Her prøver tyvene å løpe fra politiet

Per Julius Helweg (46) avslørte biltyvene da han var på badet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Jeg er nok en idealist når det gjelder slikt. Jeg ringer til politiet når jeg ser noe, sier Per Julius Helweg (46) til Dagbladet.

Han mener flere må gjøre det samme. Cirka klokka 00.45 den 25. oktober 2008 i et nabolag på Abildsø i Oslo gjorde han seg klar til å legge seg da han hørte mistenkelige lyder utenfor huset.

- Det var en slags metallyd. Jeg tittet ut baderomsvinduet og så to personer ved bilene våres her i nabolaget. Da ringte jeg politiet, sier han.

Raskt på stedet Mennene var i ferd med å bryte seg inn i biler for å stjele verdigjenstander, mener Oslo tingrett. De to mennene ble dømt til fengsel og samfunnstraff. Han ene var tidligere domfelt fem ganger for lignende saker og hadde flere uoppgjorte saker på seg, ifølge den rettskraftige dommen fra Oslo tingrett.

Mye av æren for biltyvene ble tatt, er takket være vitnet Helweg som tilkalte politiet.

PEKER PÅ TYVENE: Per Julius Helweg (46) peker på tyvene som forsøkte å ta seg inn i bilene i nabolaget hans. Han ringte politiet og mennene ble tatt. Foto: Bjørn Langsem
PEKER PÅ TYVENE: Per Julius Helweg (46) peker på tyvene som forsøkte å ta seg inn i bilene i nabolaget hans. Han ringte politiet og mennene ble tatt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Dagbladet har den siste tida skrevet om kriminalitet som rammer folk flest - hverdagskriminaliteten (se faktaboks). Til Helwegs store overraskelse var politiet raskt på stedet etter at han ringte, bare etter tre minutter anslår han selv.

Da løp tyvene.

Infrarødt kamera Det har vært en nedadgående trend i antall grove tyverier fra biler. I fjor ble det anmeldt 10 900 tilfeller i Norge, noe som var en nedgang på 12 prosent fra året før. Antall tyverier av biler er stabilt og i fjor ble det anmeldt 12 000 biltyverier, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

- Nesten samtidig hørte jeg helikopteret over. Det lå stille og rolig over og fulgte flukten deres, sier han.

I videoen kan du følge mennenes fluktforsøk. Etter en liten løpetur sammen, skilte de lag. En gjemte seg i veikanten, mens en annen løp til skogs. Det de ikke visste var at politihelikopteret med infrarødt kamera fulgte med på dem hele tiden.

- Folk må gjøre noe Med millimeterpresisjonen stanset den første politipatruljen rett ved siden av den ene mistenkte. Han ble raskt tatt. Den andre mannen tok det lenger tid å sirkle inn. En hundepatrulje ble satt inn i søket i skogen. Navigert av politihelikopteret snuste den seg fram til gjerningsmannen som overga seg på stedet. Politiaksjonen var over på rundt 15 minutter.

- Det føles godt å ha vært med på noe slikt. Alt gikk veldig fort. Jeg har hørt om langt mer alvorlig saker der politiet aldri kommer, sier Helweg.

I den oppfølgende rettssaken vitnet 46-åringen mot de to mennene. Det syntes han var litt ubehagelig.

- Jeg forsøkte å ikke se for mye direkte på dem. Jeg ønsket ikke å provosere unødig, sier han.

Han synes saken viser at det nytter å ringe politiet.

DAGBLADET: 6. mai 2010
DAGBLADET: 6. mai 2010 Vis mer

- Vi trenger folk som tør å si i fra når det skjer forbrytelser i nabolagene våre, noen som gidder å gjøre noe, fastslår 46-åringen.

- Gå sammen Erling Børstad, sjef for seksjon for analyse og forebygging i Politidirektoratet, sa til Dagbladet i helga at grender og nabolag bør gå sammen og rådføre seg med lokalt politi om hvordan de best kan forebygge og forhindre at vinningskriminalitet truer deres adresser

- Vinningskriminalitet rammer veldig mange. Det er kanskje ikke så store tap, men det er veldig ubehagelig og skaper utrygghet. Det går utover livskvaliteten, sa Børstad.

DAGBLADET: 4. mai 2010
DAGBLADET: 4. mai 2010 Vis mer