Her poserer Mohyeldeen Mohammad med våpen igjen

- Dette skaper utrygghet og ødelegger for alle, også norske muslimer, sier Per Sandberg.

 POSERER MED VÅPEN:  Mohyeldeen Mohammad (t.v) la på fredag ut et bilde på sin Facebook-profil der han poserer med våpen. Personen ved siden av er tagget som Muhammed Jundullah, en respektert person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet. Det er ikke første gangen Mohammad legger ut bilder der han poserer med våpen. Likevel reagerer norske politikere sterkt. Skjermdump: Facebook
POSERER MED VÅPEN: Mohyeldeen Mohammad (t.v) la på fredag ut et bilde på sin Facebook-profil der han poserer med våpen. Personen ved siden av er tagget som Muhammed Jundullah, en respektert person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet. Det er ikke første gangen Mohammad legger ut bilder der han poserer med våpen. Likevel reagerer norske politikere sterkt. Skjermdump: FacebookVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islamisten Mohyeldeen Mohammad la ut bildet på sin Facebook-profil på fredag.

Det er ikke lenge siden forrige gang Mohammad la ut bilder der han poserer med våpen under sitt opphold i Syria, der han angivelig har sluttet seg til opprørerne i borgerkrigen.

I oktober i fjor bekreftet Mohammads advokat John Christian Elden at Mohammad befinner seg i Syria.

I bildet har Mohammad tagget en venn, som er kjent som en respektert person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet. Mannen går under navnet «Muhammed Jundullah», som skal være et pseudonym. Mohammad er også medlem av den kontroversielle grupperingen Profetens Ummah.

Hyller terror Lederen i denne grupperingen, Ubaydullah Hussain, går i dagens Dagbladet ut og hyller terrorhandlingen mot blant andre nordmenn i Algerie. Flere politikere reagerer sterkt.

- Her står et annet medlem av den samme gruppa med våpen i Syria hvor han åpenbart får våpentrening og erfaring fra krigshandlinger. Han oppholder seg etter det jeg vet med en gruppe tilknyttet al-Qaida, og dette øker alvoret for hva denne gruppa driver med, sier Jan Bøhler (Ap), nestleder i Justiskomiteen på Stortinget.

- De skaffer seg våpentrening samtidig som de hyller terrorhandlinger mot nordmenn. Det øker alvoret flere hakk, fortsetter Bøhler.

Han forteller til Dagbladet at han blir provosert av våpen-poseringen, spesielt etter den siste tids hendelser i Algerie. Men han tror ikke det er mulig å unngå at Profetens Ummah får massiv oppmerksomhet for sine ekstreme utspill og bilder, slik de har fått den siste tida.

- Det er så mange kanaler man kan bruke for å nå fram til folk på nå, at det ikke nytter å fortie dette. Jeg tror heller vi må være klarere og sterkere i vår argumentasjon mot dette, slik at vi overbeviser folk i miljøer som hører på disse personene. For de har vi dessverre.

Justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, frykter våpenposeringen skaper fordommer.

- Dette skaper utrygghet og ødelegger for alle. Det kan skape et bilde av norske muslimer, og det er veldig trist synes jeg. Det er provoserende for hele den norske befolkningen, og jeg håper det også er det for norske muslimer, sier han til Dagbladet.

Han frykter at den økte radikaliseringen vil få konsekvenser.

- Nå var det spekulasjoner om nordmenn var innblandet i Algerie, og det er vel bare et tidsspørsmål før vi får en slik type sak der deltakerne har norsk statsborgerskap, sier Sandberg.

Vil frata statsborgerskap Samtidig er det ikke mye norske myndigheter kan gjøre, påpeker Frp-politikeren. Debatten om hva som faktisk kan og burde gjøres med norske statsborgere som kriger i Syria, begynte i fjor høst da det ble kjent at flere nordmenn hadde dratt til landet. Flere av disse personene følges tett av forsvarets E-tjeneste som sammen med PST har uttrykket bekymring for den økende andelen som reiser utenlands for å krige.

Mens Frp har åpnet for å frata personer norsk statsborgerskap, har Arbeiderpartiet ivret for en lovregulering som forbyr terrortrening i utlandet.

Jan Bøhler i Arbeiderpartiet mener det haster, og sier til Dagbladet at en slik regulering vil kunne ramme Mohyeldeen Mohammad. Forslaget skal etter planen tas opp i løpet av Stortingets vårsesjon. Fremskrittspartiet har gjort det klart at de vil støtte et slikt forslag, men samtidig har flere vært skeptiske til virkningen av en slik lov.

- Jeg tror ikke det løser noe som helst. Man må kontrollere dette også. Det skal dokumenteres, bevises og føres rettssak. Og politiet har nok å bruke ressursene på i dag, sier Sandberg.

Samtidig peker både Sandberg og Bøhler at Mohammad allerede kan ha utført handlinger som er straffbare.

- Vi har en straffelov som regulerer for trusler, og når han kommer tilbake til Norge håper jeg at politiet vil se på dette, sier Sandberg.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra verken advokat John Christian Elden eller Mohyeldeen Mohammad i ettermiddag.