«FORRÆDERNES GRAVPLASS»: Her skal kuppmakerne gravlegges, i umerkede graver. Foto: REUTERS / Osman Orsal
«FORRÆDERNES GRAVPLASS»: Her skal kuppmakerne gravlegges, i umerkede graver. Foto: REUTERS / Osman OrsalVis mer

Her planlegger Tyrkia å gravlegge de såkalte kuppmakerne på «forrædernes gravplass»

- De som forråder denne nasjonen vil ikke engang få hvile i sine graver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere titalls drepte tyrkiske offiserer og soldater som sto bak kuppforsøket i Tyrkia for to uker siden har blitt begravlagt ved en avsideliggende byggeplass i utkanten av Istanbul, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- De som forråder denne nasjonen vil ikke engang få hvile i sine graver, sier Istanbuls ordfører Kadir Topba, og kaller dumpa for «Forrædernes gravplass».

Får ikke vanlig gravferd

Tyrkias direktorat for livssyn og religiøse spørsmål har annonsert at de drepte kuppmakerne ikke kommer til å få en vanlig gravferd etter islamske skikker.

Kroppene vil ikke bli rensa og vasket slik islam påbyr, og ingen vil få lov til å resitere bønner fra koranen før de blir gravlagt.

For å gjøre det enda mer ydmykende for de etterlatte, bygges det et dyreherberg for forlatte dyr på byggeplassen.

Andrew Gardner, som er en del av Amnestys undersøkende gruppe i Tyrkia, sier at slike ordninger vil bidra til det opprettholde det som han mener er en giftig atmosfære.

- Å nekte døde mennesker religiøse begravelsesritualer og en verdig gravferd, er brudd på grunnleggende rettigheter, sier Gardner ifølge CBC.

Ifølge ulike medier er den første til å bli gravlagt på plassen kaptein Mehmet Karabekir.

Kritikk

Gardner er ikke den eneste som synes «Forrædernes gravplass» er å dra det for langt. Både menneskerettighetsorganisasjoner og tyrkere har uttrykt sin motstand, noe som har fått tjenestemenn i Tyrkia til å distansere seg fra gravplassen.

Tyrkias øverste geistelige, Mehmet Gormez, er mot gravplassen fordi han mener den er sårende for de dødes familier.

Selv mannen bak gravplassen, ordfører Topba, har latt seg påvirke av kritikken. Han har sagt at skiltet ved gravplassen, der det står «Forrædernes gravplass», skal fjernes.

SKILT: «Forrædernes gravplass» står det på skiltet ved de umerkede gravene. Foto: AP Photo / Cavit Ozgur
SKILT: «Forrædernes gravplass» står det på skiltet ved de umerkede gravene. Foto: AP Photo / Cavit Ozgur Vis mer

Naboene til gravplassen, dyreherberget, ble rasende over å få høre at gravplassen allerede hadde blitt lagt til deres område.

- De skulle ha gravlagt dem langt unna dyrene våre. Jeg skulle ønske at vi ikke visste at disse forræderne var her. Vi vil ikke ha dem. De skulle ikke plassert dem ved hundene, de skulle ikke vært i Tyrkia. De skulle blitt kremert og asken deres skulle blitt kastet i sjøen. Det burde ikke være noe spor av dem noe sted i landet, sier Serhan Batuaray, som arbeider som frivillig ved dyreherberget.

Ansatte oppsagt

I kjølvannet av kuppet har 37 500 offentlige ansatte fått sparken og 21000 lærere er fratatt lisensen. Over 13 000 personer er også pågrepet etter kuppforsøket.

Ledelsen for den tyrkiske hæren har opplyst at 8651 av dens medlemmer deltok i kuppforsøket, noe som tilsvarer 1,5 prosent av landets væpnede styrker.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt sterk bekymring for rettssikkerheten etter at tyrkiske myndigheter vurderer å gjeninnføre dødsstraff.

Heller ikke mediene har blitt spart i kjølvannet av kuppforsøket. Tidligere denne uken ble 131 medier, både lokale og nasjonale, stengt. I tillegg er det utstedet arrestordre på flere titall journalister i landet.