Her produseres 95 prosent av all opium i verden

Seks år etter Talibans fall setter Afghanistan ny rekord i opiumsavling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge en FN-rapport som offentliggjøres i dag forventes det at opiumsavlingene i Afghanistan vil slå alle rekorder hittil.

Det krigsherjede landet produserer nå 95 prosent av all opium i verden. Det er en økning fra 92 prosent i fjor, og det er sjette året på rad at produksjonen av opium øker.

Da Taliban styrte forsøkte de delvis å få kontroll over opiumsproduksjonen. Nå kommer mesteparten av opiumproduksjonen fra Afghanistans sørlige provinser der Taliban har sterkest fotfeste.

Mens bøndene som dyrker opiumen gjør relativt liten profitt på avlingene, går størsteparten av pengene med til å finansiere Talibans virksomhet, heter det i rapporten. Mye av støtten til Taliban kommer nettopp av at de tilbyr bøndene beskyttelse i bytte mot at de dyrker opium.

- De som driver med narkotikahandel utstyrer og gir støtte til terrororganisasjoner som er ansvarlig for mange angrep i Kabul, i andre deler av landet og andre deler av verden, sier Zalmay Afzaly, talsmann i departementet for narkotikabekjempelse til nyhetsbyrået Reuters.

Tusenvis av kilo hver dag

BBCs reporter som har vært på markedet kalt Shaddle Bazaar i den østlige provinsen Nangarhar, på grensen til Pakistan, forteller at tusenvis av kilo med opium og heroin omsettes hver dag. Det samme stoffet som til slutt havner på gatene i Europa.

Til dette markedet strømmer bønder fra hele Nangarhar og Helmand, de to største opiumsprodusentene i landet, for å selge det de har.

LEVEBRØD: En afghansk bonde undersøker opiumsavlingen i Nangarhar-provinsen, øst for Kabul i april i år. I Nangarhar og Helmand-provinsen er opium blitt levebrødet for stadig flere av de afghanske bøndene. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/file/SCANPIX
LEVEBRØD: En afghansk bonde undersøker opiumsavlingen i Nangarhar-provinsen, øst for Kabul i april i år. I Nangarhar og Helmand-provinsen er opium blitt levebrødet for stadig flere av de afghanske bøndene. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/file/SCANPIX Vis mer

Lukten av narkotikaen henger tungt i lufta, mens de besøkende diskuterer pris over en kopp grønn te, forteller reporteren.

- Hvis vi hadde veier, klinikker, fabrikker og jobbmuligheter ville jeg ikke gjort det jeg gjør nå, sier 45 år gamle Gul Mohammed Khan til BBC.

I løpet av de ti årene han har drevet med opiumshandel har han sett nye regimer og tjenestemenn komme og gå. Han er også flere ganger blitt raidet i politiaksjoner, men aldri arrestert.

Mafiaen står sterkt i området og er bedre rustet med våpen og biler enn politiet og de som forsøker å stanse narkotikahandelen.

Leter etter nye strategier

Tallene som kommer fram i den ferske FN-rapporten setter store spørsmålstegn ved hvor godt USA og den afghanske regjeringen har lykkes med å bekjempe opiumsproduksjonen, og hvor godt NATO-styrkene har lykkes i å bekjempe Taliban.

Økningen i opiumsproduksjon henger tett sammen med at Taliban har fått et stadig større sterkere grep om Helmand-provinsen, skriver The New York Times.

Denne spredt befolkede ørkenprovinsen Helmand med sine omkring 750 000 innbyggere produserer mer narkotika enn noe annet land i verden, inkludert Myanmar, Marokko og Colombia.

Her har også antallet laboratorier som framstiller narkotika økt fra 30 til 50 i år, og flere tonn kjemikalier brukt til å framstille heroin er konfiskert hittil i år.

Her produseres 95 prosent av all opium i verden

Disse konklusjonene fra FN-rapporten vil trolig blåse nytt liv i debatten om bruken av 600 millioner dollar USA har satt inn på å bekjempe narkotikaproduksjonen i Afghanistan.

- Jeg tror vi trygt kan si at vi burde lete etter en ny strategi, sier William B. Wood, USAs ambassadør i Afghanistan.

Ond sirkel

Årsakene til at opiumsproduksjonen i Afghanistan er større enn noen gang illustrerer en ond sirkel som landet er inne i. Utbredt fattigdom, korrupte lokale tjenestemenn, Talibans oppblomstring og stor usikkerhet gjør at opiumsproduksjonen i dag utgjør tre milliarder dollar av den afghanske økonomien, det vil si en tredjedel av bruttonasjonalproduktet.

Prisene på opiumsvalmue er ti ganger høyere enn de for hvete. Da hjelper det lite at både britene og amerikanerne spytter millioner av dollar inn i et forsøk på å promotere lovlige avlinger.

- Det fine med opium er at det varer i 20 til 30 år – det er penger i banken, sier en vestlig diplomat. Så hvis du ikke er sikker på om du kan få løken eller gulrøttene til markedet, fordi det er utrygt, så gror du opium og putter det under senga – det er en valuta, sier toppdiplomaten til Reuters.

Mens statistikken peker oppover, kjemper afghansk politi en tilsynelatende håpløs kamp mot de som driver med narkotikahandel. Mange av dem befinner seg innenfor politiets egne rekker.

USA har gått inn for å spraye avlingene, men den ideen er blitt hysjet ned i stillhet av den afghanske regjeringen som frykter sterke protester fra befolkningen.

Derfor har Washington nå gått inn for å bruke gulrot og pisk. På den ene siden tilbyr de større økonomiske insentiver til de afghanske bøndene, samtidig som de styrker koordineringen av narkotikabekjempelse og kampen mot Taliban-krigerne.

Likevel tør selv ikke optimistene å håpe på snarlig framgang.

- Problemet er enormt og framgangen minimal, sier Christina Oguz, leder for FN-kontoret, som overvåker narkotikakriminaliteten i Afghanistan.

Det eneste lyspunktet i FN-rapporten er at opiumsproduksjonen er gått ned i Afghanistans nordlige provinser.

ØKNING: Her brennes opium under en seremoni i Dah Sabaz i utkanten av Kabul. En fersk FN-rapport viser at opiumsavlingene øker for sjette året på rad og slår alle rekorder hittil.
PÅ BÅLET:</B> Flere tonn opium og andre narkotiske stoffer er beslaglagt og holdes under strengt vakthold før det blir brennes i Kabul.