MED KALASJNIKOV: I august tok «Lars» med seg hele familien og flyttet til Syria for å kjempe for terrorgruppa Den islamske stat. Til familie og venner sa han at han skulle på ferie. Foto: Privat
MED KALASJNIKOV: I august tok «Lars» med seg hele familien og flyttet til Syria for å kjempe for terrorgruppa Den islamske stat. Til familie og venner sa han at han skulle på ferie. Foto: PrivatVis mer

Her poserer norske «Lars» (29) med IS-våpen i hånd

Til familie og venner sa han at han skulle på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet): - Han var en glad ung gutt, sier en nær slektning til Dagbladet.

- Han vokste opp i Göteborg og spilte i band og var med ut på fest. Men han forandret seg radikalt etter at han konverterte.

Bor i IS-hovedstad «Lars» er 29 år gammel, født av norske foreldre som flyttet til Göteborg tidlig på 1980-tallet. Det er nå ti år siden «Lars» konverterte til islam. Nå bor «Lars» i Raqqa i Syria — «hovedstaden» i terrorgruppa IS' såkalte islamske stat i Syria og Irak. Der bor han med kone og fire små barn. Hans slektninger i Sverige, Danmark og Norge er fortsatt i sjokk.

- Det er uansvarlig, mener en slektning.

- Hvordan kan man ta med fire små barn og flytte til krigsherjede Syria?

Begynte å misjonere Det var i 2005 at «Lars» bestemte seg for å flytte til Egypt for å lære arabisk. Han var nettopp ferdigutdannet kokk. På vitnemålet var det jevnt over gode karakterer — bortsett fra i religion.

STØTTER IS: På en av sine Facebook-kontoer har «Lars» fortsatt et bakgrunnsbilde som viser en IS-kriger med IS-flagg og IS-logoen «al-Khilafa» - «kalifatet». Faksimile: Facebook Vis mer

- En dag kom han og fortalte at han hadde konvertert til islam. Vi trodde det var forbigående — men ser nå at vi tok feil, sier en slektning.

«Lars» bodde i Egypt i to perioder, og lærte om arabisk og islam. Slektninger tror det var miljøet han hang med i Göteborg som fikk ham til å konvertere. Da han kom tilbake begynte han å utføre «dawah» — misjonering. Han reiste rundt både i Sverige, Norge og andre land og misjonerte om salafisme — samme trosretning innen islam som praktiseres hyppig i Saudi-Arabia og Qatar, og av al-Qaida og IS.
I en chattemelding på Facebook spør vi «Lars» hvorfor han begynte å misjonere for islam — og hvorfor han sluttet seg til IS.

- Det spørsmålet kan du stille til noen i Saudi-Arabia. De er klokere enn folk i Egypt, Syria, Irak eller Libanon. Spør en sjeik i den arabiske verden om det. Våre svar er de samme.

«Lars»' virksomhet er kjent både i Malmö, Göteborg og Stockholm. Flere muslimske misjonærer sier de kjenner til ham. Det var ingen hemmelighet at «Lars» kjemper - om ikke militært, så ideologisk - for terrororganisasjonen IS.

Blogger Allerede før han flyttet til Egypt tok «Lars» et muslimsk navn. På Facebook har han to kontoer under ulikt navn, og han har i tre år blogget om hvordan en «ekte muslim» skal oppføre seg.

Lik Dagbladet på Facebook

Bloggen ble opprettet da «Lars» var 27 år og bodde i Egypt. Inntil han ble kontaktet av Dagbladet var han aktiv også på sosiale medier. Da han flyttet til Syria for tre måneder siden la han ut bilder der han poserte med kalasjnikov-gevær og pistol. På Facebook har han også lagt ut bilder med IS-symboler.

Etter at Dagbladet tok kontakt med «Lars» på Facebook stengte han Facebook-kontoen med krigsbilder på. På en annen konto har han fortsatt et bakgrunnsbilde som viser en IS-kriger med IS-flagg og IS-logoen «al-Khilafa» - «kalifatet». På Facebook ber «Lars» også om at folk donerer penger til familien til den amerikanske islamisten Abu Taubah. Abu Taubahs egentlige navn er Marcus Robertson. Han er dømt for terror, økonomisk kriminalitet og brudd på våpenloven i USA. «Lars» skriver blant annet:

- Vi kan bruke 100 kroner på pizza, chips og brus. Hva kan vi ofre til Allah?

I villrede - De sa de skulle på ferie, men nå har vi skjønte hva som egentlig var tilfelle. De reiste til Tyrkia først og deretter videre til Syria, sier slektninger av «Lars»' kone.

- Vi aksepterte hans avgjørelse om å konvertere til islam, men vi trodde aldri at han skulle dra det så langt at han flyttet til Syria med små barn. Det er uansvarlig, mener annen slektning.

En annen slektning sier at «Lars» sa han skulle reise til Syria for å jobbe som kokk:

- Det var det han sa til oss. Han skulle jobbe på sykehus og holde seg unna fronten.

Like før han flyttet til Syria ba han sin far i Danmark om å skaffe et nytt norsk pass. Faren hadde ikke mulighet.

Giftet seg «Lars» traff sin kone, som også er konvertitt, for noen år siden. De giftet seg i henhold til muslimsk skikk, og fikk fire barn.

- Hun jobbet med teater og var en glad og positiv jente. En dag kom lillebroren hennes hjem og sa at hun hadde sett en film om islam på nettet. Både hun og moren hennes syntes den var interessant — og begge to konverterte, sier nære slektninger av familien.

STOLT: 29-åringen har lagt ut flere bilder på nettet der han stolt poserer med våpen og et smil. Foto: Privat Vis mer

Da «Lars» giftet seg traff han konas pårørende mange ganger. Det var møter som andre slektninger reagerte på.

- Han var litt mystisk og sa veldig lite. Det kjentes som han var nervøs og ikke helt i harmoni med seg selv. Det var vanskelig å slappe av når man var sammen med ham, sier en slektning.

Svigerfars reaksjon Da «Lars»' svigerfar tok opp de forbrytelser som IS begår i Syria valgte hans datter og «Lars» begge å forsvare terrorgruppa i stedet.

- De sa at det var IS-medlemmer som ble drept og ikke motsatt. De sa at IS ikke dreper uskyldige mennesker, sier svigerfaren til Dagbladet.

- Hva skal man tro på? Jeg tror ikke at gud er klar over alle religionene som finnes. Gud står for kjærlighet, sier svigerfaren.

- Bare kjærlighet

Dagbladet har flere ganger søkt «Lars» for et intervju — uten hell.