Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her presser kvinne (49) UP i grøfta

Med to barn i bilen er den kvinnelige bilisten (49) nær ved å presse den sivile politibilen av veien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Politibetjenten som førte bilen sier til Nordlys at han var nødt til å svinge ut i grøfta for å unngå en ulykke.

Bildene av den hasardiøse forbikjøringen er tatt i juni i fjor utenfor Tromsø. Kvinnen fikk 4000 kroner i bot og mistet sertifikatet i seks måneder.

Kjøringen er symptomatisk for den utviklingen Utrykningspolitiet har registrert de to siste åra:

Folk tar flere og større sjanser.

-  De siste to åra har vi jaktet bevisst på førere som utviser stygg atferd. Og som et resultat av det er økningen i antallet forelegg og anmeldelser stor. Det er nesten som å fiske i et basseng med oppdrettslaks, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegård.

Fra 2003 til 2004 har antallet bøtelagte og anmeldte for atferdsforbrytelser i trafikken økt med 25 prosent: I 2003 tok UP 17 904, i fjor 24 145.

-  Det er snakk om mange ulovlige forbikjøringer. Vi har ikke brukt mer ressurser enn året før, men vi har altså tatt flere. Det ene kan nok skyldes at vi har fokusert på dette, det andre er nok at det har vært en utvikling, sier Humlegård.

Flere førerkortbeslag

GRISEKJØRING: Kvinnen fikk 4000 kroner i bot og mistet sertifikatet etter at hun holdt på å kollidere med UPs sivile bil under denne forbikjøringen i juni i fjor. Hun hadde to barn med seg i bilen. Bildene er fra UP-bilen som måtte ut i grøftekanten for å komme klar av Poloen. Foto: Utrykningspolitiet
GRISEKJØRING: Kvinnen fikk 4000 kroner i bot og mistet sertifikatet etter at hun holdt på å kollidere med UPs sivile bil under denne forbikjøringen i juni i fjor. Hun hadde to barn med seg i bilen. Bildene er fra UP-bilen som måtte ut i grøftekanten for å komme klar av Poloen. Foto: Utrykningspolitiet Vis mer

-  Det ser ut til at vi fortsatt vil ha en jobb å gjøre på dette feltet i 2005.

Også i forhold til fart viser UPs statistikk en viss utvikling: I 2003 ble 62 490 tatt for fartsoverskridelser, mens 65 236 ble stanset for det samme av UP i 2004. Inkludert tall fra politidistriktene, sett bort fra fotobokser, er imidlertid tallet stabilt totalt sett.

Samtidig indikerer statistikken at UP-kontroller har ført til flere førerkortbeslag, både i forbindelse med fart og atferd.

-  I 2003 anmeldte vi 10 885 for fart og atferd, mens vi i 2004 anmeldte 12 372. Det er nok ikke slik at folk kjører styggere, men vi har konsentrert oss mer om dem som pressen kaller for «verstinger», sier Humlegård.

Færre døde

UP-sjefen rapporterer også om en økning på 4,5 prosent i forhold til gebyrer for andre trafikkovertredelser, som manglende bruk av bilbelte.

Humlegård er glad for en tilbakegang i forhold til antall døde i trafikken. I 2003 var tallet 280. I fjor 259.

-  Det er det laveste siden 1996. Samtidig må man huske på at ulykkestallet er relativt stabilt. Det er små marginer som skiller mellom liv og død i alvorlige trafikkulykker, konstaterer UP-sjef Odd Reidar Humlegård.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media