VIL HA FLYET VEKK: De fem mennene fra indianerstammen fant fram spyd og pil og bue da flyet ble for nærgående. Foto: REUTERS / Lunae Parracho / NTB scanpix
VIL HA FLYET VEKK: De fem mennene fra indianerstammen fant fram spyd og pil og bue da flyet ble for nærgående. Foto: REUTERS / Lunae Parracho / NTB scanpixVis mer

Her prøver indianerne som lever helt isolert fra resten av verden å skremme bort et fly

Med spyd og pil og bue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er anslått at det i grenseområdene mellom Brasil og Peru i Amazonasregnskogen lever omtrent 80 indianerstammer som aldri skal ha hatt direkte kontakt med omverdenen.

Nyhetsbyrået Reuters sendte i går ut bilder av en stamme på brasiliansk side, som skal være tatt tidligere denne uka.

Lederne i Ashaninka-stammen, som bor delvis i samme område, og som har kontakt med omverdenen ber ifølge Reuters om hjelp fra myndighetene og internasjonale organisasjoner, for å sikre at de ukontaktede stammene får fortsette å leve som de har gjort i tusenvis av år.

Dyrker mat Stammene som lever uten kontakt med omverden hevdes å være ekstremt utsatt for sykdommer hvis de skulle møte folk utenfra, og områdene er under press fra tømmerhuggere og oljevirksomhet.

Det er naturlig nok begrenset kunnskap om gruppene.

Enkelte av stammene skal leve som nomader, mens andre er noe mer landfaste, og blant annet dyrker korn, peanøtter, bananer og mais. De nye bildene viser to relativt store provisoriske bygninger, som tyder på at denne stammen har slått seg ned, i hvert fall for en periode.

Ifølge organiasjonen Survival International er isolasjonen et bevisst valg, trolig på grunn av katastrofale følger av forfedrenes tidligere kontakt med personer utenfra. Det er også tidligere rapportert at personer fra stammene har skutt med pil mot fly og folk som har nærmet seg.

- Ukontaktede indianerstammer er veldig mye mer utbredt enn det folk tror, sa Anders C. Krogh, prosjektkoordinator i Regnskogfondet til Dagbladet i 2007, da det hadde blitt tatt bilder av en stor stamme i Peru.

- Følger etter dyra Den gang var det en gruppe forskere fra Perus direktorat for naturforvaltning som observerte og fotograferte indianerne da de fløy over området for å kartlegge illegal hogstvirksomhet i området. 

- De følger etter dyra som de lever av. I tørketida trekker de mot elevene, men ellers er de dypt inne i skogen, sa Krogh.

Den gang ble det hevdet fra Perus nasjonale oljeselskap Perupetro at selve begrepet ukontaktede indianere er «absurd» siden «ingen noensinne har sett dem». Det på tross av at medlemmer av den aktuelle stammen i 2002 nesten var i kontakt med omverdenen.

-?De sto på hver sin side av en elv og så over på hverandre, sier Krogh.

- Indianerne som har kontakt med omverden forklarte etterpå at de klarte å kommunisere med hverandre med rop, men at det var vanskelig å forstå hva den andre gruppa sa. Men de skjønte at de fikk beskjed om å holde seg unna. 

Krogh anslo at den største trusselen mot gruppene dem er tømmerhoggere, oljeselskapene og kristne misjonærer.

- Misjonærene mener at disse menneskenes verste ulykke er at de ikke kjenner til Jesu budskap, og prøver å nå dem selv om de vet at det vil smitte dem med sykdommer som de vet er veldig farlig for dem, fordi de ikke har noe naturlig forsvar mot dem.

Les mer hos Regnskogfondet.

BYGNINGER: Som en kan se på dette bildet, har stammen satt opp minst to bygninger. Foto: REUTERS / Lunae Parracho / NTB scanpix
BYGNINGER: Som en kan se på dette bildet, har stammen satt opp minst to bygninger. Foto: REUTERS / Lunae Parracho / NTB scanpix Vis mer