BEVÆPNET: På disse bildene tatt i Syria poserer den tiltalte Fredrikstad-mannen med maskingevær, rakettkaster og pistoler. Han hevder han kom til det krigsherjede landet for å drive hjelpearbeid. Foto: PST
BEVÆPNET: På disse bildene tatt i Syria poserer den tiltalte Fredrikstad-mannen med maskingevær, rakettkaster og pistoler. Han hevder han kom til det krigsherjede landet for å drive hjelpearbeid. Foto: PSTVis mer

Her poserer den tiltalte Fredrikstad-mannen (24) med våpen

Hevder han dro til Syria for å drive hjelpearbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktoratet i saken mot en terrortiltalt 24-åring fra Fredrikstad viser i dag fram elektroniske bevis Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har samlet inn. Sentralt står materiale fra Facebook, deriblant bilder tatt i Syria som viser tiltalte med pistoler, maskingevær og rakettkaster.

«That's how we roll! Når Satan bomber oss nå, føler vi bare salighet i hjertet», skriver Fredrikstad-mannen til et bilde av to pistoler.

«Stacker opp ting og tang til det virkelig kicker i Aleppo», skriver han til et bilde der han poserer med pistolene.

- Drev hjelpearbeid 24-åringen har hele tida hardnakket hevdet at han dro til Syria i september 2013 utelukkende for å drive humanitært hjelpearbeid. Men aktoratet mener bildene og chattene fra Facebook viser noe helt annet.

Mandag kom det fram at tiltalte skaffet seg et Kalasjnikov-gevær under tida i Syria.

- Det var for å ha i bilen. Det er mange væpnede bander i området, forklarte han.

24-åringen fortalte også at han en måneds tid var væpnet grensevakt, men at han aldri avfyrte våpenet i tjeneste.

- Jeg har avfyrt AKM-en (Kalasjnikoven) én gang, på blink i et ubebodd område, sier Fredrikstad-mannen i dag.

- Aldri holdt et våpen - Har du drept noen? vil statsadvokat Geir Evanger vite.

- Nei, det kan jeg forsikre retten om at jeg aldri har gjort. Jeg har aldri løftet en finger mot en syrer, svarer Fredrikstad-mannen.

Om våpenbildene sier han:

FORKLARER SEG: Aktoratet, Anne Karoline Bakken Staff og Geir Evanger, tror ikke på tiltaltes forklaring om at han dro til Syria for å drive hjelpearbeid. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
FORKLARER SEG: Aktoratet, Anne Karoline Bakken Staff og Geir Evanger, tror ikke på tiltaltes forklaring om at han dro til Syria for å drive hjelpearbeid. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde aldri tatt i et våpen før jeg kom til Syria, og syntes det var spennende å holde et. Jeg poserte slik for å tøffe meg, slik man ofte gjør der nede; det er krig, og kulturen er sånn, sier han.

Avdramatiserer Ubaydullah Hussain, talsmann for Profetens Ummah, advarer mot å tolke for mye inn i våpenbildene, og framholder at påtalemakten har dårlig kunnskap om forholdene i Syria.

- At noen poserer med våpen, trenger ikke å bety at de driver med noe militært. I landsbyen min i Pakistan har alle familier minst tre-fire våpen, sa han til Dagbladet i går.

Om Aleppo-kommentaren forklarer den terrortiltalte 24-åringen at den utelukkende dreide seg om hans ambulansetjeneste.

- Det skulle være en stor offensiv i Aleppo, og vi fylte opp ambulansen med mat, medisiner og tepper, sier Fredrikstad-mannen.

«Slåss som ekte menn» Blant andre Facebook-bevis PST-overbetjent Dag Uppheim legger fram, er et innlegg på sida til den norske islamistgruppa Profetens Ummah 13. desember 2013.

«Slutt å lage unnskyldninger for dere selv og kom til slagmarka og slåss som ekte menn. Ikke sitt bak skjermen og gjør Facebook-jihad», skriver han - og ender opp i en lengre diskusjon med et annet medlem av Facebook-gruppa.

Uppheim legger også fram en mengde chatter mellom tiltalte og IS-skarpskytteren Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer (23) og en norsktsjetsjener som ble drept i Syria i desember.

«Skal sende deg en video om ikke så lenge. Hva vi gjør med tystere her nede. Snitchuation», skrev 24-åringen til Hammer i november 2013.

Tiltalte forklarer at han fikk videoen av en opprører, og at den er av en kriger som har gått over til regjeringsstyrkene.

- Han ble tatt med til et fengsel og banket opp, forklarer han.

- Ikke nødvendigvis virkeligheten 24-åringens forsvarer Thomas Randby sier til Dagbladet at han er kritisk til at saken i så stor grad baseres på klientens Facebook-aktivitet.

- Det er ikke sikkert ting som postes på Facebook, gjenspeiler virkeligheten. Og verken Hammer eller norsktsjetsjeneren som det refereres så mye til, kan komme hit og vitne. Det svekker saken betydelig, sier advokaten.

- Svekker våpenbildene saken hans?

- Han har forklart at han poserte slik for å tøffe seg, og ser nå at det kan oppfattes i uheldig retning. Det beklager han på det sterkeste, sier Randby.

KRITISKE: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer 24-åringen. De er kritiske til Facebook-bevisene aktoratet legger fram. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KRITISKE: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer 24-åringen. De er kritiske til Facebook-bevisene aktoratet legger fram. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer