DØD: Her prøver den tre måneder gamle elefantungen forgjeves å vekke sin døde mor. Myndighetene tror at dvergelefantene har blitt forgiftet. Foto: AP/NTB Scanpix.
DØD: Her prøver den tre måneder gamle elefantungen forgjeves å vekke sin døde mor. Myndighetene tror at dvergelefantene har blitt forgiftet. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer

Her prøver baby-elefanten å vekke sin døde mor

Ti dvergelefanter døde på mystisk vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis disse stakkars elefantene ble forgiftet med viten og vilje, skal jeg personlig sørge for at de skyldige vil bli stilt for retten. De skal få betale for sine forbrytelser, sier miljøvernministeren i staten Sabah, Masidi Manjun, til BBC.

De ti dvergelefantene ble funnet døde i et naturreservat i Malaysia, og myndighetene føler seg sikre på at de ble forgiftet. Dyrene ble funnet i samme området og bare i løpet av tre uker. Alle dyrene hadde det til felles at de døde av indre blødninger.

Trist dag - Dette er en trist dag for de som vil bevare et rikt dyreliv og for Sabah regionen, sier miljøvernministeren Masidi Manjun til BBC.

Sen Nathan, sjefsveterinær i reservatet Gunung Rara Forest i den Malaysiaiske staten Sabah på øya Borneo, opplyser at elefantene kom fra samme familie og var mellom 4 år og 20 år gamle. Myndighetene oppdaget først fire døde dvergelefanter liggende i det samme området, og bare to dager etterpå fant de fire nye døde dyr.

- Tidligere i år fant vi to elefantskrotter som hadde gått i forråtnelse. Vi har grunn til å tro at det er en sammenheng mellom dødsfallene på disse dvergelefantene, sier Laurentius Ambu som er direktør for friluftsdepartementet i Sabah.

Dyrene hadde fortsatt sine støttenner og ingen av dvergelefantene hadde skuddsår. Dermed utelukker myndighetene at dyrene ble drept av krypskyttere som er den mest vanlige dødsårsaken for elefanter.

- De skadene vi har oppdaget i elefantenes fordøyelsessystem indikerer at de har blitt forgiftet. Vi har sendt prøver til analyse for å finne ut om de har blitt utsatt for en akutt forgiftning, sier Sen Nathan.

Dvergelefantene er den minste underarten av elefanter, med barnslige ansikter, lange haler og helt rett støttenner. Elefantene er truet av skogshogst, jegere og en generelt økende kontakt med mennesker i området.

Forferdelig trist - Synet av de døde elefantene var forferdelig trist. Særlig en død hunn elefant som hadde en tre måneder gammel elefantunge. Den lille elefanten prøvde å vekke den døde moren, til ingen nytte, sier Nathan.

Ifølge estimater gjort av WWF er det i underkant av 1500 dvergelefanter på Borneo. De fleste av disse lever i staten Sabah.

- Dødsfallene på disse majestetiske og svært utrydningstruede elefantene er et stort tap for området og landet, sier Masidi.

DØDE: Myndighetene fant flere døde elefanter i samme området. Til sammen har de funnet ti døde dvergelefanter på kort tid. Foto: AFP/NTB Scanpix.
DØDE: Myndighetene fant flere døde elefanter i samme området. Til sammen har de funnet ti døde dvergelefanter på kort tid. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer