Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her poserer polsk kjendisetterforsker etter kidnappingen i Norge

- Hun var fengslet av norske myndigheter, mener den omstridte privatetterforskeren. Natt til i går ledet han kidnappingsaksjonen av en ni år gammel jente.

KIDNAPPET NIÅRING I NORGE: Med en is og et smil om munnen står den ni år gamle jenta sammen med den kjente og omstridte privatetterforskeren Krzysztof Rutkowski (51),  som ledet den dramatiske kidnappingen for å få jenta til Polen. Foto: Emito
KIDNAPPET NIÅRING I NORGE: Med en is og et smil om munnen står den ni år gamle jenta sammen med den kjente og omstridte privatetterforskeren Krzysztof Rutkowski (51), som ledet den dramatiske kidnappingen for å få jenta til Polen. Foto: Emito Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med en is og et smil om munnen poserer den ni år gamle jenta sammen med mannen som ledet den dramatiske aksjonen for å få jenta til Polen i polske medier. På et annet bilde står noen av de som var med på aksjonen og jentas foreldre.

Den omstridte polske privatetterforskeren Krzysztof Rutkowski (51), som kalles for «rambo», hadde forberedt seg i to uker før han og en nøye sammensatt gruppe aksjonerte mot beredskapshjemmet i Vestfold for å kidnappe den ni år gamle polske jenta.

Rutkowski hevder at aksjonen har blitt gjennomført i tett samarbeid med polske myndigheter i Norge og jentas foreldre.

- Det er sludder. Det er absolutt ikke noe sannhet i dette. Ingen ansatte ved ambassaden har vært involvert i dette. Alle påstander om dette er uriktige, sier konsul Marek Pedzich til Dagbladet.

- Fant en annen måte - Det stemmer at de kontaktet oss 9. juni, og informerte oss om at barnet hadde blitt tatt av barnevernet. Vi bisto med råd i hvordan de kunne søke hjelp fra advokat, men det virker som at de fant en annen måte å løse problemet.

Jenta ble plassert i beredskapshjemmet i mai, etter et akuttvedtak fra barnevernet, ifølge VG Nett. I polske medier presenteres det som at hun en dag ikke kom hjem fra skolen og at barnevernet hadde tatt henne uten grunn.

- Tusen takk til de som hjalp til. Hadde det ikke vært for dem, hadde vi aldri fått sett henne igjen, sier moren til Emito.net, et London-basert polsk nettsted.

- Ble rørt «Rambo» forteller at han ble rørt av det tomme rommet hos foreldrene i Oslo, og at det gjorde at han ville ta jobben.
- Hun var fengslet av norske myndigheter. Jeg var i Oslo i midten av juni og så det tomme rommet hennes. Jeg er en tøff mann, men da jeg så lekene og bildene - det rørte meg. «Jeg vil hente deg ut fra dette marerittet», sa jeg til meg selv, forteller Rutkowski til

Natt til onsdag skal flere biler ha kjørt opp til beredskapshjemmet. Aksjonsgruppa skal ha blitt firt ned fra rommet sitt ved hjelp av et tau og deretter blitt transportert tilbake til Polen.

- Jenta hadde en mobiltelefon med seg og var i kontinuerlig kontakt med foreldrene sine. Vi hadde informert jenta at vi skulle redde henne fra hennes «norske fengsel» denne natten, sier Rutkowski videre til Emito.

Klar over risiko Rådmannen i Vestfold-kommunen jenta ble kidpappet fra har bekreftet overfor VG Nett at de har anmeldt saken til politiet.

Men politiet virker det ikke som at den polske kjendisetterforskeren er bekymret for, der han velvillig poserer på bilder og snakket åpent om episoden. Men han var fullt klar over risikoen.

- Hver og en av oss som deltok i aksjonen kunne bli arrestert, sier han.

Har ikke tilnærmet seg foreldrene Politiet i Vestfold opplyser at de er i full gang med å etterforske saken, men vil ikke kommentere påstandene om at aksjonen skjedde i samarbeid med polske myndigheter i Norge.

- Vi prøver å finne ut hva som har skjedd, og ser på bortføringssaken som alvorlig, sier politiadvokat Ann Britt Backstrøm ved Vestfold politidistrikt til Dagbladet.

- Vi ønsker å finne ut hvem som har jenta, sier hun videre.

- Men er det ikke klart hvem som står bak ved å sjekke polske medier?

- Jeg har ikke sett det sjøl, men har skjønt at de er i polske aviser. Vi konsenterer oss om politiarbeid i Norge, men kan ikke kommentere i detalj hva vi gjør, sier Backstrøm.

Hun forteller at de ikke har gjort noen steg opp mot foreldrene eller Polen.

- Vi har hittil ikke tatt stilling til om vi skal be om bistand fra polsk politi, sier hun.

MED IS: Med en is i hånden står jenta som skal være den kidnappede niåringen sammen med privatetterforsker Rutkowski, foreldrene og noen av de som deltok i kidnappingsaksjonen. Foto: Emito
MED IS: Med en is i hånden står jenta som skal være den kidnappede niåringen sammen med privatetterforsker Rutkowski, foreldrene og noen av de som deltok i kidnappingsaksjonen. Foto: Emito Vis mer