Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her poserer den amerikanske trofé­jegeren med den utrydnings­truede sjiraffen

Vekker massiv avsky.

VEKKER REAKSJONER: Bildene av den amerikanske jegeren og den felte sjiraffen har fått sosiale medier til å koke. Foto: Privat
VEKKER REAKSJONER: Bildene av den amerikanske jegeren og den felte sjiraffen har fått sosiale medier til å koke. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilder av en amerikansk kvinnelig såkalt troféjeger - en som feller ville dyr primært for prestisjen og statusens skyld - sirkulerer nå livlig i sosiale medier. Mange uttrykker avsky over at hun triumferer ved byttet - en utrydningstruet sørafrikansk sjiraff, kjennetegnet ved sin mørke farge.

«Hvit amerikansk barbar som delvis er neandertaler, kommer til Afrika og skyter en svært sjelden svart sjiraff, takket være sørafrikansk tåpelighet», konstaterer ei nettavis.

Den sørafrikanske sjiraffen er på rødlista til The International Union for the Conservation of Nature. Det innebærer at dyret trues av utryddelse dersom ingenting gjøres for å redusere truslene mot dyras liv eller leveområde.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.07.2015 ANGRER: En amerikansk tannlege skal ha innrømmet å ha betalt rundt 50 000 dollar for å løva Cecil drept. Nå angrer han. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Lovlig

Av jegerens Facebook-profil går det fram at hun bruker mye tid på å reise rundt i verden på troféjakt. De siste bildene er av henne og en død kenguru.

I flere land i det sørlige Afrika - som Sør-Afrika, Namibia, Zambia og Zimbabwe - er troféjakt tillatt, mot et gebyr, og mange vestlige jegere reiser til området for å benytte seg av tilbudet. Mange mener det innebærer en stor ansvarsfraskrivelse fra myndighetene.

«Dersom våre såkalte regjeringer ikke bryr seg om dyrelivet, er det på tide at vi reiser oss og tar ansvar for kontinentet vårt, utmarka, ressursene og dyrelivet ... del, del, del!» oppfordrer den tidligere nevnte avisa.

De får medhold fra mange på Twitter. «Deres brutalitet kjenner ingen grenser», skriver en. «Jakt er ikke for bevaring. Det er for at jegere kan skyte og brutalt drepe majestetiske dyr for ren og skjær tilfredsstillelse og spenningen ved å se dem dø», skriver en annen. «Hvis de fortsetter slik, vil barna våre vokse opp og bare se dyra på bilder», konstaterer en.

Mange mener på den annen side at troféjakt bidrar til å bevare dyrebestanden, ettersom mye av pengene jegerne betaler, går til forvaltningsarbeidet, som Melissa de Kock i WWF Norge skrev i et debattinnlegg i 2015.

Uberørt

Selv virker den amerikanske jegeren uberørt av all kritikken og hetsen.

«Dersom du ikke liker dette, bare slett meg. Ikke kom til sida mi på utkikk etter noe å bli støtt av. Jakt passer kanskje ikke for alle, men det passer for MEG!» skriver hun på Facebook-profilen sin.

Kvinnen får også en rekke støtteerklæringer.

«Fortsett å drepe dem barmhjertig! Jeg vet ikke hvem du er, men folk kan være så slemme. Folk ser et bilde og tror de vet alt. Takk for å være et forbilde for yngre generasjoner på at det er OK å jakte og skaffe mat til alle!» skriver en.

JAKTER PÅ LØVER I FANGENSKAP: Flere steder i Sør-Afrika tilbyr turister svært nære møter med løver. Expressen har oppsøkt noen av disse stedene, og snakket med manne bak dokumentarfilmen «Blood Lions» - som avslører den brutale sannheten bak turistattraksjonen som hvert år trekker europeere til sørspissen av det afrikanske kontinen... Vis mer

Farlig sport

Troféjakt ble for alvor satt på kartet sommeren 2015, da kjendisløva Cecil ble drept av en amerikansk tannlege på troféjakt i Zimbabwe. Saken ble etterforsket, men myndighetene fant ikke noe grunnlag for å tiltale mannen.

Troféjakt er ikke helt ufarlig for jegerne. I mai i fjor ble en sørafrikaner trampet i hjel av en elefant i Zimbabwe, og noen måneder seinere skjedde det samme med en argentiner i Namibia. Tidligere i år ble en eldre kroatisk mann drept under jakt på ei løve i Sør-Afrika.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!