Her produseres 95 prosent av all opium i verden

Seks år etter Talibans fall setter Afghanistan ny rekord i opiumsavling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ifølge en FN-rapport som offentliggjøres i dag forventes det at opiumsavlingene i Afghanistan vil slå alle rekorder hittil.

Det krigsherjede landet produserer nå 95 prosent av all opium i verden. Det er en økning fra 92 prosent i fjor, og det er sjette året på rad at produksjonen av opium øker.

Da Taliban styrte forsøkte de delvis å få kontroll over opiumsproduksjonen. Nå kommer mesteparten av opiumproduksjonen fra Afghanistans sørlige provinser der Taliban har sterkest fotfeste.

Mens bøndene som dyrker opiumen gjør relativt liten profitt på avlingene, går størsteparten av pengene med til å finansiere Talibans virksomhet, heter det i rapporten. Mye av støtten til Taliban kommer nettopp av at de tilbyr bøndene beskyttelse i bytte mot at de dyrker opium.

- De som driver med narkotikahandel utstyrer og gir støtte til terrororganisasjoner som er ansvarlig for mange angrep i Kabul, i andre deler av landet og andre deler av verden, sier Zalmay Afzaly, talsmann i departementet for narkotikabekjempelse til nyhetsbyrået Reuters.

Tusenvis av kilo hver dag

BBCs reporter som har vært på markedet kalt Shaddle Bazaar i den østlige provinsen Nangarhar, på grensen til Pakistan, forteller at tusenvis av kilo med opium og heroin omsettes hver dag. Det samme stoffet som til slutt havner på gatene i Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer