente guruen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer